USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Erdoğan'ın Sırbistan ziyareti dikkate değer öneme sahip'

Sırbistan'ın Ankara Büyükelçisi Vucetic, "Her iki taraf da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyaretin ikili ilişkiler açısından dikkate değer bir öneme sahip olduğunu düşünüyor." dedi.

'Erdoğan'ın Sırbistan ziyareti dikkate değer öneme sahip'
09-10-2017 14:37
Google News

ANKARA - Nazlı Yüzbaşıoğlu

Sırbistan'ın Ankara Büyükelçisi Danilo Vucetic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in davetlisi olarak, 9-11 Ekim'de Sırbistan'a yapacağı resmi ziyareti ve ikili ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ziyaretinin, 2007'den bu yana Türkiye'den ülkesine cumhurbaşkanlığı seviyesinde yapılan ilk ziyaret olduğunu belirten Vucetic, "Bu ziyaret elbette, siyasi, ekonomik, kültürel diyalog ve bağların, birebir ilişkilerin güçlenmesinin yanı sıra ülkelerimiz arasında en yüksek düzeyde seyreden siyasi diyaloğun sürdürülmesi açısından da büyük önem ve potansiyele sahiptir." dedi.

Vucetic, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beraberinde çok sayıda Türk iş adamıyla Sırbistan'ı ziyaret edeceğine dikkati çekerek "Ziyaret sırasında Türkiye-Sırbistan İş Forumu düzenlenecek. Ayrıca mallar ve hizmetler alanına ilişkin stratejik Yenilenen Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanması bekleniyor. Bu elbette karşılıklı ilişkilerimizi, ticaret ve yatırımlarımızı geliştirecektir. Gelecek dönem ikili ticaret hacmimizin 1 milyar dolara ulaşmasını ve Sırbistan'daki Türk yatırımının artmasını bekliyoruz. Bunu mutlak surette istiyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde çok sayıda bakanın da yer alacağına dikkati çeken Büyükelçi Vucetic, iki ülke bakanlarının verimli toplantılar yapacağını söyledi.

Türkiye-Sırbistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyinin (YDİK) ilk toplantısının da Erdoğan'ın ziyareti sırasında yapılacağını vurgulayan Vucetic, "Bu mekanizma resmen 2015'in Aralık ayında kuruldu ancak şimdiye kadar bu formatta uygulanmadı, bu bir ilk olacak. Bu kapsamda bir anlaşmalar ve protokoller imzalanacak. Her iki taraf da Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyaretin ikili ilişkiler açısından dikkate değer bir öneme sahip olduğunu ve bölgesel istikrar açısından etkili olduğunu düşünüyor." dedi.

"Gelin ve Sırbistan'da yatırım yapın"

İkili ilişkilerin her açıdan çok iyi olduğunu, güven içinde adım adım geliştiğini belirten Vucetic, "Birçok konu ve alanda ortağız. Ekonomik bağlarımız sürekli büyüme kaydediyor. Siyasi alanda farklı bakış açılarına sahip olduğumuz sorulara yanıt ararken diyalog ve fikir alışverişini seçiyor olmamız da önemli." ifadesini kullandı.

Büyükelçi Vucetic, "Türk iş insanlarını özellikle şimdi Halkbank ülkede faaliyet gösteriyorken Sırbistan'a gelip yatırım yapmaya davet ediyorum. Lütfen gelin ve yatırım yapın, halklarımızın yararı için ortak olalım." dedi.

Türkiye ve Sırbistan'ın uluslararası platformlarda ekonomi, turizm, kültür, terörizm ve organize suçlarla mücadele, emniyet güçleri arasındaki iş birliği gibi birçok konuda birbirine destek olduğunu vurgulayan Vucetic, "Biz kesinlikle, mümkün olan her alanda Türkiye'yi ortak olarak görmek istiyoruz. Ankara'da görev yaptığım 4 yıl içinde birçok sektör ve alandaki iş birliğimizde kaydedilen gelişmeyi görmekten memnuniyet duyuyorum." diye konuştu.

Türk Akımı Projesi ve enerji iş birliği

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde Rusya ve Türkiye arasındaki ilk hattın yanı sıra Türkiye-Yunanistan sınırına, oradan Bulgaristan, Sırbistan gibi diğer ülkelere ulaşacak ikinci hattın devreye girip girmeyeceğine ilişkin gelişmelere dikkati çeken Büyükelçi Vucetic, "Bu Avrupa Birliği'nin pozisyonuna bağlı. Biz bu konuya çok ilgi duyuyoruz. Çünkü şimdiye kadar enerji kaynaklarına ilişkin bir çözüm bulunamadı." ifadesini kullandı.

Güney Avrupa ülkelerinin 2019'a kadar bir sonuca varması gerektiğini belirten Vucetic, "Türk Akımı, sadece Sırbistan için değil, Güneydoğu Avrupa ülkeleri için enerji kaynağı sorununun çözümünde iyi bir olanak sunuyor. Eğer AB ikinci hatta yeşil ışık yakarsa Rusya ve Türkiye bunu yapmaya hazır görünüyor. Biz de bunu destekliyoruz ancak bu bizim karar vereceğimiz bir şey değil. Avrupa'nın tutumunu bekleyip göreceğiz." dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ