USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İslam-Hayat - Şevval 1445

Dünyada Ramazan Bayramı kutlanıyor

Dünyanın birçok ülkesinde Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nı kutluyor

Dünyada Ramazan Bayramı kutlanıyor
21-04-2023 09:42
Google News
Ankara

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve diğer illerde bayram namazı kılındı.

Başkent Bakü'de camiler sabahın erken saatlerinde itibaren namaz kılmak isteyen vatandaşlarla doldu taştı.

Camilerde yer bulamayan vatandaşlar, namazlarını avlularda ve bahçelerde eda etti.

Ülkenin tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Şeki kentinin Cuma Mescidi'nde de bayram namazı kılındı.

Namaz öncesinde ramazanın ve bayramların önemine dikkati çekilen vaazı dinleyen cemaat namaz sonrasında bayramlaştı.

Özbekistan

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te binlerce kişi bayram namazı için camilere akın etti. Müslümanlar, camilerde yer kalmayınca cami bahçelerini ve sokakları doldurdu. Camilerin bulunduğu cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı.

"Osman Mushafı" olarak bilinen, üzerine Hazreti Osman'ın kanının aktığı ceylan derisine yazılan Kur'an-ı Kerim'in muhafaza edildiği, Taşkent'teki Hazret İmam Külliyesi'ndeki bayram namazını, Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Nuriddin Haliknazarov kıldırdı.

Haliknazarov vaazında, bayram günlerinde yaşlı ve hastaların ziyaret edildiğini, küs olanların barıştığını dile getirerek vatandaşların Ramazan Bayramı'nı kutladı.

Namazın ardından ülkenin kalkınması, refah, huzur, tüm dünyada barış ve istikrarı için dua edildi.

Ramazan ayı boyunca ülke genelindeki 2 bin 100'den fazla camide teravih namazı kılınırken 1525 camide hatim indirilmişti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev de Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayınlayarak, vatandaşların bayramını tebrik etti.

Türkmenistan

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'taki Ertuğrul Gazi Camisi'ne akın eden yüzlerce Müslüman, yer kalmayınca cami bahçeleri ve sokakları doldurdu. Camilerin bulunduğu cadde ve sokaklar trafiğe kapatılırken, cami etraflarında güvenlik önlemleri alındı.

Bayram hutbesinde Müslümanların görev ve sorumlulukları, günahlardan kaçınılması, ramazan ayında yapılan ibadetler ve hayır işlerinin devam ettirilmesi, dinin yaşatılması gerektiği belirtildi.

Bayram namazının ardından ülkenin kalkınması, refah ve huzur, tüm dünyada barış ve istikrar olması için dua edildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Ramazan Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Halkın bayramını tebrik eden Berdimuhamedov, mübarek ramazan ayında tutulan oruçların, kılınan namazların ve yapılan ibadetlerin Allah katında kabul olmasını diledi.

Kırgızistan

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in Pervomay İlçe Kaymakamlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü, bayram namazının Cumhurbaşkanlığı ve hükümet binasının önündeki meydanda kılınması için gerekli tedbirleri aldı.

Şafak vaktinde, eski meydana çıkan Mihail Frunze, Kasım Tınıstanov, Çui ve İvan Panfilov caddeleri trafiğe kapatıldı.

Vatandaşlar, bayram namazını kılmak için yerel saatle 05.00'te toplanmaya başladı.

Namaz kılmaya gelenler, güvenlik ekiplerince tek tek aranarak alana alındı.

Meydanı ve etrafındaki sokakları dolduran vatandaşlar, yanlarında getirdikleri seccadelerini meydana, ara sokaklara ve çimenlere serdi.

Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov da cemaatle saf tuttu.

Müftü Zamir Rakiyev, vaazının ardından bayram namazını kıldırdı.

Bayram namazı dolayısıyla düzenlenen programda Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

Kırgızistan Devlet Radyo ve Televizyonu da bayram namazını naklen yayınladı.

Cumhurbaşkanı Caparov, yayımladığı mesajında, halkın Ramazan Bayramı'nı tebrik etti.

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ramazan Bayramı dolayısıyla camileri dolduran vatandaşlar namazlarını kılarak dua etti.

Başkent Lefkoşa'da bayram namazı için Müslümanlar sabahın erken saatlerinde kentteki camileri doldurdu.

Başkentteki Ebu Bekir Es Sıddık Camisi'ne giden Kıbrıslılar, bayram namazını cemaatle kıldıktan sonra toplu dua etti.

Bayram namazını burada kılan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve ana vatan Türkiye'deki kardeşlerimizin ve tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramı'nı kutluyorum. Bayramın hayırlara vesile olmasını yürekten temenni ediyorum." dedi.

Tatar, Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin yürekleri parçaladığını, bu nedenle bu bayramın buruk geçtiğini ifade ederek, depremde yaşamlarını yitiren KKTC'li öğrenciler ile Türkiye'deki on binlerce kişinin acısı içinde olduklarını söyledi.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de namazı aynı camide kıldı. Namazdan sonra açıklamalarda bulunan Töre, tüm Türk ve İslam aleminin bayramını tebrik ederek, bayramın hayırlara vesile olmasını diledi.

KKTC'nin diğer kentlerinde de vatandaşlar namazı kıldıktan sonra bayramlaştılar.

Mescid-i Aksa'da yaklaşık 120 bin Müslüman bayram namazını kıldı

Yaklaşık 120 bin Müslüman, Ramazan Bayramı namazı için sabah saatlerinde İslam dininin en kutsal üçüncü mekanı Mescid-i Aksa'da saf tuttu.

Sabah saatlerinden itibaren her yaştan Filistinli ve Müslüman, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da namaz kılmak için yola koyuldu.

Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Eski Şehir bölgesi bayram namazı nedeniyle yaya ve araç trafiğine sahne oldu. Cemaat, Aksa'nın kapılarında oluşan izdiham sırasında tekbirler ve salavatlar getirerek dualar etti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, yaklaşık 120 bin kişi bayram namazını Mescid-i Aksa'da kıldı.

Namazın kılınmasının ardından tekbirler eşliğinde bayramlaşma kısmına geçildi. Cemaate bayramlıklarını giyerek katılan çocuklar dikkati çekti.

Bayram namazını Mescid-i Aksa'da kılan bir grup Türk de cemaate lokum ve kuru yemiş dağıttı. 

Kazakistan

Kazaklar, Ramazan Bayramı namazını kılmak amacıyla sabahın erken saatlerinde camileri doldurdu. Başmüftü Nauryzbay Taganuly da bayram namazını kılmak için Astana’daki Büyük Cami’de saf tuttu.

Bayram dolayısıyla geleneksel Kazak çadırlarının kurulduğu cami avlularında renkli etkinlikler düzenleniyor. Aynı sofranın etrafında bir araya gelen Kazaklar, “Aytın kabul olsun.” diyerek bayramlaşıyor.

Gelen çocuklara şeker dağıtılıyor, sıcak yemek ikram ediliyor ve ata sporları yapılıyor. 

Batı Trakya

Gümülcine ve İskeçe'de yaşayan Türkler, Ramazan Bayramı namazını kılmak için camilere akın etti.

Gümülcine'de başta Serdar Cami ve Eski Cami olmak üzere tüm camiler bayram namazı için gelen soydaşlarla doldu.

Cemaat, bayram namazını kıldıktan sonra okunan hutbe ve duanın ardından birbirleriyle bayramlaştı.

Büyükleriyle namaza gelen çocuklara bayram hediyeleri verildi.

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa da Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayarak, soydaşların bayramını tebrik etti.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Müslümanlar bayram namazını, Atina Camisi'nde kıldı. Camide yer bulamayanlar ise avluda saf tuttu.

Yoğunluk nedeniyle namaz iki kez art arda kılındı. 

Rusya'da Müslümanlar bayram namazında camilere sığmadı

Rusya'nın başkenti Moskova'da camilere sığmayan binlerce Müslüman, Ramazan Bayramı namazını sokaklarda kıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Moskova Merkez Camisi başta olmak üzere başkentteki Anıt Camisi ve Tarihi Cami'ye Müslümanlar akın etti.

Moskova bölgesinde 30'dan fazla noktada bayram namazının kılınması için özel alan hazırlandı.

Başkentteki camilerde namaz kılmak isteyenler, çevredeki metro istasyonları ve caddelerde yoğunluk oluşturdu.

Camilere sığmayan binlerce kişilik cemaat, güvenlik nedeniyle trafiğe kapatılan metrelerce uzunluktaki caddelere, sokak aralarına ve parklara taştı.

Polisin güvenlik önlemleri aldığı caddelerde Müslümanlar, sokaklarda uygun buldukları yerlerde seccadelerinin üzerinde bayram namazına durdu.

Avusturya

Avusturya’nın başkenti Viyana’da sabahın erken saatlerinde Avusturya Türk Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği (ATİB) Merkez Camisi'nde, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun ve Viyana Başkonsolosu Cafer Mert Özmert de vatandaşlarla birlikte bayram namazını kıldı.

Daha sonra verilen hutbede birlik ve beraberlik mesajının yanı sıra küslüklerin giderilmesi, anlayış ve hoşgörünün yaygınlaştırılması temennisinde bulunuldu.

Fransa

Fransa’nın başkenti Paris'te 1922-1926 yıllarında inşa edilen tarihi Ulu Cami'ye erken saatte akın eden Müslümanlar bayram namazını kılmak için saf tuttu.

Polis caminin etrafında güvenlik tedbirleri aldı.

Erkek cemaatin yanı sıra kalabalık kadın cemaatinin de iştirak ettiği bayram namazına çocuklu aileler de katıldı. Cemaatin kalabalık olmasıyla bayram namazı birkaç defa kılındı.

Hollanda

Hollanda’nın Schiedam kentindeki yüzlerce Müslüman İslam Toplumu Milli Görüş Güney Hollanda Bölgesine (IGMG GH) bağlı Yıldız İslam Merkezinde bayram namazı kılmak için toplandı.

Müslümanlar namaz sonrası bayramlaştı.

Namazın ardından lokum, bisküvi ve içecek ikram edildi.

İsviçre

İsviçre genelinde Müslümanlar, Ramazan Bayramı namazını eda etmek için camileri doldurdu.

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, Cenevre'de yaşayan çok sayıda Türk ve diğer ülke vatandaşları, Müslüman Cemaati Vakfı Camisi'nde namazı eda etti.

Namazın ardından halk bayramlaşırken, cami yönetimi tarafından ikramda bulunuldu.

Ürdün

Ürdün'de Ramazan Bayramı namazı dolayısıyla okunan hutbede Mescid-i Aksa'ya destek vurgusu öne çıktı.

Bayram namazını kılmak isteyen Ürdünlüler, başkent Amman'daki El-Hüseyin Gençlik ve Spor Kompleksi'nde bir araya geldi.

Ürdün Vakıflar Bakanı Muhammed el-Halayile burada okuduğu hutbede, "Kudüs halkının hatırlanması, Mescid-i Aksa'nın unutulmaması ve Kudüslülerin sabrı için dua edilmesini" istedi.

Halayile, "Mübarek bayram gününde Mescid-i Aksamızı unutmayalım. Oradaki Kudüslü kardeşlerimiz için dua edelim ki Cenab-ı Hak onları orada sabit kılsın ve onlara sağlam bir zafer versin." ifadelerini kullandı.

Almanya

Almanya'nın başkenti Berlin'de başta Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Şehitlik Camisi olmak üzere kentte bulunan onlarca camide kılınan bayram namazına yoğun katılım oldu.

Berlin Din Hizmetleri Ataşesi Emre Şimşek, bayram namazı öncesinde Şehitlik Camisi'nde verdiği vaazda İslam'daki kardeşlik hukukuna işaret ederek "Bayramlar, kardeşlik hukukunun zirveye çıktığı günlerdir. Bunu fırsat bilerek layıkıyla değerlendirelim." çağrısında bulundu.

Camide bayram vesilesiyle, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için bağış toplandı.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök, namazın ardından vatandaşlarla bayramlaştı.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Köln kentinde bulunan DİTİB Merkez Camisi'nde kılınan bayram namazının ardından cemaat, camide bayramlaştı.

Belçika

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaşayan Türklerin birçoğu, bayram namazını Fatih Camisi'nde kıldı.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Schaerbeek semtindeki camide yer kalmayınca bayram namazını kılmak isteyen kalabalık sokaklara taştı.

Namazın ardından camiye gelen Türkler birbirleriyle bayramlaştı. Bayramlaşmaya Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal da katılarak vatandaşların bayramını tebrik etti.

Belçika'da yaşayan Müslümanlar, ülkenin diğer birçok şehrinde ve kasabasında da bayram sabahı camileri doldurdu.

İsveç

İsveç'in başkenti Stockholm'de Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Fittja Ulu Cami'de bayram namazını eda etti.

Camiye sığmayan cemaatin bir kısmı dışarıda namaz kıldı, yaklaşık 2 bin 500 kişinin namazlarını eda ettiği gözlendi.

Namaz öncesinde vaaz veren Fittja Ulu Cami görevlisi Osman Doğan, toplumsal birlik ve beraberliğin önemini vurguladı.

Bayram gününde kırgınlıkların ve dargınlıkların son bulması gerektiğine işaret eden Doğan, küskünlerin ve çekişmelerin ortadan kaldırılmasının önemine değindi.

Namazın ardından bayramlaşan cemaate cami yönetimince lokum ve bisküvi ikram edildi.

Bulgaristan

Bulgaristan genelinde sabah saatlerinde bayram namazı dolayısıyla camiler doldu taştı.

Başkent Sofya'da tek olan 300 kişi kapasiteli Banya Başı Camisi'nde yer kalmayınca yaklaşık 2 bin 500 kişi caminin önünde namazını kıldı.

İtalya

Başkent Roma'daki farklı milletlerden Müslümanlar, Roma Büyük Camisi'nde bir araya geldi. Bayram namazı için birlikte saf tutan binlerce inanan, namazın ardından birbiriyle bayramlaştı.

Roma dışından gelenlerin Büyük Cami önünde fotoğraf çektirdikleri görüldü.

Afgan göçmen Oli, "Bayramınız mübarek olsun. Elhamdülillah her şey yolunda. Sadece ailem eksik onlar da ülkemdeler. Ben çalışmak için buradayım. Biz Müslüman dünyası için en büyük bayram bu bayram." dedi.

Yoğunluk sebebiyle Roma Büyük Camisi'nde bayram namazı 3 kez kılındı.

Roma dışında Milano, Napoli, Floransa gibi farklı kentlerde de bayram namazı eda edildi.

İtalya'nın kuzey kesiminde yoğun olarak yaşayan Türk vatandaşları da bayram namazı için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı camilerde bir araya geldi.

DİTİB'in Milano, Como, Venedik, Modena ve Imperia'daki camilerindeki bayram namazına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Namazın ardından vatandaşlar birbirleriyle bayramlaştı.

Bu arada, İtalyan spor camiasından da Ramazan Bayramı dolayısıyla tebrik mesajları geldi.

İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) Yönetimi ile Milan takımı Instagram hesabından Ramazan Bayramı'nı tebrik mesajları paylaştı.

Malta

Akdeniz'deki ada ülkesi Malta'da da Türk vatandaşları ve Müslümanlar bayram namazı için Marsa'daki Türk Şehitliği'nde bir araya geldi.

Yaklaşık 600 kişinin katıldığı bayram namazını Diyanet İşleri Başkanlığı Beyoğlu Müftülüğü Murakıbı Edip Akyol kıldırdı.

Türkiye'nin Valetta Büyükelçisi Erdeniz Şen de inananlarla birlikte saf tutarken, daha sonra bayramlaşmaya geçildi.

Bugünkü bayram namazıyla, yaklaşık yarım asır sonra Malta'daki Türk Şehitliği'nde bayram namazının kılındı.

Büyükelçi Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehitlikte bayram namazı eda etmelerini sağlayan Türkiye Diyanet Vakfı ve Dışişleri Bakanlığına teşekkür etti.

Kamerun

Kamerun'un başkenti Yaounde'nin en büyük camilerinden olan Yaounde Merkez Camisi'nde toplanan Müslümanlar bayram namazı coşkusunu birlikte yaşadı.

Sabahın erken saatlerinde bayram namazını kılmak için dışarı çıkan Kamerunlu Müslümanlar, bayramlıklarıyla başkent sokaklarında renkli görüntüler oluşturdu.

Camideki yoğunluk dolayısıyla bazı vatandaşlar namazını caminin avlusunda ve bahçesinde, bazıları ise yollarda eda etti.

Namaz sonrasında çocuklara şeker ve bayram harçlığı dağıtıldı.

Nijerya

Nijerya'nın başkenti Abuja'da yaşayan binlerce Müslüman, Ramazan Bayramı namazı için sabahın erken saatlerinde açık alanda saf tuttu.

Abuja'nın Annoor Camisi'nde toplanan kadın, erkek ve çocuklar, geleneksel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu.

Bayram hutbesinde Müslümanların görev ve sorumlulukları, günahlardan kaçınılması, ramazan ayında yapılan ibadetler ve hayır işlerinin devam ettirilmesi çağrısı yapıldı.

Namazın ardından ülkenin güvenliği, refah ve huzur, tüm dünyada barış ve istikrar için dua edildi.

Emniyet sorunlarının yaşandığı Nijerya'da bayram namazları için 52 bin güvenlik gücü görevlendirilmişti.

Yemen

Yemenliler, ülkenin dört bir yanındaki cami ve meydanlarda Ramazan Bayramı namazını eda etti.

Başkent Sana ve geçici başkent Aden başta olmak üzere ülkenin farklı vilayetlerindeki cami ve meydanlar, bayram namazı için toplanan yüz binlerce vatandaşla doldu.

Her yaştan Yemenlinin katıldığı bayram namazı ve bayramlaşma anları renkli görüntüler oluşturdu.

Yemen'de çocuk ve kadınların da gidebildiği bayram namazına yoğun ilgi duyuluyor.

Yemen halkı, hükümet güçleri ile İran destekli Husi milisler arasında uzun yıllardır yaşanan çatışmaların ardından siyasi çözüm için sarf edilen uluslararası çabalar çerçevesinde sakin bir bayramı geçiriyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ