USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İrlandalı parlamenterlerden Gazze'de şartlı "kalıcı ateşkes" kararına tepki: Utanç ve

İrlandalı Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri Clare Daly ve Mick Wallace, Gazze'deki rehinelerin salıverilmesi ve Hamas'ın tasfiyesi şartıyla dün AP'de kabul edilen "kalıcı ateşkes" çağrısı kararının "utanç verici” olduğunu belirtti.

İrlandalı parlamenterlerden Gazze'de şartlı
19-01-2024 22:03
Google News
Ankara

Daly ve Wallace, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, AP'nin Strazburg'da toplanan Genel Kurulunda alınan kararın, "kalıcı ateşkes" için gerçek bir çağrıyı temsil etmediğini, aksine soykırımı andıran eylemlerin "ucu açık şekilde" onaylanması anlamına geldiğini vurguladı.

Karar metninde kalıcı ateşkes için "açık ve koşulsuz" çağrıyı engelleyen değişikliği destekledikleri için Fine Gael partisinden 5 İrlandalı parlamenteri eleştiren Daly ve Wallace, "Bu, 5 AP üyesi utanmalıdır. Ekim ayından bu yana İrlandalılardan gelen ve ateşkes çağrısında bulunmak veya ateşkes sağlamak için elimizden geleni yapmamızı isteyen elektronik postalar alıyoruz ve bugün Fine Gael üyeleri, Avrupa Parlamentosunun bunu yapmak için sahip olduğu tek resmi şansını ziyan etti." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu (karar), soykırım için açık uçlu bir ruhsattır"

Daly ve Wallace, metnin ateşkes çağrısından ziyade İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bunun için öne sürdüğü "Hamas'ın tasfiye edilmesi ve rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması" gibi ön koşulları içerdiğini belirterek "Bu demek oluyor ki görüşme yok, ateşkes yok ve Hamas ortadan kalkana kadar ölümler devam edecek. Bu, İsrail'in soykırım için defalarca dile getirdiği ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul edilen bahanesidir. Bu, bir ateşkes çağrısı değildir. Bu, soykırım için açık uçlu bir ruhsattır ve İsrail tarafından böyle anlaşılacaktır." ifadelerini kullandı.

Kararın Gazze'deki insani krizi ele almaktan uzak olduğunu vurgulayan Daly ve Wallace, aksine bunun Hamas ortadan kaldırılana kadar şiddetin sürdürülmesine "yeşil ışık" yakılması anlamına geldiğini belirtti.

İrlandalı parlamenterler, bir yandan bölgesel gerilimin tırmanması konusunda endişeli olunduğu iddia edilirken diğer yandan ABD liderliğindeki askeri operasyonların alkışlandığını belirterek Orta Doğu'yu daha büyük bir savaşa daha da yaklaştıracak Avrupa Birliği (AB) deniz operasyonları çağrısında bulunulmasını eleştirdi.

"Utanç verici" diye niteledikleri karar metnine aleyhte oy veren Daly ve Wallace, AP'nin gerçek ateşkes çağrısı için ilkeli duruş sergileme fırsatını kaçırdığını kaydetti.

Wallace, X'ten yaptığı paylaşımda, Hristiyan Demokratlar ve Fine Gael'i "Gazze Kasabı (Binyamin) Netanyahu'nun şartlarına göre ateşkes istemekle" suçlayarak saldırılardan bu yana Gazze'de 10 binden fazla çocuğun öldürüldüğünü, bunların arasında açlıktan, hipotermiden ve yetersiz beslenmeden ölenlerin de olduğunu hatırlattı.

Daly'den Genel Kurulda sert tepki

Daly, AP Genel Kurulundaki konuşmasında Netanyahu'nun talep ettiği koşullar sağlandığı takdirde ateşkes çağrısında bulunduğu için karar metni aleyhinde oy kullandığını açıklayarak, metinde değişiklik yapılmasını isteyen Hristiyan Demokratlar ve onları destekleyen 5 İrlandalı AP üyesine tepki gösterdi.

Kabul edilen karar metninin "rezalet" olduğunu söyleyen Daly, "Üç ay boyunca binlerce çocuğu katleden İsrail'i alkışladık ve ona koruma sağladık. Bugün ise İsrail'e silah ticaretinin ve yasa dışı yerleşimlerle ticaretin durdurulması çağrısını reddetmek üzere oy kullandık." dedi.

Daly, kabul edilen kararın Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasını desteklemeyi reddettiği anlamına da geldiğini belirterek İran ve Katar'a yaptırım uygulanırken İsrail'e uygulanmamasını eleştirdi.

AP'nin kabul ettiği sembolik karar

Dün, AP'nin Strazburg'da toplanan Genel Kurulunda Sosyalistlerin ve diğer sol grupların istediği "kalıcı ateşkes" çağrısı, Hristiyan Demokratların talebiyle revize edilmiş ve nihai karar 312 lehte, 131 aleyhte ve 72 çekimser oyla kabul edilmişti.

Saatler süren müzakerelerin ardından kabul edilen, bağlayıcı niteliği bulunmayan kararda "kalıcı ateşkes", Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın tasfiyesi şartlarına bağlanmıştı.

Sembolik nitelikteki karar, AP'nin ortak tutumunu yansıttığı için önem taşıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ