USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

'İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk konusunu getiriyoruz'

Adalet Bakanı Bozdağ, "İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk konusunu getiriyoruz. Önümüzdeki aylar içerisinde Parlamentoda görüşülecek." dedi. - Anadolu Ajansı

'İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk konusunu getiriyoruz'
18-11-2016 00:17
Google News

TBMM

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk konusunu getireceklerini belirterek, "Önümüzdeki aylar içerisinde Parlamentoda görüşülecek." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, ceza yargılamasında değişiklik yapan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bozdağ, Cumhuriyet gazetesi soruşturmasını yürüten savcılardan biri olan Murat İnam'ın görev yerinin değiştirilmesinin HSYK'nın 1. Dairesinin takdirinde olduğunu, kendisinin herhangi bir savcının yerini değiştirme yetki ve görevinin bulunmadığını söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmaya ilave üç yeni savcı görevlendirdiğini, soruşturmanın sürdürüldüğünü ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

"Murat İnam'la ilgili daha önce de ifade ettim; yargılama konusu olaylarla ilgili bir defa dinleme talebinde bulunuyor ve bu talep de mahkeme tarafından kabul ediliyor. HSYK, FETÖ terör örgütü üyeliği, iltisakı veya irtibat içinde olduğu değerlendirilen hakim ve savcılar hakkında bazı değerlendirmeler yaptıktan sonra bunların meslekte kalmalarının uygun olmadığına karar verdi ve bu kapsamda meslekten uzaklaştırılanlar oldu. Ben buradaki tartışmalardan sonra HSYK'dan da bilgi aldım 'Murat İnam ile ilgili bu anlamda bir işlem yapıldı mı yapılmadı mı?' diye. Murat İnam'ın, her ne kadar bu yargılama konusunda sanık olsa da ve böyle bir dinleme talebinde bulunmuş olsa da kendisinin FETÖ üyesi veya bu örgütle irtibatlı, iltisaklı olduğuna dair HSYK üyelerinde ve HSYK'da bir kanaat bulunmadığı yönündedir. Ancak onlarla beraber bu yargılama kapsamında yer aldığı için kamuoyunda böyle bir değerlendirme çıktı ama HSYK, 'Eğer böyle bir irtibat olmuş olsa onunla ilgili de işlem yapardık.' dedi. Yargılama devam ediyor. İddia edildiği gibi, iddianamede de olduğu gibi böyle olduğu yönünde bir karar çıkarsa zaten o kararın gereği de HSYK tarafından yerine getirilecektir."

Yargının hızlandırılması ve güçlendirilmesi, adaletin geciken adalet olmaktan çıkarılmasıyla alakalı ciddi adımlar attıklarını dile getiren Bozdağ, bunlardan birisinin istinafın faaliyete geçirilmesi olduğunu kaydetti.

"İcra ve İflas Kanunu ile ilgili komisyon kurduk"

Bozdağ, "İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk konusunu getiriyoruz; önümüzdeki aylar içerisinde Parlamentoda görüşülecek. Bu da son derece önemli bir adım. Bugün görüştüğümüz paket içerisinde uzlaştırmacılığın kapsamı genişletiliyor ve etkinliği artırılıyor, ön ödemenin kapsamı genişletiliyor ve alternatif uyuşmazlıklar konusunda yeni adımlar getiriliyor. Bu da bu açıdan bir fayda sağlayacaktır." dedi.

İcra ve İflas Kanunu ile ilgili bir komisyon kurduklarını anlatan Bozdağ, "Orada da iş yükünü hem azaltacak hem de hızlandıracak önemli bir reform çıkacak. Bunun çalışmaları da son noktaya geldi. Ayrıca, hem idari yargılamada hem de hukuk yargılamasında iş yükünü azaltacak ve uyuşmazlıkları yargıya gitmeden halledecek yeni alternatif çözümler üzerinde de komisyonlarımız çalışıyor. Önümüzdeki aylarda bunu da Parlamentoya getireceğiz." diye konuştu.

Hakim, savcı ve yardımcı personel sayısında artış yaptıklarını, yargıyı bilişim sistemleriyle donattıklarını, UYAP sisteminin pek çok işi kolay hale getirdiğini ve hızlandırdığını anlatan Bozdağ, bunları daha ileri götürmeleri gereğine işaret etti. Bakanlık olarak konuyla ilgili her türlü öneriye açık olduklarını belirten Bozdağ, "Muhalefetten gelecek önerileri de yerine getiririz. Ayrıca kendimiz de çalışıyoruz, mukayeseli hukuku inceliyoruz. Orada olanları, hukukumuza uygun düştüğü müddetçe taşımaya da özen gösteriyoruz. Yeni dönemde de bu konuda yeni adımlar atacağız." ifadelerini kullandı.

Soruşturmalardaki gizlilik kararının kaldırılmasının tamamıyla soruşturma makamlarının takdirinde olduğuna dikkati çeken Bozdağ, "Adalet Bakanlığı olarak gizlilik konulması veya kaldırılmasına dair herhangi bir tarih vermem, değerlendirme yapmam mümkün değil. Tamamen yargıya ait bir konudur. Yargıyla ilgili soruşturma makamları bunun değerlendirmesini yapacak. Takdirini onlar yapacaktır. Bizim arzumuz da bunların mümkün olduğu kadar erken kalkması ve makul bir süreyi aşmamasıdır." şeklinde konuştu.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.

Muhabir: Melda Çetiner Karagöz

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ