USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Vali Barut, Kılıçdaroğlu’na ders gibi açıklamalı cevap verdi

Sivas Valisi Alim Barut, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında yaptığı konuşmada Sivas Demir Çelik İşletmeleri’yle ilgili söylediği sözlere yazılı açıklamayla cevap verdi. Vali Barut açıklamasında, ”SİDEMİR...

Vali Barut, Kılıçdaroğlu’na ders gibi açıklamalı cevap verdi
16-12-2015 18:24
Google News

Sivas Valisi Alim Barut, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısındaki konuşmasında, Sivas Demir Çelik İşletmeleri’yle ilgili "Kulaktan dolma bilgiler"le söylediği sözlere yazılı bir açıklamayla "Ders gibi" cevap verdi.

Vali Barut açıklamasında, ”SİDEMİR ve lojmanları kırk yıla yakındır elektrik almakta ve kullanmaktadırlar. Devlet kırk yıldır elektrik alt yapısını kurmuştur, imkan vermiştir. Bugüne kadar tesis ve lojmanlar birlikte kullanmışlardır. Tek tek kişilerin abone olmaları için valiliğin izni, onayı, desteği, sahip çıkması gerekmemektedir. Her tüketicinin imzaladığı abone sözleşmesi imzalanıp, dosya tamamlandığında elektrik idaresi bağlantı yapmak zorundadır. Talep yoksa elektrik idaresi de bağlantı yapmayacaktır. Elektrik hizmetini almayan, alamayan lojman elektriğiyle tesis elektriğini birleştiren SİDEMİR yönetimidir" dedi.

“SİDEMİR YÖNETİMİ İŞÇİYİ MEYDANLARA ÇIKARIYOR”

Lojmanların elektriğini SİDEMİR yönetiminin kestiğini belirten Vali Barut, ”Sendikayı kullanarak bedelini ödemeden bağlantıyı sağlayabilmek için işçisini meydanlara salmaktadır. En hafif tabiriyle danışıklı dövüşle, mizansenle karşı karşıya olduğumuz bilinmelidir. Vali bu mizansene cevap vermeyecektir. Çocukların okula gitmeleri için gereken servis araçlarını almadım. Vali hiçbir okula servis aracı vermez, geri almaz. Bahse konu taşımalı sisteme dahil edilmekse bu sistemin kapsamı Milli Eğitim uygulamalarında tereddütte yer bırakmayacak şekilde bellidir. Mantıksal çıkarımlarla, talebe göre valilikçe genişletilemez, daraltılamaz” ifadelerini kullandı.

“SİDEMİR’DE KAYYUM OLARAK GÖREV YAPMADIK”

"Valiler ve defterdarla hiçbir zaman SİDEMİR’de kayyum olarak görev yapmamışlardır. Şu anda da vali de defterdar da kayyum değildir" diyen Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2006 yılından 2015 Nisan ayına kadar bir kısım görevliler, yetkili mahkemece 4721 sayılı Medeni Kanunun 429. Maddesi uyarınca yasal danışman, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Hakkında Kanunun 133. Maddesi uyarınca tasdik kayyımı mahkemece tayin edilmişlerdir. “Yasal Danışmanlık (Tasdik Kayyımlığı)” ile “Yönetici Kayyımlığı” birbirinden çok farklıdır. Statüsü farklıdır, uygulaması farklıdır, kanuni konumları farklıdır. Bu ayrımı bilmeyenler müesseseleri birbirine karıştırmakta ve tabii ki, yanlışa düşmektedirler. Düşmemeleri ihtimali yoktur. Yasal Danışman (Tasdik Kayyımı) olarak üç ayda rapor yazıp ayda 5 bin lira alına biliniyordu. Devlete vergisini ödemeyen, işçisinden kestiği primi SGK’ya yatırmayan ve yasal danışmanlığı kullanarak Vali olarak usulsüz işlere aracı yapılmak istenmesine rıza göstermediğim için geçen nisan ayında yasal danışmanlıktan mahkeme kararıyla ayrıldım. Şu anda SİDEMİR’in mahkeme kararıyla atanmış yasal danışmanları bulunduğunu belirtmek isterim. İşçiler yasal danışmanın yapacağı işleri mevcutlardan istemeleri mümkünken, hala valiliğe yönelmeleri manidardır. SİDEMİR işçisini dinleyen, onların söyledikleriyle hareket edenler, “Neden mevcut yasal danışmanlardan talep etmiyorsunuz?” diye sormalıdır. Benim tenezzül etmemem SİDEMİR yönetimince hoş karşılanmadığı için meydanlara salınan işçilerin protestolarına muhatap oluyorum. İşçiler validen talep ettiler diye sorumluluk almam mümkün değildir.”

“İŞÇİYİ KİM ÇALIŞTIRIYORSA, ÜCRETİNİ O ÖDER”

İşçiyi çalıştıranın işçinin ücretini ödeyeceğinin altını çizen Barut, şunları kaydetti:

”Bu daima her yerde, her konumda böyledir. Özel veya özelleştirilmiş tüm şirketlerde de böyledir. Esas olarak bu şirkette 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununa tabidir. İşçileri de 4857 Sayılı İş Kanunu, 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş sözleşmesi Kanunu, 4721 Türk Medeni Kanunu ve 6098 Borçlar Kanununa tabidir. Valilik bu kanunlardaki yetkilerini kullanmakta görevlerini de eksiksiz yapmaktadır. Sadece tesis yöneticilerinin işçileri kullanarak yönlendirdiği usulsüz isteklerine ’birileri’ gibi alet olmamaktadır. Görünene göre karar verenler ne kadar az şey gördüklerinin farkında olmayanlardır. Bu konuda tüm sorumluluğu valiye yüklemekle çağrıda geçen tabirle ’bir mafya liderinin’ kandiline yağ damlatıldığını, gelişmelerden ziyadesiyle memnun olduğunu üzüntüyle belirtmek isterim. Çünkü SİDEMİR yöneticileri de irtibatı koparmamamı ve yasal danışmanlıktan ayrılmamamı istemişlerdi.”

“VALİLİK ÖZELLEŞTİRME YAPMAZ”

"Geçmişte valilik özelleştirmediği gibi gelecekte özelleştirmesi söz konusu olmayacaktır" diyen Vali Barut, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun uygulanmaktadır. Bilinen gayrimenkulleri haczedilmiştir. Bir metrekare dahi üzeride şerh bulunmayan gayrimenkul varlığı tespit edilememiştir. Varlıkların paraya çevrilmemiş olması kamu alacaklarının yapılandırılması ve yargılama sonunda müsadere ihtimali sebebiyle mahkemece konulan tedbir engeldir. Bu oluşumlara ilişkin görevli ve yetkili kurumlar bağımsızdırlar ve valilik yönlendirmesine tabi kurumlar değillerdir. Milletvekilinizin beyanına göre sendikalı işçilerin yüzde 70’i hükümeti oluşturan partiye oy vermişlerdir. Vali olarak devleti ve hükümeti temsil ettiğim konumda hükümeti oluşturan partiye oy veren sendikalının taleplerini yerine getirmiyorsam, taleplerin mesnetsizliğinden ve doğru olanı yapma prensibimin gereğidir. Vali olarak görevimi tam olarak yaptığımı, usulsüz ve hukuki dayanaktan yoksun taleplere cevap vermediğimi iddia ediyorum. Bu sebeple görevime ilişkin bir eksiğim, noksanım ve sorumluluğum olup olmadığının incelenmesi, araştırılması ve gerekiyorsa soruşturulması için konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığından talepte bulundum. Sorumluluğuma ilişkin bilgisi ve belgesi olanları, başkalarının ağzıyla, eksik bilgiyle ve uluorta konuşmak yerine bakanlığımıza elindekileri iletmeye çağırıyorum."
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ