USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kızıldeniz'deki çatışmalar, bölgenin LNG ticareti açısından önemini ortaya koydu

Kızıldeniz'de son dönemde yaşanan çatışmalar nedeniyle gemiler beklerken, çatışmalar Avrupa ve küresel enerji piyasalarına daha hızlı ulaşmak için bölgeyi kullanan LNG kargo gemilerinin yolculuk süreleri Kızıldeniz'in önemini gözler önüne serdi.

Kızıldeniz'deki çatışmalar, bölgenin LNG ticareti açısından önemini ortaya koydu
16-01-2024 11:52
Google News
Ankara

Bölgeden, özellikle Katar'dan Batı ülkelerine yoğun fosil yakıt ticareti, özelde de LNG ihracatı yapılıyor. Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı kullanılarak Akdeniz'e ulaşılan rota, navlun maliyetleri ve süreleri açısından en ekonomik alternatifi oluşturuyor.

Katar'dan yola çıkan LNG gemilerinin Kızıldeniz yakınlarında beklediği gözlemleniyorABD ve İngiltere'nin saldırılarıyla artan ticari riskler Kızıldeniz'e alternatif rota arayışını hızlandırdıBM, Kızıldeniz'de gerginliği artıracak adımlardan kaçınılması çağrısı yaptı

Bölgede Husilerin İsrail ve ABD'ye ait ya da bu ülkelere ticari amaçla seyahat eden gemilere saldırıları ise birçok ülkeye ve taşıma şirketine ait gemilerin bu rotayı kullanmaktan vazgeçmesine neden oluyor.

Uluslararası gemicilik takip sitelerinin verilerinden derlenen bilgilere göre, bu hafta başı itibarıyla Katar'a ait en az 3 LNG gemisi Umman açıklarında plansız durakladı. Bu ülkeye ait Al Ghariya, Al Huwaila ve Al Nuaman LNG tankerlerinin pozisyonlarının sabit olduğu görüldü.

Katar'a ait Al Rekayyat isimli bir diğer LNG gemisinin de Kızıldeniz'in ortasında durakladığı ve 10 Ocak'tan bu yana konumunu güncellemediği anlaşıldı.

Son haftalarda birçok LNG tankeri, Kızıldeniz rotasını kullanmaktan kaçınmaya ve Ümit Burnu'nun etrafından dolaşmaya başlamıştı.