USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İslam-Hayat - Şevval 1445

Kurban pazarlarında yoğunluk yaşanıyor

Kurban Bayramı'na iki gün kala kurban pazarlarında alışveriş sürüyor

Kurban pazarlarında yoğunluk yaşanıyor
26-06-2023 15:09
Google News
Yozgat/Kırşehir/Edirne

Yozgat

Yozgat Canlı Hayvan Pazarı'na gelen bazı vatandaşlar yoğun geçen pazarlık sonunda kurbanlıklarını almanın mutluluğunu yaşarken, fiyatları yüksek bulanlar ise başka kurbanlık arayışına giriyor.

Besicilerden Necip Kaya, gazetecilere, pazara üç kurbanlık getirdiğini, birini sattığını söyledi.

Ali Fuat Aysel de pazara 20 büyükbaş kurbanlık getirdiğini belirterek "Kurbanlıklar biraz pahalı ama yine de satılıyor. 20 kurbanlıktan 18'i satıldı iki kurbanlık kaldı." dedi.

Vatandaşlardan Mustafa Meşe de sıkı pazarlık yaparak 60 bin liralık kurbanı 52 bin 500 liraya aldığını söyledi.

Fotoğraf: Ömer Ertuğrul/AA

Kırşehir

Kırşehir'in yanı sıra Aksaray, Nevşehir ve Kırıkkale gibi çevre illerden gelen vatandaşlar, Kırşehir Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı'nda yoğunluk oluşturuyor.

Kırşehir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Battal Çelik, gazetecilere, pazarın, arife ile bayramın birinci ve ikinci günü de açık tutulacağını kaydetti.

Küçükbaşlara daha çok talep olduğunu söyleyen Çelik, "Küçükbaşlar 4 ile 10 bin lira arasında satılıyor. Büyükbaş ise hisse başı 10 binden başlayarak 20-25 bin liraya kadar çıkıyor. Vatandaşların çoğu bu sene mandıralardan hayvan alıp kesiyor. Hayvanların yüzde 70'i satıldı, şu anda 1000 civarı büyükbaş, 7 bin 500 civarı küçükbaş hayvan kalmış durumda. Son gün yine ilave hayvanlar gelecektir." diye konuştu.

Besici Murat Gürlek de pazara getirdiği 120 küçükbaşın yarısını sattığını, alıcıların da üreticinin de genel olarak memnun olduğunu belirtti.

Fuat Polat, geçen seneye göre pazarda daha çok küçükbaş tercih edildiğini, yaklaşık 250 küçükbaş sattığını söyledi.

Büyükbaş üreticisi Ercan Demiral, Sivas Şarkışla'dan kurbanlık getirdiğini belirterek "Hayvanlarımız canlı 900 kilogram civarındadır. Hayvanlar gayet verimli, yaylada otlanan, kuru beside baktığımız hayvanlar, yüzde 60 randımanlı et veriyor." ifadelerini kullandı.

Edirne

Edirne'de üreticiler kurbanlıkları Edirne Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı'nda satıyor.

Kurbanlık almaya gelen Tayyar Terzi, orta büyüklükte kurbanlık koç baktığını söyledi.

Önceki yıllarda köyleri gezerek kurbanlık aldığını anlatan Terzi, "Bu yıl kurban pazarından almayı tercih ettim. Kurban Bayramı hazırlıklarımızı yapıyoruz." dedi.

Fotoğraf: Fırat Çakır/AA

Arife ve bayramın birinci günü yoğunluk bekleniyor

Üretici Emre Dedeköy de kurbanlık satışlarının devam ettiğini ifade etti.

Arife ve bayramın birinci günü kurban pazarında yoğunluk beklediklerini belirten Dedeköy, "5 gündür buradayız satışlarımız devam ediyor. Borsanın sağladığı imkanlar güzel. Hayvanımızı gece burada bırakıp gidebiliyoruz." diye konuştu.

Üretici Turan Altınerdal ise kurban pazarının genellikle arife ve bayramın birinci günü hareketlendiğini anlattı.

Vatandaşların kurban için büyükbaşa yöneldiğine değinen Altınerdal, "Tatilin uzun olması nedeniyle insanlar denize tatile gidiyor, kurbanlarını hayır kurumlarına bağışlıyorlar. Eskisi gibi değil; önceki yıllar buralarda yer kalmazdı, çok fazla kurban kesilirdi" dedi.

Fotoğraf: Cihan Demirci/AA

Tekirdağ

Süleymanpaşa ilçesine bağlı Karadeniz Mahallesi'nde kurulan pazarda hayvan satışları devam ediyor.

Hayvan satış noktasına gelerek kurbanlık bakan vatandaşlar, besicilerle pazarlık yapıyor.

Bütçelerine uygun kurbanlık almak isteyen vatandaşlar ile satıcılar arasında zaman zaman sıkı pazarlıklar yaşanıyor.

Hayvan satıcısı Ahmet Karagülle, satışların yarın daha hareketli olmasını beklediklerini dile getirdi.

Karagülle, "Genelde arife günü veya bayramın birinci günü daha hareketli oluyor. İnsanlar bu günlerde fiyatların biraz daha düşebileceğini düşünüyor. İnşallah getirdiğimiz hayvanları satarak mutlu bir şekilde ayrılırız, diye ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kırklareli'nde de Pınar Mahallesi'nde kurulan kurban pazarında satışlar devam ediyor.

Kentte etkili olan sağanak nedeniyle pazarda durgunluk yaşanıyor.

Kayseri

Kayseri'de Talas Belediyesi tarafından kurulan pazarda, bayram öncesi yoğunluk arttı. Pazara gelen vatandaşlar ile besiciler arasında sıkı fiyat pazarlıkları yaşanıyor.

Besicilerden 65 yaşındaki Tahsin Yurt, pazara getirdiği 20 büyükbaştan 7'sini sattığını söyledi.

Düve ve tosun sattığını belirten Yurt, "İnşallah yarın öbür gün satışımız olur. Bitirmeyi düşünüyoruz ki yerine yenisini alalım. 60 bin liradan 100 bin liraya kadar hayvan satıyoruz." diye konuştu.


Fotoğraf: Abdullah Özkul/AA

Niğde

Niğde'de kurbanlık almak isteyen vatandaşlar, Niğde Belediyesi Hayvan Pazarı'nda yoğunluk oluşturdu.

Vatandaşlarla besiciler arasında gerçekleşen sıkı pazarlıkların ardından kurbanlıklar sahiplerini buluyor.

Besicilerden Sedat Vezir, satışların iyi olduğunu, ellerinde her bütçeye uygun hayvan bulunduğunu dile getirerek, "6 hayvan getirdim, bir tanesi kaldı." dedi.

Mehmet Çalkandere de pazara 20 büyükbaş hayvan getirdiğini, bir tonluk tosununu 115 bin liradan satışa çıkardığını söyledi.

Vatandaşlardan Emin Dinçer de 36 bin liraya kurbanlık düve aldığını ve bayram heyecanı yaşandığını ifade etti.

İstanbul

Kurban Bayramı için farklı bölgelerden İstanbul'a getirilen kurbanlıkların satışı, ilçe belediyelerince kurulan alanlarda yapılıyor.

Küçükbaş hayvanlar ortalama 5 bin ile 12 bin lira arasında, büyükbaş hayvanlar da 60 bin ila 120 bin lira arasında satışa sunuluyor.

Bazı satıcılar pazara getirdikleri hayvanların çoğunu sattıklarını, bazıları da 9 günlük tatil nedeniyle İstanbul'da yaşayan birçok kişinin memleketlerine veya tatil bölgelerine gitmesi nedeniyle satışlarda durgunluk yaşadıklarını, satışlar için bayramı beklediklerini söyledi.

Sultangazi Belediyesince kurulan kurban satış alanında Ağrı'dan getirdiği büyükbaş hayvanlarını satışa sunan Mehmet Nuri Kazmacı, "Müşteri bekliyoruz. Hayvanlarımızın aşağı yukarı yüzde 50'si, 60'ı satıldı. Yarına kadar yüzde 10, 15'i de satılır." dedi.

Önceki yıl tüm hayvanlarını sattığını, bu yıl ise satışların biraz daha durgun geçtiğini dile getiren Kazmacı, bayram sonuna kadar satılmayan hayvanı olursa geri götüreceğini veya kesimhaneye vereceğini söyledi.

Edirne'nin Süloğlu ilçesinden küçükbaş hayvanlarını getiren Nuri Çetin de "Fiyatlarımız makul ama pazarda insan yok. 9 gün tatil olunca halk pazara yönelmedi" dedi.

Çetin, arife günü ve bayram günleri pazarın daha hareketli olmasını beklediklerini ifade etti.

Ağrı'dan 500 koyun getirdiğini söyleyen Yılmaz Koçyiğit ise elinde az hayvan kaldığını, satışların bitmek üzere olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ