USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Sugondhabhirom, ASEAN-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Sugondhabhirom, "ASEAN ile Türkiye arasındaki iş birliğinin gelecekte barış, ticaret, ekonomik ve insandan insana iş birliği alanlarında daha fazla başarıya ulaşacağına dair büyük bir umudumuz var" dedi

Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Sugondhabhirom, ASEAN-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
30-10-2022 13:52
Google News
Ankara

Tayland'ın Ankara Büyükelçisi ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Ankara Komitesi Başkanı Apirat Sugondhabhirom, 25 Ekim'de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında (YTB) başlatılan ASEAN Haftası etkinlikleri kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

ASEAN'ın, Güneydoğu Asya bölgesinde önemli bir uluslararası kuruluş olduğunu ve 10 Güneydoğu Asya ülkesinden oluştuklarını kaydeden Sugondhabhirom, 10 ülke halkları olarak barış, istikrar, ekonomik ve sosyal büyüme için birlikte çalıştıklarını söyledi.

Sugondhabhirom, öte yandan Avrupa Birliği (AB), ABD, Çin, Japonya, Güney Kore ve Türkiye dahil olmak üzere dış ortaklara da ulaştıklarını belirterek, Türkiye'nin aynı zamanda ASEAN'ın Sektörel Diyalog Ortağı olduğunu hatırlattı.

ASEAN-Türkiye Sektörel Diyalog Ortaklığı'na değinen Büyükelçi, ortaklığın 5. yıl dönümünü tebrik ederek, "Türkiye ve ASEAN 5 yıldır ortak. ASEAN ile Türkiye arasında birçok alanda daha fazla iş birliğini teşvik etmek istiyoruz. ASEAN, bölgemizde önemli bir oyuncu, aktör." dedi.

Sugondhabhirom, ASEAN'ın 600 milyonluk "oldukça büyük bir pazar" olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, dünyanın bu bölgesinde, Avrupa ve Asya'nın kesişme noktasında çok önemlidir. Dolayısıyla, ASEAN ile Türkiye arasındaki iş birliğinin gelecekte barış, ticaret, ekonomik ve insandan insana iş birliği alanlarında daha fazla başarıya ulaşacağına dair büyük bir umudumuz var." değerlendirmesini yaptı.

"Türk tarafının da Tam Diyalog Ortaklığı'na gitmek istediğini biliyorum"

ASEAN-Türkiye Sektörel Diyalog Ortaklığı hedeflerine ilişkin Büyükelçi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 5 yıl önce ASEAN-Türkiye temaslarını resmileştirmeye karar verdiklerini anlattı.

Sugondhabhirom, Türkiye'nin çeşitli ASEAN ülkeleriyle halihazırda anlaşmalarının olduğunu ancak bunu resmiyete taşımaları gerektiğini düşündüklerini belirterek, bu amaçla bu ilişkiyi formüle ettiklerini dile getirdi.

Büyükelçi Sugondhabhirom, "Türk tarafının da Tam Diyalog Ortaklığı'na gitmek istediğini biliyorum. İnşallah bu, en kısa zamanda gerçekleşir. Önce ASEAN'ın 10 ülkesi, kendi aramızda istişarede bulunmamız gerekiyor ve daha sonra Türkiye'yi gelecekte ASEAN'ın Tam Diyalog Ortağı olarak kabul etmeye birlikte karar vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile her yıl ASEAN ile ASEAN-Türkiye Diyalog Ortaklığı görüşmeleri yaptıklarını kaydeden Sugondhabhirom, ASEAN ile Türkiye arasında ticareti, anlayışı, kültürel alışverişi ve insandan insana bağlantıyı daha fazla teşvik etmeyi umduklarını söyledi.

"Türkiye'nin de çok önemli bölgesel güç olduğunu düşünüyorum"

Türkiye'nin "Yeniden Asya Girişimi"ni de değerlendiren Sugondhabhirom, bu inisiyatifi için Türkiye'yi tebrik etti.

Sugondhabhirom, başlatıldığı 2019'dan bu yana Türkiye'nin bu girişimi uygulamasını ilgiyle takip ettiklerini belirterek, ASEAN'ın, "Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi'nde çok önemli bir faktör olduğu" fikrini desteklediklerini dile getirdi.

Büyükelçi, "Güneydoğu Asya'dan Türkiye'ye baktığımızda, Türkiye de çok önemli bir ortak, çok önemli dost, Avrupa ile Asya ve Afrika arasında yer alan çok önemli bölgesel güç olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla buradaki ikili (ASEAN ve Türkiye) iş birliğini daha fazla artırabilmeyi ve Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi'nde tamamlayıcı olmayı umuyoruz." diye konuştu.

ASEAN Haftası etkinlikleri

ASEAN Haftası etkinliklerine değinen Sugondhabhirom, devletler ve hükümetler arası ilişkilerin insandan insana anlayışta sağlam bir temele sahip olduğunu vurguladı.

Sugondhabhirom, insandan insana bağın önemine işaret ederek, "O bakımdan Türk kamuoyunda ASEAN farkındalığının, ASEAN halkının zihninde de Türkiye'nin farkındalığının çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

ASEAN'ı Türk halkına tanıtabilmek, Türk halkının ASEAN ülkelerinin yaşam biçimleri ve ASEAN-Türkiye potansiyeli hakkında bilgi sahibi olabilmelerini sağlamak için çalıştıklarını kaydeden Sugondhabhirom, bunları ASEAN Haftası vesilesiyle gerçekleştirdiklerine işaret etti.

Sugondhabhirom, ASEAN Haftası münasebetiyle başlıca üç etkinlik düzenlediklerini belirterek, bunların, fotoğraf sergisi, el sanatları sergisi ve ASEAN filmleri olduğunu aktardı.

ASEAN ülkelerinin filmlerinin sinemaseverlere gösterildiğini kaydeden Büyükelçi, ASEAN Haftası etkinliklerine ev sahipliği yapan YTB'ye teşekkür etti.

Sugondhabhirom, ASEAN Haftası için YTB'ye gelen gençlerin etkinliklere yoğun ilgi gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ