USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa'nın enerji güvenliğine etkisi

Ekonomi güvenliği uzmanı Dr. Levent Yılmaz, Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa Birliği'nin enerji politikasına yansımalarıyla ilgili, "Türkiye’nin, Rus gazına olan bağımlılığı azaltacak bir koridor olarak görülmesi gerekiyor." dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa'nın enerji güvenliğine etkisi
01-04-2022 13:35
Google News
Ankara

Polis Akademisi Öğretim Üyesi ve Oxford Teknoloji ve Kalkınma Merkezi Kıdemli Danışmanı Doç. Dr. Levent Yılmaz, AA muhabirine savaşın Net Sıfır Emisyon Hedefi üzerinde yaratacağı etkilerini değerlendirdi.

Küresel piyasalarda enerji fiyatları artmaya devam ediyorAvrupa'da gaz fiyatları Rusya-Ukrayna savaşıyla yüzde 37 arttı

Savaş, sebep olduğu can kayıplarının yanında, enerji krizi ve Net Sıfır Emisyon Hedefine dair farklı endişeleri de ortaya çıkarırken Yılmaz, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için çeşitli çalışmalar yaptığını anlattı.

AB ülkelerinin daha fazla LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tedarik etmesinin bu çabalar arasında yer aldığını vurgulayan Yılmaz, blok içerisindeki tedarik oranlarına da dikkati çekerek, "Avrupa’nın ithal ettiği LNG’nin yüzde 70’i üç ülkeden tedarik ediliyor. Bunun yüzde 26’sı ABD'den, yüzde 24’ü Katar’dan ve enteresandır ki yüzde 20’si Rusya’dan alınıyor. Yani Avrupa, Rusya’nın boru gazına olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken, diğer taraftan Rusya’dan LNG alıyor." diye konuştu.