USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Mahallelerde "spor alanı" talep ediliyor

Okul Sporları Federasyonu Başkanı Ömür Fatih Karakullukçu, okul bahçelerinin yanı sıra bütün mahallelerde insanların spor yapabileceği alanların da olması gerektiğini söyledi.

Mahallelerde
19-12-2022 16:06
Google News
Ankara

AA Spor Sohbetleri'nin konuğu olan Ömür Fatih Karakullukçu, çocukların okul bahçelerini eskisi gibi ders saatlerinin dışında spor yapmak için kullanamadığını belirterek, "Mahallelerde insanların rahat nefes alıp yürüyebileceği, mahalle takımlarının spor yapabileceği alanlar olsun istiyoruz. Okul bahçeleri böyle yerlerdi. Şimdi çocuklarımız, okul bahçelerine giremiyor. Okul saatlerinin sıklığı, ikili öğretim, çocukların okullara zarar verebilme endişesi, çocukların enerjisini spora kanalize etmemiz gerektiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Bununla ilgili düzenlemeler yapılmasını istiyoruz." dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının okul bahçelerinin kullanımına ilişkin protokol imzaladığına dikkati çeken Karakullukçu, "Özelikle okul spor alanlarının amatör de olsa spor yapanlar tarafından kullanılmasına yönelik bir protokol bu. Öğrenci kimliği taşıyanlar ve lisanslı sporcuların dışında kişilerin okul bahçelerinde spor yapabileceği anlamına gelmiyor." diye konuştu.

Okul bahçelerinin kullanımında doğal olarak "güvenlik endişelerinin" ortaya çıktığını dile getiren Karakullukçu, şöyle devam etti:

"Öğrenci ya da sporcular okulların spor alanlarını kullanabiliyor, bakanlıklarımızın protokolleri var. Biz bunun bütün alanlara yayılmasını istiyoruz. Sadece okul alanları değil mahallelerde de çocukların spor yapabileceği alanlar olması gerekiyor. Hem spor hem toplumun sosyalleşmesi açısından olumlu sonuçları olacağını düşünüyoruz."

"Barış ve birlik mesajı"

Karakullukçu, Erzurum'da düzenlenecek Dünya Okullar Kış Oyunları'nda (Winter Gymnasiade), dünyaya "barış ve birlik" mesajları vermeyi istediklerini söyledi.

Oyunların cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında yapılacağına vurgu yapan Karakullukçu, "Oyunlar, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Erzurum'da 11-19 Şubat tarihlerinde yapılacak. Bu vesileyle Cumhuriyeti'mizin yüzüncü yılında böyle bir organizasyonla dünyaya barış ve birlik mesajları vermeyi ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Dünya Okullar Kış Oyunları için tecrübeli bir ekip oluşturduklarını aktaran Karakullukçu, şu bilgileri verdi:

"Organizasyon 8 farklı kış disiplininde düzenlenecek. Kayak, curling, buz hokeyi, buz pateni ve oryantring federasyonuyla süreci yönlendireceğiz. Oyunlar için 30 kişilik koordinasyon ofisi oluşturduk. Arkadaşlarımız çok güzel çalışmalar çıkardı. Erzurum'daki tesislerimiz dünyanın en iyileri arasında. Organizasyon Palandöken, Kandilli ve Konaklı pistlerinde gerçekleşecek. Kapalı 4 spor salonu da kullanılacak. Sistemden şu ana kadar 28 ülkenin akreditasyon yaptırdığını görüyoruz. Organizasyonda okul sporlarının dünyadaki lise öğrencisi katılımcılarını ağırlayacağız. Her bir ülke için kafiledeki kişi sayısı maksimum 228 kişi olarak belirlendi. Uluslararası federasyonun 140 üye ülkesi var. Davet, bütün ülkelere gönderildi. Bu ülkelerin bazılarının bayrakla temsil edilmesini bekliyoruz. Kış sporlarında faal ülkelerden tam katılım bekliyoruz. Erzurum'da 1500 sporcuyu ağırlamak üzere plan yapıyoruz. Ev sahibi ülke olduğumuz için bizim tam kadro kalıma hakkımız var. Bu ayın sonunda bütün akreditasyonlarımızı yapacağız. "

Tesis hamlesi

Karakullukçu, Türkiye'nin 20 yılda mükemmel bir tesis hamlesi ortaya koyduğuna vurgu yaparak, "Sahip olduğumuz tesisler mükemmel, ortalamanın çok çok üzerinde." dedi.

Türkiye'nin tesis anlamında Avrupa'da ve dünyada başı çektiği birçok branşın olduğunu anlatan Karakullukçu, "Artık bunların meyvelerini toplama zamanının geldiğini düşünüyoruz. Şu an da Türkiye sahip olduğu tesis ve oparasyonel kabiliyetle uluslararası organizasyonlarda adaylığını açıklarsa doğrudan alabilecek durumda." değerlendirmesini yaptı.

"Spor insan sosyalliğinin temelini oluşturuyor"

Karakullukçu, Dünya Okullar Atletizm Şampiyonası'nın da 19-25 Haziran’da Trabzon’da yapılacağını dile getirdi.

Türkiye'nin organizasyon için adaylık başvurusunu 2020 yılında yaptığına dikkati çeken Karakullukçu, "Hemen vermişlerdi çünkü Trabzon'un tesis altyapısını Uluslararası Okul Federasyonları da biliyor. Pandemi nedeniyle bu zamana kadar erteledik." dedi.

Şampiyona için Söğütlü Atletizm Pisti'nin tamamen yenilendiğini aktaran Karakullukçu, şunları söyledi:

"Trabzon'da 2 bine yakın atleti misafir edeceğimizi düşünüyoruz. Bu organizasyon 2023 yılı vizyonu çerçevesinde ülkemizin dünyaya vereceği güzel mesajları içerecek. Çünkü spor insan sosyalliğinin temelini oluşturuyor diye düşünüyoruz. Okul sporlarında rekabeti ikinci planda tuttuğumuz için kültürlerin buluşmasını, birleşmesini önemsiyoruz. Misafir ettiğimiz sporcular yaş gurubu itibarıyla entegrasyona müsait. 15-18 yaş gurubu sporcuları ülkemizle ilgili güzel düşüncelerle memleketlerine yolcu ettiğimizde hayatlarının geri kalan kısmında güzel anıların yeniden Türkiye'ye çekeceğini düşünüyoruz."

Okul sporlarının olimpik başarı puanı amaçlayan bir branş olmadığına dikkati çeken Karakullukçu, "Federasyonumuz, çocuklarımızı spora yönlendiren, spora yönlenmiş çocuklarımızın profesyonelliğe geçiş sürecini destekleyen bir organizasyon. Ülkemizde ne kadar fazla öğrenci sporcumuzu yönlendirebilirsek kendimizi başarılı hissedeceğiz." şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ