USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İslam-Hayat - Ramazan 1445

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Müslüman her alanda kamu hakkına riayet etmelidir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Müslüman, her alanda kamu hakkına riayet etmelidir. Rüşvet, stokçuluk ve karaborsacılıktan uzak durur. Müslüman, kamu hizmetini sorumluluğu ağır bir emanet olarak görür" dedi

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Müslüman her alanda kamu hakkına riayet etmelidir
14-10-2022 16:24
Google News
Siirt

Erbaş, Siirt'te açılışını yaptığı Şeyh Faraç Camisi'nde irat ettiği, "Kul ve Kamu Hakkı" konulu cuma hutbesinde, İslam'ın din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin bütün insanların haklarını kutsal ve dokunulmaz kabul ettiğini söyledi.

İslam'ın her alanda ve her şartta adaletli olmayı, hakkı üstün tutmayı, helal-haram hassasiyeti gözetmeyi emrettiğini ifade eden Erbaş, kul ve kamu hakkına riayet etmeyi, haksızlığın ve zulmün karşısında yer almayı öğütlediğini belirtti.

Hayatın tamamını kuşatan sorumlulukların başında kul hakkının geldiğini aktaran Erbaş, "Kul hakkına riayet etmek, Cenabıhakk'a olan imanımızın gereğidir. Müslüman, kul hakkı konusunda son derece hassas olmalıdır. İnsanların canına kast etmenin, namusuna, şeref ve haysiyetine dil uzatmanın kul hakkı ihlali olduğunun her zaman bilincinde olmalıdır. Müslüman, gerek gerçek hayatta gerekse dijital mecralarda gıybet etmez, laf taşımaz, dedikodu yapmaz, yalan söylemez, iftira atmaz. İnsan onurunu rencide edici, yuvalar yıkacak her türlü söz ve davranıştan sakınır. Hakkında kesin bilgiye sahip olmadığı konularda konuşmaz." ifadesini kullandı.

Erbaş, en temel özelliği hak duyarlılığı olan Müslüman'ın ana-baba hakkını gözettiğini, eşine ve çocuklarına iyilikle muamele ederek, akraba ve komşularının hukukuna riayet ettiğini anlattı.

"Mümin ticaretini aldatma üzerine yapmaz"

Allah Resulü'nün bir hadisinde, "Bizi aldatan bizden değildir." buyurduğunu hatırlatan Erbaş, şöyle devam etti:

"Peygamberimizi örnek alan bir mümin, ticaretini aldatma üzerine yapmaz. Alırken de satarken de dürüst davranır. Ölçüyü ve tartıyı eksik yapmaz. Fırsatçılık yaparak kazancına haram bulaştırmaz.

O, ne bir başkasının malına göz diker, ne de insanları aldatarak mallarını gasbeder. Müslüman, daima hakkı ayakta tutar.

O, işçinin hakkını gözetir; ücretini alın teri kurumadan öder. O, işinin de hakkını verir, aldığı ücretin helal olması için var gücüyle gayret gösterir. Rızkını temin ettiği yere asla zarar vermez, ihanet etmez."

"Kul hakkının toplumun bütün kesimlerini ilgilendirdiği alan ise kamu hakkıdır. Kamu hakkı, sadece hayatta olanların değil, henüz dünyaya gelmemiş çocuklarımızın, tüyü bitmemiş yetimlerin, muhtaç, garip ve kimsesizlerin de hakkıdır." ifadelerini kullanan Erbaş, "Kamu hakkını ihlal etmek çok büyük bir vebaldir. Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de bu konuda şöyle buyurmaktadır; 'Kim devlet malına hıyanet ederse, kıyamet günü, hainlik ettiği şeyin günahı boynuna asılı olarak gelir.' Müslüman, her alanda kamu hakkına riayet etmelidir. Rüşvet, stokçuluk ve karaborsacılıktan uzak durur. Müslüman, kamu hizmetini sorumluluğu ağır bir emanet olarak görür. Müslüman, işine özen gösterir, devlet malını gözü gibi korur, asla israf etmez ve devlet malını gasbetmez. Hizmet sunduğu insanlara karşı anlayışlı ve sabırlı davranır. Kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmaz." diye konuştu.

"Kul ve kamu hakkını ihlal etmekten şiddetle sakınalım"

Hazreti Peygamberin bir hadisinde Müslümanları "Hiç kimse hakkı olmayan bir karış toprağı bile almasın. Eğer alırsa kıyamet gününde Allah, yedi kat yeri onun boynuna dolar." şeklinde uyardığına dikkati çeken Erbaş, şunları kaydetti:

"O halde hiçbir ayrıcalığın olmadığı, haklı ve haksızın mutlaka ortaya çıkarılacağı, herkese hakkının tam olarak ödeneceği mahşer gününde mahcup olmamak için kul ve kamu hakkını ihlal etmekten şiddetle sakınalım, titizlikle uzak duralım.

Herhangi bir hak ihlalinde bulunmuşsak hak sahipleriyle mutlaka helalleşelim. Unutmayalım ki kul ve kamu haklarını ihlal edenleri, hak sahipleri bağışlamadıkça, haklarını helal etmedikçe Allahutaala da bağışlamayacaktır."

Erbaş, hutbeyi, "Öyle bir günden sakının ki, o gün hepiniz Allah’a döndürüleceksiniz. Sonra herkese kazandığı amellerin karşılığı tastamam verilecek ve onlara asla haksızlık yapılmayacaktır." ayetiyle bitirdi.

Hutbenin ardından cuma namazını kıldıran Erbaş, daha sonra vatandaşlarla sohbet etti.

Erbaş'a, Vali ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Ahmet Belada, Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, İl Müftüsü Vehap Kapıcıoğlu ve diğer ilgililer eşlik etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ