USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İnsan&Hayat

Kripto paralar yeniden yükselişe geçerken ilgi de artıyor

Kripto paralar yeniden yükselişe geçerken ilgi de artıyor

Kripto paralar yeniden yükselişe geçerken ilgi de artıyor
02-01-2024 12:13
Google News

Pek çok kişi için kripto paralar hala anlaşılamayan bir durum. Kimileri kripto paraların dünyanın en büyük aldatmacalarından biri olduğu düşüncesini sürdürüyor. Ne var ki 25 yılı geride bırakmaya hazırlanan bitcoin ve ardından çıkan altcoinler ekonomide giderek daha sağlam yer tutmaya başladı.

Bitcoin öyle bir şekilde kullanılmaya başlandı ki bugün arsa ya da araba satışlarında ödeme aracı olabiliyor. Online casino bitcoin ile olur mu demeyin çünkü oluyor. Hatta kimi yerlerde faturaların ödemesi bile Bitcoin ya da bilinen kripto paralar ile yapılabilmekte.

İlk olarak 2009 yılında gerçek ismi bilinmeyen Satoshi Nakamoto tarafından yazılan Bitcoin Whitepaper ile başlayan süreç çoğu kişiye ilginç geldi. Burada önerilen sistem, blok zincir adı verilen bir yapı ile işlemlerin güvenilir ve herkes tarafından izlenebilecek bir şekilde yapılmasıydı.

İşlem yapanların isimleri bilinmeyecek, sadece kendileri ve karşı tarafın bildikleri 11 haneli cüzdan numaraları görülecekti. Ancak bu cüzdanların hareketini herkes izleyebilir düşüncesi vardı.

Kripto paraların ilk çıktıkları zaman, gerçi bugün de aynı durum mevcut, fiyatları çok oynaktı. Bu sebeple ödeme aracı olarak pek düşünülmüyorlardı. Fakat, sonrasında stabil coin denen, 1 dolara endeksli paralar piyasaya çıktı. Bu sayede de kimi ödemeler gerçekleştirilmeye başlandı.

Boğa ve ayı sezonları

Başta Bitcoin ve diğer altcoinlerin ilginç bir döngüsü var. Bu döngüye boğa sezonu ve ayı sezonu deniyor. Özellikle borsa ile ilgilenmiş olanlar bu terimleri biliyordur. Piyasanın durgun olduğu döneme ayı sezonu denir. Ayıların kış uykusuna yatması gibi fiyatlarda düşme görülür. Boğa sezonu ise, tıpkı boğanın kırmızı gördüğünde koşması gibi fiyatların yükseldiği bir dönemdir.

Kripto paralar üzerinden bakılınca ayı sezonlarının 3 ila 4 yıl sürdüğünü ancak boğa sezonunun 6 ayı geçmediğini rahatlıkla söylenebilir.

Bu piyasayı çok iyi bilmeyen ve uygun zamanda girmek isteyenler ne yazık ki hep boğa sezonunda, haberlerin arttığı, para kazanan insanların konuşulduğu zaman yatırım yaparlar. Sonrasında da fiyatlar hızla inmeye başlayınca büyük zarar ederler.

Üstelik bu zararlarını karşılayabilecekleri bir zamanda bulamazlar çünkü boğa sezonunun aksine ayı sezonu uzundur. Sonrasında bütün parasını kaptıran, kripto paralar yüzünde zor duruma düşen insanların haberleri okunur.

Kriptoda yeni boğa sezonu

Kripto paralar uzun süredir ayı sezonunda. Yavaş yavaş yükselişlerin başlaması, Bitcoin ve diğer altcoinler ile ilgili çıkan haberler yeni bir boğa sezonunun habercisi olarak görülüyor.

Aradan geçen zaman içinde kripto paralara inananların sayısında da ciddi bir artış oldu. Bu sebeple yeni boğa sezonunun, fiyatları eskisinden daha yükseğe taşıyacağına inanılıyor.

Kriptolu paralar ile ilgili yapılan bir ankette katılımcıların %44’ü yakın zamanda internet alışverişlerinde kripto paraların kullanılacağına inandıklarını belirtti.

Hatta %87’lik bir kesim de gelecekte hem internette hem de geleneksel alışverişte kripto paraların kullanılacağına inandıklarını belirtti.

Ankete katılanların neleri kriptolu paralar ile almak istedikleri incelenince ilginç bir durum görülüyor. %65 video oyunlar, %47 oyun içi satın almalar ve yükseltmeler, %54’ü ise özel klavye gibi ekipmanlar için kullanmak istiyor. %46 giysi, %38 ise yiyecek için kullanma niyetinde.

Uyarılar gelmeye devam ediyor

Kripto paraların yaşadığı sezonun bu sefer daha zorlu geçmesinin ise belli nedenleri var. Bunların ilki olarak, dünyanın en büyük kripto para borsalarından FTX’in iflası görülüyor. On binlerce kişinin parasını yatırdığı, hesaplarında sakladığı borsa beklenmedik bir şekilde iflas etti.

Bu iflasın arkasında şirketin CEO’sunun hesaplardan gizlice para alıp başka yatırımlar yaptığı ve başarısız olduğu görüldü. Sonrasında kripto para sektörünün yeterince denetlenmediği, denetimler arttırılmadığı için insanların dolandırıldığı görüşleri artmaya başladı.

Bu sırada ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) Bitcoin dışında bütün kriptolu paraların kendileri tarafından belirlenecek kurallara uymaları gerektiği açıklamasını yaptı. Açıklamanın ardından da pek çok kripto paraya karşı dava açıldı.

Davalar kripto paralarla değil, orsalarıyla da devam etti. Bazı kripto para uygulamaları ise yasaklanmaya başladı. Yaşanan bütün gelişmeler kriptolu paraları olumsuz etkiledi. Fiyatlarda düşmeler görüldü. Halbuki ekonominin zayıfladığı ve kriptolu paralarda yükselme beklenen bir süreçti.

Çin’in beklenmedik hamlesi

ABD tarafından kriptolu paralara açılmış bir savaş olduğu görüşü yaygınken Çin farklı bir yol seçti. Daha önce kriptolu paraları yasaklayan ekonomi devi, Hong Kong üzerinden izinler verebileceğini belirtti. Bu hamle kötü günler geçiren kripto paraya bir nevi ilaç gibi geldi ve fiyatlar düşmekten kurtuldu.

Her ne kadar Çin’in ne dereceye kadar ve hangi kriptolu paralara izin vereceği tam olarak bilinmese de gelen haberler ABD ile Çin arasındaki ekonomik savaşın kripto paraların yararına olacağını gösterdi.

Bütün bu süreçlerin sonunda Bitcoin EFT’lerinin ortaya çıkışı piyasaya beklenen rüzgarı verdi. Bitcoin ve diğer alt coin hareketlerini takip eden bu fonlar sayesinde yatırımcılar artık kriptolu para almadan, bu dijital paraların anlık hareketlerine göre yatırım yapabilecekler. Bunu yapacakları araç da Bitcoin EFT’leri olacak.

Uzun bir zamandır düşük fiyatlarda seyreden dijital paraların 2024 yılı ile birlikte yeniden bir yükseliş trendine gireceği açıkça görülmekte. Yaşanan zorlu süreçlere karşın pek çok ülkede alınan kararlar ve yeni çıkan enstrümanlar güzel günlerin geldiğini gösteriyor.

Yine de unutulmaması gereken ABD’den hala tam olarak olumlu bir yaklaşımın gelmediği ve Avrupa ile birlikte ABD’nin de kimi düzenlemelerin hayata geçirilmesi için uğraştığı. Bu düzenlemelerin tam olarak ne vakitte yasallaşacağı ve hangi paraları etkileyeceği bilinmiyor. Yine de görünen yeni boğa sezonunun daha büyük bir yükseliş ile geleceği ve tüm dünyada daha fazla insanın ilgi alanına kriptolu paraların gireceği yönünde.

.

.

.

-Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ