USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Unutulan Zafer Kut’ül Amare 100. yılında Edirne’de anıldı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin organizasyonunda Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Unutulan Zafer: Kut’ül Amare’ paneli Edirne’de gerçekleştirildi.

Unutulan Zafer Kut’ül Amare 100. yılında Edirne’de anıldı
29-04-2016 18:47
Google News

Trakya Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde, Trakya Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Sezgin’in moderatörlüğünde düzenlenen ‘Unutulan Zafer: Kut’ül Amare’ panelinde, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ile Doç. Dr. Hasip Saygılı konuşmacı olarak yer aldı. Panele, her iki üniversitenin rektörleri, öğretim üyeleri, öğrencileri, farklı üniversitelerden öğrenci konsey temsilcileri ile Edirne’de faaliyet gösteren STK temsilcileri katıldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile Trakya Üniversitesi'nin ortak düzenlediği “Unutulan Zafer: Kut’ül Amare” paneli öncesi açılış konuşmasını yapan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, 1900’lü yıllarda Osmanlı’nın ve İslam coğrafyasında bulunan birçok ülkenin karşısında İngilizlerin olduğunu söyledi.

“İNGİLİZLER, BİZDEN VE İSLAM DÜNYASINDAN NE İSTİYORLAR?”

Rektör Duman, Ürdün’de, Sarıkamış’ta, Çanakkale’de ve birçok cephede, bu cephelerin pek çoğunda hemen hemen hepsinde vatan savunması için çarpışan Türk askerlerinin karşısında İngilizleri gördüklerini belirterek, “Bu sadece bize karşı da değil, Malezya’da, Filipinler’de, Endonezya’da da İngilizler var. Afrika’nın bir bölümünde Fransızlar, büyük bir bölümünde İngilizler var. Bizim ülkemiz İngilizler başta olmak üzere kuşatma altında. Diyorsunuz bir an için ‘Ya bu İngilizler, bizden ve İslam dünyasından ne istiyorlar? Yani biz ne yapıyoruz onlara da onlar bizim vatanımıza ve coğrafyamıza göz dikip saldırıyorlar.’ Bu soruyu tarihte sorduk, soracağız. Ne yazık ki günümüzde de sormak durumundayız” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE, MAZLUM COĞRAFYANIN ÜMİDİ HALİNDE GELDİ”

‘Cenke hazır olun, ister isen sulh’u salah’ sözünü hatırlatan Rektör Duman, “Bunun çaresi güçlü olmaktan geçiyor” diyerek, şunları kaydetti: “Hangi alanda güçlü olacağız? Aklımıza gelebilen her alanda güçlü olacağız. Nerede bulunuyorsak, oranın en iyisi olmak için çalışıp güçlü olmak zorundayız. Çok şükür ülkemiz belirli alanlarda özellikle önemli gelişmeler kaydetti. Bu gelişmeler sayesinde bu mazlum coğrafyanın ümidi haline geldi. Bu kutlu ülkeyi, bu kutlu coğrafyayı büyütmek ve geliştirmek ve geleceğe daha güçlü kılmak hepimizin görevi, gençler olarak sizlerin de bu bilinçle ve bu düşünceyle çalışarak bu gücü geleceğe taşımanız bir anlamda göreviniz.”

“BİLİNCİMİZİ VE ŞUURUMUZU KAYBETMEDEN GÜÇLÜ YARINLARA ULAŞALIM”

Duman, atalarımızın büyük çabalarıyla 29 Nisan 1916’da Kut’ül Amare Zaferi’nin kazanıldığına değinerek, “Ama savaşın büyüğünü de kaybetmişiz. Fakat bize ümit kaynağı olacak bu zaferleri de rivayet doğru yanlış bilmiyorum, yine İngilizlerin müsaadesiyle anmışız veya anmamışız. Bu da garip bir şey. Şehitlerimize, gazilerimize dün ve bugün ölenlere rahmet diliyorum. Yaralı olanlara şifalar diliyorum. Bu bilincimizi ve şuurumuzu hiç kaybetmemek üzere, güçlü yarınlara hep beraber ulaşmak üzere sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” dedi.

REKTÖR YÖRÜK: “GEÇMİŞİMİZ ŞANLI, ŞEREFLİ ZAFERLERLE DOLU”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük de Osmanlı ve İslam coğrafyası tarihinin şanla, şerefle dolu olduğunu hatırlatarak, “Geçmişimiz şanla, şerefle dolu, hiç utanacağımız bir şeyimiz yok. Bu anlamda tabii ki her şeyin bir sonu vardır. Osmanlı batarken önemli zaferlerle battı. Çanakkale bunların başında geliyor. Ama onun dışında Kut’ül Amare gibi çok önemli zaferlerimiz var. Tarih bilincimiz açısından, bugün bu gibi toplantıların unutulan zaferlerimiz açısından, batışta ve yıkılıştaki direncimizi, gücümüzü gösteren ve bu günümüzü daha ileri götürmedeki potansiyel olarak yararlanabileceğimiz bu tarihi olayları anmak bizim için çok çok önemli” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Osmanlı ordusunun 100 yıl önce Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere ağır bir yenilgi yaşattığı ancak yıllar içinde unutulan Kut’ül Amare Zaferi, bu yıl ülke genelinde birçok etkinlikle kutlanacak. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile Trakya Üniversitesi'nin ortak düzenlediği “Unutulan Zafer: Kut’ül Amare” panelinin ardından Edirne’deki anma programları Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nde düzenlenecek dua programı ile son bulacak. 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ