USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Talasemi hastası genç düzenli tedaviyle yaşamını sürdürüyor

Ankara'da bebekliğinde talasemi majör hastası olduğu anlaşılan 23 yaşındaki Tuncay Kocaer, düzenli kan transfüzyonu alarak yaşamını sürdürüyor.

Talasemi hastası genç düzenli tedaviyle yaşamını sürdürüyor
08-05-2025 16:22
Google News
Ankara

Genetik geçişli ve önlenebilir bir kan hastalığı olan talasemi, halk arasında "Akdeniz anemisi" olarak da biliniyor.

Anne ve babası bu hastalığın taşıyıcısı olan Kocaer de bebeklikte tanıştığı hastalıkla, düzenli kan transfüzyonları alarak hayatına devam ediyor.

Kendisi de 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü'nde doğan Kocaer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "1 yaşından beri talasemi majör hastalığım var ve o günden itibaren düzenli olarak kan transfüzyonları alıyorum. 8 Mayıs doğumluyum, doğum günümün aynı zamanda Dünya Talasemi Günü'ne denk gelmesi benim için çok anlamlı. Hastalığımın tedavisinde beni rahatsız edecek bir etken görmüyorum." dedi.

Ailesinde talasemi taşıyıcılığının yaygın olduğunu belirten Kocaer, "Akraba evliliğinden dolayı annem ve babamın yanı sıra abim ve kardeşim de bu hastalığın taşıyıcısı. Düzenli tedavi aldığım için hastalık yaşamımı fazla zorlamıyor. Şu an amcamın lokantasında kasiyer olarak çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Evlilik öncesi tarama hayati önem taşıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Koca Yozgat, Tuncay Kocaer'in tedavisinin Bilkent Şehir Hastanesinde sürdüğünü belirterek, uygulanan tedavi süreci hakkında bilgi verdi.

Kocaer'in talasemi majör hastalığı nedeniyle 1 yaşından itibaren takip edildiğini ve her 3, 4 haftada bir transfüzyon aldığını anlatan Yozgat, "Hastamız düzenli transfüzyon aldığı için büyüme ve gelişmesi sağlıklı bir şekilde ilerledi ve boy kısalığını önlemiş olduk. Ayrıca verilen transfüzyonla birlikte şelasyon tedavisi sayesinde demir birikimini engelliyoruz. Şu anda karaciğer ve kalbinde demir birikimi bulunmuyor. Hala düzenli olarak transfüzyon almaktadır. Aile içi uygun vericisi olmadığı için kemik iliği nakli yapılamadı ancak düzenli olarak şelasyon tedavisi devam ediyor." dedi.

Yozgat, talasemi hastalığının genetik geçişli bir kansızlık nedeni olduğunu belirterek, bu hastalığın türlerinin alfa ve beta olarak ikiye ayrıldığını, Türkiye'de ise en yaygın olan türün beta talasemi olduğunu söyledi.

Beta talasemi hastalığının taşıyıcılığına değinen Yozgat, bu hastalığın "intermedia" adı verilen orta şiddetli tipi ile "majör" adı verilen düzenli kan nakli gerektiren türlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Talesemi hastalığında anne ve babanın taşıyıcı olmasının önemini vurgulayan Yozgat, şunları kaydetti:

"Ülkemizde evlilik öncesi tarama programları yapılmakta ve taşıyıcı anne ve babalara genetik danışmanlık verilmektedir. Taşıyıcılar için herhangi bir sorun olmasa da anne ve babanın ikisi de taşıyıcı ise 4 çocuğundan birinin talasemi majör dediğimiz sürekli kan transfüzyonu almak zorunda kalan ağır bir hemolitik anemi kliniği gelişiyor. Bu yüzden taşıyıcıları saptamak oldukça önemli."

Yozgat, Türkiye'de yapılan evlilik öncesi taramalarla birlikte talasemi majör hastalığıyla doğan bebek sayısında belirgin azalma gözlemlendiğini de bildirdi.

Talasemi majör hastalığının belirtilerine ilişkin bilgi veren Yozgat, bu hastaların genellikle 6 ay ile 2 yaş arasında anemiye bağlı klinik semptomlarla başvurduğunu belirterek, bu dönemde solukluk, halsizlik, emmede güçlük ve huzursuzluk gibi şikayetlerin görülebildiğini ifade etti.

Talasemi hastalarının, kan transfüzyonu haricinde kemik iliği nakliyle tedavi edilebildiğini anlatan Yozgat, "Kemik iliği nakli bütün talasemi majör hastalarına yapılabilir. Aile içi uygun vericisi açısından anne, baba ve kardeşlere bakıyoruz. Uyumlu bir vericisi varsa aile içinden, uyumlu bir vericisi yoksa akraba dışı tarama yapılarak kemik iliği nakli yapılabiliyor. Kemik iliği nakli bu hastalarda küratif bir tedavidir." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ