USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: YPG/PKK'ya yönelik alacağımız tedbirler sadece Afrin'le sınırlı olamaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG/PKK'ya yönelik alacağımız tedbirler sadece Afrin'le sınırlı olamaz, burada Münbiç ve Fırat'ın doğusu da var." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: YPG/PKK'ya yönelik alacağımız tedbirler sadece Afrin'le sınırlı olamaz
17-01-2018 14:24
Google News

WASHINGTON (AA) - DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, SDG ismini kullanan PYD/PKK terör örgütü öncülüÄŸünde Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan "Sınır GüvenliÄŸi Gücü" konusunda ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson ile net bir ÅŸekilde konuÅŸtuÄŸunu vurgulayarak, "Böyle bir oluÅŸumda Türk-Amerikan iliÅŸkileri geri dönülmez bir ÅŸekilde zarar görür." dedi.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Kanada'nın Vancouver kentinde düzenlenen Kuzey Kore konulu DışiÅŸleri Bakanları Zirvesi'nde ABD DışiÅŸleri Bakanı Tillerson ile görüÅŸmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Tillerson ile görüÅŸmesinde "ABD'nin terör örgütü YPG'ye desteÄŸi" ve "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iade edilmemesi" gibi iki sorunun iliÅŸkilere zarar verdiÄŸini anlattığını belirtti.

"Geri dönülmez bir sürece girebilir"

"Bu iki sorunun yanı sıra bu durumun çok ciddi vahim bir durum olduÄŸunu ve iliÅŸkilerimizi ciddi ÅŸekilde tehlikeye sokacak bir adım olduÄŸunu ve geri dönülmez bir sürece girebileceÄŸimizi (Tillerson'a) açık bir ÅŸekilde söyledim." ifadelerini kullanan ÇavuÅŸoÄŸlu, Tillerson'ın "gazetelerde çıkan haberlere itimat edilmemesi gerektiÄŸini söylediÄŸini" aktardı.

ÇavuÅŸoÄŸlu ise Tillerson'a, bunların sadece gazete haberleri olmadığını, bazı Amerikalı komutanların ifadeleri olduÄŸunu hatırlattığını söyleyerek, "Biz iliÅŸkilerimizin o noktalara gitmesini arzu etmeyiz. Ancak o noktaya giderse çok ciddi karşılığı da olur dedim." yorumunu yaptı.

"Karşımıza kimse çıkmasın"

Türkiye'nin Afrin'e yönelik muhtemel operasyonuyla ilgili de muhataplarıyla konuÅŸtuÄŸunu kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu ÅŸunları söyledi:

"Afrin'de bulunan YPG/PKK teröristlerinin hem Ä°dlib'deki gözlemcilerimize, hem Fırat Kalkanı bölgesindeki askerlerimize, hem Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarına yönelik hem de Türkiye'ye yönelik saldırılarına karşılık vereceÄŸimizi ve karşımıza kimsenin çıkmaması gerektiÄŸini söyledik. YPG/PKK'ya yönelik alacağımız tedbirler sadece Afrin'le sınırlı olamaz, burada Münbiç ve Fırat'ın doÄŸusu da var."

"Daha önce verilen sözler tutulmadı"

ABD'nin daha önceki "YPG stratejik ortağımız deÄŸil, sadece DEAÅž'la mücadele için iÅŸbirliÄŸi yaptık" açıklamasını hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Madem stratejik ortağınız deÄŸil, bu desteÄŸinizi sonlandırın, verdiÄŸiniz silahları geri alın. Hatta seri numaralarını aldıklarını ve bu silahları toplayacaklarını söylemiÅŸlerdi. Ancak bizim ÅŸüpheci olmamız için çok sebebimiz var. Münbiç'te verilen söz tutulmadı. Rakka'da bize ve Batı Avrupa ülkelerine verilen söz tutulmadı." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ÇavuÅŸoÄŸlu ayrıca dün akÅŸam ABD Savunma Bakanı James Mattis ile de Suriye konusunu konuÅŸtuklarını, hem muhtemel sınır birlikleri hem de Türkiye'nin Afrin'e düzenleyeceÄŸi operasyonu ele aldıklarını kaydetti.

Mattis'ten "haberlere inanmayın" yorumu

ÇavuÅŸoÄŸlu, Mattis ile görüÅŸmesine iliÅŸkin, "Dün akÅŸam yemekte olası kuzey ordusu oluÅŸturulma konusunu konuÅŸtuk. Kendisi bu konudaki haberlere inanmamamızı ve bu konuyu bizzat takip ettiÄŸini söyledi." dedi.

Bakan Mattis'in Türkiye'yi seven ve önemini anlayan bir kiÅŸi olduÄŸunu dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, olası bir sınır güvenliÄŸi gücüne iliÅŸkin, "Ben kendisine böyle bir oluÅŸumda Türk-Amerikan iliÅŸkilerinin geri dönülmez bir ÅŸekilde zarar göreceÄŸini, hasar göreceÄŸini net bir ÅŸekilde anlattım. Mattis de Kanada'ya gelirken bile bu konuyu yakından takip ettiÄŸini, bundan sonra da edeceÄŸini ve bizimle de temas içinde olacağını söyledi." deÄŸerlendirmesini yaptı.

ABD içinde farklı kurumlar arasında farklı bazı açıklamaların yapıldığını gördüklerini kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, konuyla ilgili daha önce ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın da sözlerinin "havada kaldığını" ifade etti.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Kore Yarımadası'nın Güvenlik ve Ä°stikrarı Ä°çin Vancouver DışiÅŸleri Bakanları Zirvesi"ne katılmak üzere Kanada'nın Vancouver kentinde bulunuyor.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font-kerning: none}
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4BaÅŸakÅŸehir FK3555+10
5BeÅŸiktaÅŸ3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20Ä°stanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi