USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Göç akınına uğrayan Lampedusa Adası'ndaki düzensiz göçmenler tahliye ediliyor

Akdeniz'de son günlerde göç akınına uğrayan İtalya'nın Lampedusa Adası'nda bulunan düzensiz göçmenler, kademeli şekilde ülkenin diğer bölgelerine tahliye ediliyor.

Göç akınına uğrayan Lampedusa Adası'ndaki düzensiz göçmenler tahliye ediliyor
15-09-2023 17:28
Google News
Roma

Afrika'dan Avrupa'ya geçişte Orta Akdeniz'deki düzensiz göç rotası üzerinde yer alan İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa'da, hafta başından bu yana adaya ulaşan 6 binden fazla düzensiz göçmenin oluşturduğu yoğunluk ve yankıları sürüyor.

Düzensiz göç akınına uğrayan Lampedusa Adası'nda acil durum ilan edildi

Sayıları bir ara ada nüfusunun üzerine çıktığı belirtilen düzensiz göçmenlerin Lampedusa'dan tahliye çalışmaları sürüyor. Düzensiz göçmenlerin, İtalyan hükümetinin ayarladığı sivil deniz unsurlarıyla İtalya'nın farklı bölgelerine taşınması süreci de başlamış durumda.

İtalyan ANSA ajansının haberinde, bugün 500'ü Katanya Limanı'na, 700'ü de Porte Empedocle Limanı'na götürülmek üzere 1200 düzensiz göçmenin Lampedusa'dan ayrılacağı belirtildi.

Diğer yandan, Lampedusa'daki düzensiz göçmenlerin tahliye edilmesine çalışılırken, düzensiz göçmen dolu başka teknelerin de adaya gelmeye devam ettiği, sabahtan bu yana 3 teknede toplamda 84 düzensiz göçmenin daha ulaştığı aktarıldı.

Bir diğer haberde de Avrupa Komisyonu'nun da adadaki durumu yerinde görmek için Lampedusa'ya bir heyet göndereceği ifade edildi.

Ada'da düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılayan İtalyan Kızılhaçı'nın başkanı Rosario Valastro da göçmen karşılama merkezinde bu sabah itibarıyla 3 bin 800 kişinin bulunduğunu ve buradaki faaliyetlerinin sürdüğünü kaydetti.

Ada'da dün 5 bin kişi için öğle ve akşam yemeği çıkarttıkları bilgisini veren Valastro, "Sabah 700 kişi başka bölgelere tahliye edildi. Bugün toplamda 2 bin 500'den fazla kişinin göçmen karşılama merkezinden çıkarılması bekleniyor." dedi.

"Avrupa hiçbir şey olmamış gibi davranamaz"

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Roma'da Sanayiciler Birliğinin konferansında, Lampedusa'daki duruma değinerek, Afrika'ndan gelen göç baskısına ilişkin Birleşmiş Milletlerin (BM) konuya müdahil olması gerektiğini söyledi.

Tajani, "Afrika'da olup bitenleri küçümsememeliyiz. Bunu BM'ye taşıyacağız. Afrika'daki durum patlayıcı değil, zaten patlamış durumda. Göç akışını durdurmak için önlemlere ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

İtalya ile sınırında kontrolleri arttıran Fransa'ya da değinen Tajani, "Göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmeleri konusunda ilerlememiz gerekiyor. Avrupa hiçbir şey olmamış gibi davranamaz. Fransa'nın sorunlarımızı anlayacağına inanıyorum. ABD'den döner dönmez Paris ve Berlin'e gideceğim." dedi.

Aşırı sağcı Marine Le Pen'in yeğeni Ada'yı ziyaret etti

Fransız aşırı siyasetçi Marine Le Pen'in kendisi gibi siyasetçi yeğeni Marion Marechal da düzensiz göçmen akınına uğrayan Lampedusa'yı ziyaret etti.

Ada'da göçmenlerin Kızılhaç çadırları altında tutulduğu yerde basına açıklamalarda bulunan Marechal, "Bugün buradayım çünkü, İtalyan halkına ve İtalyan hükümetine desteğimi açıkça göstermek için geldim. İtalya, Fransız hükümeti ve AB tarafından bu acil göç durumu karşısında yalnız bırakıldı." ifadelerini kullandı.

Marechal, Fransız ve Alman hükümetlerinin bugüne kadar göç konusunda "açık kapı" politikası uyguladığını ve Meloni’nin ise İtalyan limanlarını göçmenleri kurtaran STK gemilerine kapatmak istediğini dile getirirken, İtalya'nın, Almanya ve Fransa'nın izlediği bu politikanın mağduru olduğunu söyledi.

Marechal, "Böyle devam ederse, yarın Avrupa'nın artık Avrupa olmayacağını görmeliyiz. Çünkü bir kültür ve insan değişimi yaşayacağız, bunu zaten Fransa'da gerçekte yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

İtalyan Corriere della Sera gazetesine de bir demeç veren Marechal, "(İtalya Başbakanı Giorgia) Meloni'nin benzeri görülmemiş göç krizi karşısında mümkün olan her şeyi yaptığına inanıyorum." yorumunu yaptı.

Marechal, tüm bu yaşananlar nedeniyle gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine işaret ederek, "Parlamentoda çoğunluğu ele geçirmeleri gerektiğini" ifade etti.

Düzensiz göçmenleri taşıyan otobüs kaza yaptı 2 kişi öldü, 25 kişi yaralandı

Lampedusa'dan tahliyeler sürerken, adaya önceki günlerde gelen bir grup düzensiz göçmeni, Sicilya'dan kuzeydeki Piyemonte bölgesine götüren bir otobüs ile tır, A1 otoyolunun Roma'nın kuzeyindeki Fiano Romano mevkiinde çarpıştı.

Trafik kazasında iki sürücü hayatını kaybederken, 25 düzensiz göçmenin ise yaralandığı, bazılarının durumunun ciddi olduğu bildirildi.

Orta Akdeniz'deki düzensiz göç rotası üzerinde yer alması sebebiyle yılbaşından bu yana ciddi göç baskısı altındaki Lampedusa Adası'na 13-14 Eylül tarihlerinde sadece 36 saatlik bir dönemde 6 binden fazla düzensiz göçmen gelmiş, ada belediyesi "acil durum" ilan etmişti.

Lampedusa'da göçmen yoğunluğu yaşandığı sırada, İtalya'nın kuzeydeki sınır komşuları Fransa ve Avusturya'nın sınır kontrollerini sıklaştırdığı basına yansırken Almanya ise İtalya'nın AB'nin Dublin Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle mültecileri gönüllü olarak kabul etme anlaşmasını askıya aldığını duyurmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ