USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM: Nijerya, kuzeydoğudaki çatışmalar nedeniyle 13 yılda 100 milyar dolar kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Nijerya'nın kuzeydoğusundaki terör saldırılarının 13 yılda ülkeye maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu açıkladı.

BM: Nijerya, kuzeydoğudaki çatışmalar nedeniyle 13 yılda 100 milyar dolar kaybetti
07-09-2023 16:42
Google News
Abuja

UNICEF'in yayımladığı "Nijerya'nın kuzeydoğusundaki çatışmaların ekonomik maliyeti" başlıklı raporda, Adamawa, Borno ve Yobe eyaletlerinde saldırılar düzenleyen terör örgütü Boko Haram'ın ülke ekonomisine zarar verdiği belirtildi.

Nijer'de neler oluyor?Nijer'de BM ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları askeri bölgelerde askıya alındıNijer'de bağımsızlıktan bu yana 5 kez askeri darbe yapıldıNijer Başbakanı Mahamadou, darbecilere karşı uluslararası camiadan yardım istediNijer'deki yabancıların tahliyesi sürüyorDünyanın en önemli uranyum tedarikçisi: NijerECOWAS'ın Nijer'e askeri müdahale tehdidi bölgedeki tansiyonu artırdıAB uranyum tedarikinde risk görmüyor

Raporda, eyaletlerdeki terör saldırılarının 13 yıllık süreçte ülke ekonomisine maliyetinin 100 milyar dolar olduğu ve çatışmalar sona erse bile zararın 150-200 milyar doları bulabileceği aktarıldı.

• Askeri hareketliliğin 26 Temmuz’da başladığı Nijer'de aynı gün Cumhurbaşkanı alıkonuldu
• 27 Temmuz’da asker, devlet televizyonunda darbe bildirisi okudu

Nijer’de ne oluyor? https://t.co/iNO1VsOXq5 pic.twitter.com/g43BFE41dg

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) August 2, 2023

UNICEF Nijerya Temsilcisi Cristian Munduate, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, çatışmaların ülke ekonomisinin gelişimini sekteye uğrattığını belirtti.

Binlerce çocuğun hayatının tehlikede olduğunu kaydeden Munduate, "2021'de, çatışmalar nedeniyle bir milyon çocuk okula gitmedi, yaklaşık 900 bin çocuk yetersiz beslendi ve 300 bine yakın çocuğun da akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığı tahmin ediliyor." dedi.

Nijerya'ya daha parlak bir geleceğin sağlanması için barış ve çocuk haklarının korunmasına öncelik verilmesini isteyen Munduate, UNICEF'in yayınladığı raporun genç neslin geleceğini korumak için acil bir eylem çağrısı olduğunu ifade etti.

Nijerya'da 2000'li yılların başından bu yana varlık gösteren terör örgütü Boko Haram'ın 2009'dan beri düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi.