USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İnsan&Hayat

Bitcoin ve Anonimlik: Doğru Bilinen Yanlışlar

Bitcoin ve Anonimlik: Doğru Bilinen Yanlışlar

Bitcoin ve Anonimlik: Doğru Bilinen Yanlışlar
27-09-2023 14:35
Google News
BTC’nin piyasaya çıkması her ne kadar yeni olmasa da, birim hâlâ popülerliğini korumaktadır. Günümüzde sadece Bitcoin fiyatı değil aynı zamanda bunun ne kadar güvenilir olduğu da bir soru işareti meydana getirmektedir. Bunun adımlarından bir tanesini de anonimlik meydana getirmektedir.

BTC’nin piyasaya çıkması her ne kadar yeni olmasa da, birim hâlâ popülerliğini korumaktadır. Günümüzde sadece Bitcoin fiyatı değil aynı zamanda bunun ne kadar güvenilir olduğu da bir soru işareti meydana getirmektedir. Bunun adımlarından bir tanesini de anonimlik meydana getirmektedir.

Sadece BTC değil, genel anlamda kripto paralar üzerine doğru bilinen pek çok yanlış vardır. Eğer kripto paralara ilginiz varsa bunları bilmeniz her zaman önerilmektedir.  Gerek BTC gerekse farklı coinler için genel anlamda anonim olduğu; bu bakımdan takibinin de zor olduğu sık sık söylenen konulardan bir tanesidir.

Bilindiği gibi kripto para işlemleri gerçekleştirilirken, kullanıcılara dair bilgiler anonim şekildedir. Bunun anlamı bireyin kendisi cüzdan adresini ya da varlıkları gibi konuları belirtmediği sürece anonim bir şekilde kalacağıdır. Ancak bu yanlış anlaşılmalara, tamamen anonim olduğuna dair bir düşünce de uyandırmamalıdır.

Çünkü cüzdan adresleri ve gerçekleştirilen adresler, Blockchain sisteminde kayıtlı tutulmaktadır. Bunlar herkes tarafından görülebilmekte, takibi de yapılabilmektedir. Ayrıca sadece bununla da sınırlı değildir. Kripto para ile yapılan işlemler, nakit ile yapılan işlemlere kıyasla daha kolay takip edilebilir.

Temel olarak Bitcoin anonim mi sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir. Görülebileceği üzere aslında bilinen gerçek daha farklıdır. Bu yazımız sizi Bitcoin ve bunun anonimliği üzerine bilgilendirmek için hazırlanmış olup bir yatırım önerisi değildir.

Bitcoin İşlemleri Takip Edilebilir Mi?

Bilindiği gibi Bitcoin fiyatı takibi, borsalar üzerinden yapılabilmektedir. Her ne kadar tahmin edilmese de benzer şekilde Bitcoin işlemleri de takip edilebilmektedir.

Bitcoin keşif araçları, Bitcoin blok zincirindeki etkinlikleri haritalamanıza olanak sağlar. Bu sayede işlemler takip edilebilir ve Bitcoin işlemleriyle dolu bir tür açık veritabanı olarak düşünülebilecek olan blok zinciri şeffaflığı elde edilir.

Ether (ETH) ve Solana (SOL) gibi diğer kripto para birimlerinin de kendi blok zinciri keşif araçları olan Etherscan ve SolScan bulunmaktadır. Bu keşif araçlarında, blockchain üzerinde gerçekleşen işlemlerle ilgili bilgiler, hangi adreslere ne kadar kripto gönderildiği gibi detaylar bulunmaktadır. Blockchain'in şeffaflığına rağmen, hala birçok kişi Bitcoin işlemlerini anonim bir şekilde gerçekleştirebileceğini düşünmektedir.

Ancak birçok ülke artık merkezi kripto ticaret platformlarında Müşterinizi Tanıyın (KYC) kurallarını uygulayarak kimliğinizi açıklamanızı gerektirmektedir. Kimliğinizi doğruladığınızda yaptığınız işlemlerin izlenmesi ve Bitcoin cüzdanınızdaki varlıkları görüntülenmesi daha kolay hale gelir.

Merkezi bir borsada işlem yapabilmek için kişisel verilerinizi borsaya sağlamanız gerekecektir. Bu nedenle Bitcoin adresleri kişisel verilerle ilişkilendirilebilir. Geçmiş Bitcoin işlemlerine ait veriler silinmediği için önceki işlemleri gözlemlemek her zaman mümkündür.

Bitcoin’i Takip Edilebilir Yapan Nedir?

Bitcoin her ne kadar çok da uzak olmayan bir tarihte çıksa da günümüzde popülerliğini hala koruyan bir birimdir. Özellikle bu sektöre ilgi duyan kişiler gerek Bitcoin fiyatı gerekse bu birimin güvenliği, anonim olup olmadığı konusunda soru işaretlerine sahip olabilmektedir. Bahsettiğimiz gibi Bitcoin işlemleri takip edilebilir bir yapıya sahiptir.

Kripto para birimleriyle belirli bir derecede anonimlik sağlamak mümkün olsa da, Bitcoin blok zinciri üzerinden yapılan işlemlerin tamamen anonim bir şekilde gönderilmesi zorunlu değildir. Blok zincirleri tamamen açık ve erişilebilir bir şekilde tutulur.

Blockchain'in şeffaflığı sayesinde para akışlarını kolayca takip etmek mümkündür. Bir cüzdan adresinin gerisindeki kimlik biliniyorsa, gerçekleştirilen işlemler geçmişe dönük olarak takip edilebilir ve gelecekte de izlenebilir. Bu işlemler ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilir. Bu sayede gönderilen tutarın yanı sıra işlemin gerçekleştirildiği tarih ve alıcı cüzdan da görüntülenebilir.

Bitcoin Cüzdan Adresi Aranabilir Mi?

Bilindiği gibi kripto para alım ve satımlarında dijital devreye girmektedir. Örneğin Bitcoin fiyatı üzerinden bir alım yapacak kişilerin öncesinde bir borsaya kayıt olması, sıcak ya da soğuk bir cüzdana sahip olması gerekir.

Bitcoin arayıcıları aracılığıyla bir Bitcoin cüzdan adresini bulmak mümkündür. Ancak kripto adresini bulmak, arkasındaki kimliği de bilmek anlamına gelmez.

Bitcoin cüzdanının içerdiği herhangi bir tanımlayıcı bilgi olmadan arama yapmak zor olabilir. Blockchain arayıcıları, işlemleri ve adresleri bulmayı kolaylaştırır, ancak cüzdan adresinin sahibinin kimliğini belirlemek genellikle zaman alıcı bir süreçtir.

.

.

-Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ