USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"IŞİD başka ülkelere yönelebilir; Batı desteği fark edilmeye başlandı"

"IŞİD, Nazi Almanya'sını bile geçti" başlığı ile verilen haberdeki ayrıntılara dikkat!.. "Esad'ın Şamı"ndaki görüşmelerin ardından Rusya'ya dönen Rus heyetinden Sablin'in sorulara verdiği cevaplar...  Suriye'den dönen Rus parlamenterler heyeti, uluslarar

03-06-2015 01:16
Google News
"IŞİD, Nazi Almanya'sını bile geçti" başlığı ile verilen haberdeki ayrıntılara dikkat!.. "Esad'ın Şamı"ndaki görüşmelerin ardından Rusya'ya dönen Rus heyetinden Sablin'in sorulara verdiği cevaplar... 
Suriye'den dönen Rus parlamenterler heyeti, uluslararası haber ajansı Rusya Bugün'de basın toplantısı düzenledi.
Heyetin başkanı olan Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi'nin üyesi Dmitriy Sablin, basın toplantısının ardından Suriye'deki duruma ilişkin izlenimlerini ve görüşlerini Sputnik ile paylaştı. 
Bu ziyaretin ardından Suriye'deki duruma ilişkin görüşünüzde bir değişiklik oldu mu? Heyetimizin Suriye ziyaretinin ardından sözde Halifeliğin, nam-ı diğer IŞİD'in tehdidini farklı algılamaya başladım. Çünkü IŞİD, bir yıl önce tamamen farklı düzeydeydi. Geçen yıl, aslında birbiriyle çatışan bir terörist çeteydi. Bugün ise gerçekten de 'İslam devleti' özelliklerine sahip. Farklı görüşte olanları yok etmek isteyen IŞİD, belki de Nazi Almanya'sını bile geride bıraktı. IŞİD'in Batı'dan destek gördüğü fark edilmeye başlandı. Bu, 1930'lu yıllarda da yaşanmıştı; Batı ülkeleri, Nazileri Sovyetler Birliği'ne karşı yöneltmek için onları desteklemişti. Şimdi de Rusya ve Çin'in başını ağrıtmak için IŞİD'i Orta Asya'ya yönlendirmeye çalışıyorlar.
'IŞİD, BAŞKA ÜLKELERE YÖNELEBİLİR'

Batı ülkeleri bu planı hayata geçirebilir mi?

Bu planın öngörülemeyen sonuçlara neden olabileceğini düşünüyorum çünkü IŞİD'in gelecekte nereye döneceği belli değil.

IŞİD üyelerinin büyük bir kısmının BDT ülkelerinden değil, Avrupa ülkelerinden olduğunu unutmayalım.

IŞİD'in gelecekte, ABD'nin müttefikleri Katar ve Suudi Arabistan'a yönelik ne yapacağını bilmiyoruz.

Zira eğer IŞİD, Suriye ve İran'ın güçlü direnişiyle karşılaşmaya devam ederse, diğer ülkelerde alan aramak zorunda kalacak. Bu nedenle Batı ülkelerinin yerinde olsam, bu senaryoları dikkate alırdım.

Tarih bize, IŞİD gibi tehditler karşısında küresel oyuncuların güçlerini birleştirmek zorunda olduğunu gösteriyor. Ancak son zamanlardaki açıklamalarına bakarsak, maalesef Batılı temsilcilerin tarih bilgisinin çok kötü olduğunu görebiliriz.
'MOSKOVA DESTEĞİNİ SÜRDÜRMELİ'
Rusya ne yapmalı? Rusya, IŞİD'i dikkatle takip etmeli. Suriye'ye yardım asla kesilmemeli. Şam'a yakıt ve gıda sevkiyatı konusunu, Rusya Parlamentosu'nun gündemine getireceğiz. Suriye'deki pragmatik çıkarlarımızdan hareket etmeliyiz. Rusya için nelerin zorunlu olduğunu dikkate almak zorundayız. Bu bağlamda hedeflerimizden biri de, şirketlerimizin ekonomik çıkarlarını desteklemek. Uluslararası ekonomik alanda dengeyi bulmalıyız. Bunun dışında, bu işin ahlaki yönü de var. Rusya, büyük insani geleneklere ve ilkelere sahip bir ülke. IŞİD ve diğer militanların gerçekleştirdiği insanlık dışı infazların son bulması için Moskova'nın yardımda bulunması gerekiyor. Ortodoks Hristiyanlar dahil, tüm Suriyelilere destek vermeliyiz.
SURİYELİLER, RUSYA'YA NASIL BAKIYOR?

Suriye, Rusya'nın bu yaklaşımına hazır mı?

Suriye Başbakanı Vail Nadir Halki ve diğer devlet adamları ile görüştükten sonra Suriyelilerin, bu işbirliğine hazır olduklarını anladık.

Suriyeliler, Rusya hakkında ne düşünüyor?

Suriyeliler, Rusya'da olup bitenleri yakından izliyor.

Konuştuğumuz her Suriyeli, Moskova'da düzenlenen 9 Mayıs Zafer Geçidi'ni büyük bir onurla izlediğini söyledi.

Çoğu, Arapçaya tercüme edilmiş Andrey Kondraşev'in "Kırım: Eve dönüş" filmini izlemiş.

Hepsi, ülkemizin iç ve dış sorunlarıyla yakından ilgili. Suriyeliler, futbolu izlerken öncelikle Rusya'yı sonra Suriye karmasını tuttuklarını söylüyorlar. Suriye'nin güvenliğini ve varlığını Rusya'nın refahına bağlıyorlar.

UKRAYNA BENZERLİĞİ

Suriyeliler, Ukrayna'daki durum hakkında ne düşünüyor?

Başkanlığımdaki parlamenter heyeti ile Ocak 2014'te Suriye'yi ziyaret ettiğimizde, Devlet Başkanı ve diğer siyasetçiler, Ukrayna'da Suriye ile benzer bir senaryo hazırlığı olduğuna dikkat çekmişti. Ukrayna'da darbenin ve ardından da savaşın patlak vereceğini söylemişlerdi. Ancak biz bu uyarılara önem veremedik, Ukrayna'nın Avrupa ülkesi olduğunu ve böyle bir şeyin imkansız olduğunu düşündük. Suriyeliler bugün, ülkelerinde yaşanan her şeyin Ukrayna'daki olaylarla benzerlik taşıdığını söylüyorlar. Ukrayna'da da, Suriye'de olduğu gibi tarih ve anıtlar yok edilmeye çalışılıyor. IŞİD dahil farklı terörist grupların saflarında, 72 ülke vatandaşlarının savaştığı kaydediliyor. Suriyeliler bize rakamları ve kanıtları gösterdi. Birileri, demokrasi bahanesiyle ülkenin iç işlerine müdahale edince kan akmaya başlıyor. Kolayca başlatılan ve bitirilmesi zor savaşlar yaşanıyor. Bu tür savaşlara son vermek, yılları, hatta onlarca yılı alabiliyor. Tüm bunlara dikkat çeken Suriyeliler, bugün Ukrayna'nın yaşadığı olaylarla paralellik çiziyorlar. Söz konusu, Suriye ve Ukrayna'nın egemenliklerine dış müdahaledir. Suriyeliler, uluslararası toplumun dikkatini şu konuya çekmek istiyorlar: Suriye'de rejim düşerse, ülke yok olur. Sputnik News  
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ