USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Gazze'de saatte 5 çocuk öldürülürken 7 bebek bombalamalar arasında dünyaya gözlerini açıyor

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda saatte 5 çocuk öldürülürken, bombalamalar arasında ortalama 7 bebek dünyaya geliyor.

Gazze'de saatte 5 çocuk öldürülürken 7 bebek bombalamalar arasında dünyaya gözlerini açıyor
16-11-2023 11:32
Google News
Ankara

AA muhabiri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen çocuklar, yeni doğanlar ve hastanede tedavi altına alınanların son durumları hakkındaki bilgileri derledi.

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde sağlık hizmetleri tümüyle durduKahire: Refah Sınır Kapısı açık, İsrail yardımlarının girişine engel oluyorGazzeli kanser hastalarıyla refakatçilerini Mısır'dan getiren uçaklar Türkiye'ye geldiDünyada en kısa sürede en fazla çocuğun öldürüldüğü yer: Gazze

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları şiddetlenerek devam ediyor. İsrail, uluslararası örgütler ve çeşitli ülkelerden tepki görmesine rağmen hastanelere de saldırılarını sürdürüyor.

Şifa, Endonezya, Nasr Çocuk, Rantisi Çocuk, El-Avde Çocuk ve Kudüs hastaneleri ya da çevrelerine şiddetli saldırılar düzenleyen İsrail, hastanelerin hizmet dışı kalmasıyla pek çok yaralının, çocuğun ve hastanelere sığınanların ölümüne neden oluyor.

İsrail ordusu, Gazze'deki Şifa Hastanesinin yoğun bakım bölümünü vurdu

Hasta ve yaralıların tahliye edilmeye çalışıldığı anlar görüntülere yansıdı https://t.co/pyzh4i304h pic.twitter.com/f7qHi6v9hh

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) November 14, 2023

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında Gazze Şeridi'nde 4 bin 710'u çocuk ve 3 bin 160'ı kadın olmak üzere 11 bin 500 kişi öldürüldü. Buna göre, İsrail'in saldırılarında Gazze'de saatte 5 çocuk hayatını kaybediyor.

Merkezi İngiltere'de bulunan sivil toplum kuruluşu Save The Children'dan (Çocukları Kurtarın) yapılan açıklamada, Filistin'de öldürülen çocuk sayısının, dünya genelinde 2020, 2021 ve 2022'de meydana gelen çatışmalar nedeniyle, bir yılda yaşamını yitiren çocuklardan daha fazla olduğu belirtildi.

Gazze'de doğum yapan kadınların yaklaşık yüzde 15'inin hamilelik veya doğumla ilgili komplikasyonlar yaşamasının "muhtemel" olduğuna işaret edilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Save the Children, Gazze'de bu yıl 66 binden fazla bebeğin doğmasının beklendiğini ve insanların temel ihtiyaç malzemelerinden mahrum bırakıldığı bir dönemde gelecek ay 5 bin 500 hamile kadının doğum yapacağını tespit etti. Temiz su kıtlığı yaşanıyor, gıda ve ilaçlar azalıyor. Halihazırda ciddi zorluklarla karşı karşıya olan hastaneler ve sağlık tesisleri saldırı altında ve bu durum hamile kadınlar ile yeni doğanlar dahil binlerce hastayı ciddi tehlike altında bırakıyor."

İsrail, Cibaliya’daki UNRWA okulunun çevresine saldırı düzenledi

Ölü ve yaralıların olduğu saldırıda sivil savunma ekipleri enkaz altında kalan çocukların kurtarılması için çalışma yaptı https://t.co/VtzziNc8CS pic.twitter.com/fj0fSiEQCA

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) November 15, 2023

Gazze'de her gün 180'den fazla bebek dünyaya geliyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun (UNFPA) verilerine dayanarak, Gazze'de 50 bin hamile kadın olduğunu ve her gün 180'den fazlasının doğum yaptığını açıkladı.

İsrail'in Gazze'ye devam eden hava ve kara saldırılarında, bombardıman altında saatte ortalama 7 bebek dünyaya geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Gazze'de ortalama her 10 dakikada bir çocuk öldürülüyor. 1,5 milyon kişi yerinden edildi ve sığınabilecekleri bir yer arıyor. Ama hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil." dedi.

Gazze Şeridi'nde insanlar giderek daha küçük alana sıkıştırıldıkça ishal ve salgın riskinin de arttığına değinen Ghebreyesus, Gazze'de 9 bin kişinin kanser tedavisi gördüğünü, kalp, diyabet ve hipertansiyon hastası 350 bin kişinin bulunduğunu vurguladı.

Hastaneler işlevselliğini kaybediyor

Çok sayıda çocuğun öldürüldüğü ve yaralandığı saldırılarda doğan bebeklerle ilgilenebilecek ve gerektiği takdirde tedavi edebilecek hastaneler de işlevsiz hale geliyor.

• İsrail ordusu, güneş panellerini vurdu, hastanede elektrik tükendi
• Prematüre bebekler kuvözden çıkarılmak zorunda kaldı

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesindeki 6 prematüre bebek ile 9 yaralı, elektrik yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetti… pic.twitter.com/oBqIpoKnvC

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) November 14, 2023

Gazze'de binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu hastanelerin çok defa hedef alınması sonucu, bölgedeki 35 hastaneden 18'i çalışamaz hale geldi.

İsrail'in yoğun bombardımanına maruz kalan, ameliyatların yapılamadığı, elektrik ve suyun olmadığı Şifa Hastanesindeki 600 yaralı ve hasta, ölümle karşı karşıya bulunuyor.

Şifa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Ahmed Ebu Neda, hastanedeki durumun tam bir felaket olduğunu ve doktorların büyük kısmının bombardıman nedeniyle hastaneyi terk ettiğini ancak bazılarının da yaralılara yardım etmek için burada kalmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

Ebu Neda, kısıtlı imkanlar ve yaralı sayısının çok olması nedeniyle doktorların hastaneye getirilenler arasında seçim yapmak ve 10 yaralıdan 1'ini tedavi edip diğerlerini kaderine terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Hastanelerde tedavi gören bebeklerin hayatı tehlikede

Saldırılarda ölen ve yaralanan çocuklarının yanı sıra yenidoğanlar arasında hastanede tedavi görmesi gerekenler, ihtiyacı olan tedaviye ulaşamıyor.

Filistin Gazze Şifa Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Fadia Malhis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanede elektriğin olmadığını, yoğun bakım ünitesindeki kuvözlerde bulunan bebeklerin durumunun çok tehlikeli boyuta ulaştığını söyledi.

Malhis, "Yoğun bakımda 60 bebek var, 39'u entübe, bir bebek öğleden sonra öldü. Bunlar art arda ölecek." dedi.

İsrail ordusunun hastane çevresini kuşattığını belirten Malhis, "Hastane dışına çıkmak isteyeni vuruyorlar. Birimler arası gidip gelen olursa burada da hareket edeni vuruyorlar. Bahçede, acilin önünde çok şehit var, durum çok kötü ve tehlikeli, anlatılacak gibi değil." ifadelerini kullandı.