USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Engelliler hem terapi görüyor hem de mesleki eğitim alıyor

Alanında uzman 30 eğitimci ve 75 personelin hizmet sunduğu Bağcılar Engelliler Sarayı'nda engellilere mesleki kursların yanı sıra terapi eğitimi de veriliyor. - Anadolu Ajansı

Engelliler hem terapi görüyor hem de mesleki eğitim alıyor
03-12-2016 14:22
Google News

İSTANBUL

Bağcılar Belediyesi tarafından 2011 yılında hizmete açılan ve Avrupa'da az sayıda benzeri olan Engelliler Sarayı, alanında uzman 30'u eğitimci 75 personelle engellilere hem meslek öğretiyor hem de terapi eğitimi veriyor.

Barbaros Mahallesi'nde bulunan Engelliler Sarayı'nda, engelliler ve yakınları çiçek, ahşap yapma, kuaförlük, mantar yetiştirme, resim, kek ve pasta yapımı, ahşap oyuncak ve müzik eğitiminin de aralarında bulunduğu 37 farklı branşta eğitim alarak, meslek öğrenmenin yanı sıra iş sahibi de oluyor.

Merkezde eğitim alan engelliler, Bağcılar Belediyesi'nin İŞKUR ile ortaklaşa düzenlediği programlarda işverenler ile bir araya getiriliyor. Bu toplantılarda firmaların insan kaynakları yöneticileri aradıkları özelliklere uygun kursiyerleri yakından tanıma imkanı bulurken görüşmeler sonucunda engelliler ile engelli yakını kursiyerler bir işe girme imkanına kavuşuyor. 2012 yılından bu yana 507 engelli ve 369 da engelli yakını olmak üzere toplam 876 kursiyer değişik şirketlerde işe yerleştirildi.

Toplam 1200 öğrencinin eğitim aldığı merkezde, kursiyerler Bağcılar Belediyesi'ne ait engelliler için hazırlanmış özel araçlarla evinden alınıyor, kurs bitiminde de tekrar evlerine bırakılıyor. Engelliler eğitimin yanı sıra yeni modern ve engellilere uygun hazırlanmış spor aletleriyle spor salonundan da yararlanabiliyor.

Engelliler Sarayı'ndaki kursiyerler, mesleki kursların yanı sıra terapi eğitimi de alıyor. Uzman dalgıçlar eşliğinde suya dalış eğitiminin de verildiği merkezde, fiziksel engele göre kursiyerler hidroterapi havuzundan da faydalanıyor. Sosyal ve kültürel programlar kapsamında da fuarlarla birlikte tarihi ve turistik yerler ziyaret ediliyor, sportif etkinlikler düzenleniyor.

"Binamızın Türkiye eşi ve benzeri yoktur. "

Kendisi de engelli olan Bağcılar Engelliler Sarayı Yöneticisi Hamza Doğan, merkezin 16 bin 500 metre karelik kapalı alanda tüm engel gruplarına yönelik hizmet verdiğini söyledi. Merkezde 30’u öğretmen olmak üzere 75 personelin çalıştığını belirten Doğan, "Binamızın Türkiye'de eşi ve benzeri yoktur. Avrupa ve dünyada yine parmakla gösterilecek merkezlerden biridir. Hidroterapi havuzu, sinema salonu, spor salonu, konferans salonu ve atölyeler var. Sanatsal faaliyetler ve halk oyunları dersleri var. Engellilerin ihtiyaç duyduğu diğer dersler de veriliyor. Sportif faaliyetlerimiz var. Bağcılar Belediyesi Basketbol Tekerlekli Sandalye Takımı Süper Lig’de mücadele veriyor. Atletizm takımımız Avrupa ve dünyada bayrağımızı dalgalandırmakta." diye konuştu.

"EKPSS'yi kazanan 61 engelli kardeşimiz memur oldu"

Merkeze başvuran engellilerle psikolog eşliğinde yapılan mülakatın ardından, engellinin durumuna en uygun sınıfa ve bölüme alındığını belirten Doğan, merkezin hem engelliler hem de aileleri için bir sosyalleşme yeri olduğunu kaydetti.

Engelliler Sarayı'nın bir istihdam merkezi görevini de gördüğüne vurgu yapan Doğan, "Eğitim sonucunda halk eğitim merkezinin verdiği belgeyle yüzlerce engelli arkadaşlarımız iş buldu. Özel sektörde iş bulanların yanı sıra verdiğimiz eğitimle EKPSS'yi kazanan 61 engelli kardeşimiz memur oldu." dedi.

Doğan, Engelliler Sarayı'nda Suriye’den gelen engellilere ve ailelerine de hizmet verildiğini aktararak, "Onların da ihtiyaç duydukları eğitimleri veriyoruz. Suriyeli 6 engelli kardeşimiz de eğitim alıyor. Onların annelerini de kurslara aldık. Suriyeli engelliler bize başvursunlar, buradaki her imkandan istifade edebilirler." ifadelerini kullandı.

" Ellerini kullanarak kilim yapıyorlar"

Dokuma öğretmeni Hatice Korkut engellilerin merkezde halı, kilim, hamak ve panç dokumayı öğrendiklerini söyleyerek, "Merkezde engellilere yönelik iki çeşit dokuma tezgahı kilim tezgahı mevcut. Tekerlekli sandalye kullanalar için hazırlanmış tezgah. Ellerini kullanarak kilim yapıyorlar. Sadece ebat olarak biraz küçük yapıyoruz. Diğer tezgahta çocuklar hem el hem de ayak kabiliyetini geliştiriyorlar. Halı tezgahına ise daha çok sayı ve renk ayrımlarını yapabilen engellileri oturtuyoruz." şeklinde konuştu.

Korkut, yapılan dokuma ürünlerini Engelliler Sarayı'nda satışa sunduklarını ve elde edilen gelirlerin yine engelliler için harcandığını anlattı.

"Engelli kardeşlerimin dualarıyla hizmet ediyoruz"

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da, Bağcılar'da engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için birçok çalışma yürüttüklerini anlatarak, şöyle konuştu:

"Ya balkonlarında ya odalarında ömürlerini geçiriyorlardı engelliler. Artık her gün onları Bağcılar’ın cadde ve sokaklarında görebiliyorsunuz. Kurslara katılıyorlar, iş, sosyal ve kültürel yaşamda yerlerini alıyorlar. Yeteneklerini ortaya koyarak, ‘biz de varız’ diyorlar. İş sahibi olarak ailelerine katkı sağlıyorlar. Onların dualarıyla hizmet vermeye devam ediyoruz. Sıkça onları ziyaret ediyorum ve bolca sohbet ediyoruz. Onlarla konuşunca kendimi daha iyi hissediyorum."



Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ