USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Rus resmi gazete: İlham Aliyev'in iktidarı yıllarında Azerbaycan, tarihi toprakları Karabağ'ı işgalden kurtardı

Rus resmi gazetesi Rossiyskaya Gazeta, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in iktidardaki 20. Yılı için yayınladığı yazıda, Aliyev’in iktidar yıllarında Azerbaycan’ın, tarihi toprakları Karabağ'ı işgalden kurtardığı ifade edildi

Rus resmi gazete: İlham Aliyev'in iktidarı yıllarında Azerbaycan, tarihi toprakları Karabağ'ı işgalden kurtardı
16-10-2023 08:57
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya'nın resmi gazetesi Rossiyskaya Gazeta, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in iktidara gelmesinin 20. yıldönümü vesilesiyle kaleme aldığı yazısında, "İlham Aliyev'in iktidarı yıllarında Azerbaycan, tarihi toprakları Karabağ'ı işgalden kurtardı. İlham Aliyev'in yönetimi sırasında ülke, ana çıkarlarının etrafındaki riskleri en aza indirmeyi başardı" diye Azerbaycan liderinin vatanı ve halkı için önemli adımlar attığını vurguladı.

Rus resmi gazete şunun altını çizerek kaydetti: "Mevcut liderin yönetimi, diğer şeylerin yanı sıra Azerbaycan'ın ekonomik göstergelerinin dengesi ve büyümesine de yansıyan iç siyasi istikrarın sembolü olmakla kalmadı, aynı zamanda bir ülkenin uluslararası itibarını niteliksel olarak nasıl güçlendirebileceğinin bir örneği haline geldi."

Rossiyskaya Gazeta, "Cumhurbaşkanı'nın başarıları arasında yabancı medya ve analistler, kural olarak, ulusal düzeyde istikrar ve güvenliğin korunması ve güçlendirilmesinin yanı sıra ulusal ekonominin niteliksel büyümesinin altını çiziyor. Tabii ki, Azerbaycan'a uluslararası alanda verilen ihracat rolü olmasaydı, bu ilk başarılar dizisi kendini gösteremezdi. Mesela Aliyev'in liderliği yıllarında Bakü büyük ölçekli petrol ve gaz girişimlerini hayata geçirmeyi başardı. Böylece önemli ihracat boru hatları devreye alındı: Bakü - Tiflis - Ceyhan, Bakü - Tiflis - Erzurum hattı (Güney Kafkasya Boru Hattı). Dünya Bankası araştırmasına göre, 2003'ten 2020'ye kadar doğal kaynak ihracatındaki artış nedeniyle, ülkenin GSYİH'sındaki ortalama büyüme yaklaşık %8'e ulaştı (maksimum 2006'da kaydedildi - %34,5). Bununla birlikte, Aliyev döneminde ulusal ekonominin çeşitlendirilmesine ve ihracata bağımlılığın azaltılmasına açık bir vurgu yapıldığı gerçeğini gözden kaçırmamak gerekir, çünkü mevcut lider vatandaşların refahını önceliği haline getirdi" diye belirtti.

"Ve yalnızca ekonomik kanalların dengesi böyle bir refahın kesin garantisi olabilir" diyen Rus resmi gazete, "Devletin ekonomik yaşayabilirliğine yapılan vurgu da Azerbaycan'ın uluslararası ilişkilerdeki stratejisinin belirleyici bir özelliği haline geliyor. Bakü başlangıçta yatırım etkileşimi için geniş fırsatlar yaratmak amacıyla çatışmayı azaltmaya ve krizleri önlemeye odaklandı. Aliyev'in iktidarda olduğu yıllarda ülke, ana çıkarları çerçevesindeki riskleri en aza indirmeyi başardı. Böylece Bakü, Azerbaycan'ın onlarca yıldır ana gündem maddelerinden biri olan tarihi toprakları Karabağ bölgesinin kontrolünü emin bir şekilde ve minimum kayıpla yeniden kontrolüne geçirmeyi başardı. Mevcut cumhurbaşkanının liderliği altında cumhuriyet, bir zamanlar işgal altındaki bölgedeki askeri ve diplomatik çıkmazı fiilen kırdı ve yerel Ermeni nüfusunun çıkarlarının kapsamlı bir şekilde dikkate alınmasıyla tam bir yeniden entegrasyon için alan açtı" dedi. 

Gazeteye göre, Azerbaycan'ın diplomasiye olan bağlılığı, çıkar çatışması içinde olan Ermenistan için cazip bir davranış modeli haline geldi. İki bölge komşusu arasında bir barış anlaşmasının imzalandığı açıktır. Makalede, bu rotanın, Bakü'nün terör tehdidini etkisiz hale getirmeye yönelik eylemleriyle şekillenen bölgedeki yeni durum tarafından belirlendiği belirtiliyor. 

Makalede, ayrıca kamuoyunun Aliyev'e olan güveninin sürekli olarak en yüksek seviyelerde kalmasının da şaşırtıcı olmadığı kaydedildi. Rossiyskaya Gazeta, "Bunun nedeni, devletin başında olduğu yirmi yıl boyunca mevcut cumhurbaşkanının seçim vaatlerinin neredeyse tamamını yerine getirmiş olmasıdır: "Tam ölçekli bölgesel projeler hayata geçirildi, devlet gelirleri artıyor, yeni istihdam yaratılıyor, sosyal sorunlar hızla çözülüyor ve artık Azerbaycan, yeni trendleri belirleyen, bölgenin fiili ve tartışmasız lideri haline geldi" diye Aliyev'in önemli rolüne işaret etti.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ