USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Politika

Başbakan Yardımcısı Işık: Türkiye'ye S400 aldığı için bir ambargo konulması mümkün değil

Başbakan Yardımcısı Işık, "(Türkiye) S400 aldığı için bir ambargo konulması, o çok mümkün değil. Ama S400'ü satan şirketi, ABD ambargo kapsamına aldığı zaman Türkiye'nin bundan dolaylı etkilenme ihtimali var. " dedi.

Başbakan Yardımcısı Işık: Türkiye'ye S400 aldığı için bir ambargo konulması mümkün değil
10-02-2018 22:08
Google News

ANKARA (AA) - BaÅŸbakan Yardımcısı Fikri Işık, "(Türkiye) S400 aldığı için bir ambargo konulması, o çok mümkün deÄŸil. Ama S400'ü satan ÅŸirketi, ABD ambargo kapsamına aldığı zaman Türkiye'nin bundan dolaylı etkilenme ihtimali var. Yoksa Türkiye'ye doÄŸrudan bir ambargo koymaları mümkün deÄŸil." dedi.

Işık, CNN Türk kanalının canlı yayınında gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı, deÄŸerlendirmede bulundu.

Işık, "Zeytin Dalı Harekatı'nın tamamlanması, baÅŸarıya ulaÅŸmasının kriter ve gösterge ne olacak?" sorusu üzerine, bunun tek göstergesinin, terör örgütünün Türkiye'ye bir tehdit konumundan çıkarılması olduÄŸunu söyledi.

"Terör örgütünün yapılanmasını Türkiye'nin milli güvenliÄŸine ve bölgenin istikrarına bir tehdit" olarak niteleyen Işık, ÅŸöyle devam etti:

"Bu tehdit ortadan kalkana kadar bu operasyon kapsam itibarıyla sürecek. 'Afrin'in içine girdiniz, çıktınız.' Bırakın bunlara da bu harekatı planlayanlar karar versinler. Kartlarınızı baÅŸtan açtığınız zaman gücünüzü azaltıyorsunuz. Orada çarpışan, canını veren askere karşı da ciddi bir saygısızlık yapıyorsunuz. Oradaki insanın moralini bozuyorsunuz, motivasyonunu azaltıyorsunuz. O insanlar Türkiye'ye bir tehdit gelmesin diye canını verirken, siz burada siyasetin hesabına giriyorsunuz. Bu son derece yanlış."

"Türkiye hepsinin hesabını yaptı"

Bu harekatın, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra en fazla toplumsal desteÄŸi alan harekat olduÄŸunu anımsatan Işık, bunu deÄŸersizleÅŸtirecek, itibarsızlaÅŸtıracak açıklamalardan, söylemlerden baÅŸta siyasetçiler olmak üzere herkesin uzak durması gerektiÄŸine dikkati çekti.

Işık, "Bu konunun uluslararası platformlarda Türkiye'yi iyice sıkıştırma noktasında bir yere taşınması Türkiye'nin tutumunu nasıl etkiler?" sorusu üzerine, Türkiye'nin bunların hepsinin hesabını yaptığını söyledi.

Türkiye'nin haklı, meÅŸru, uluslararası hukuka dayanan BM kararları çerçevesinde bir harekat kararı aldığına iÅŸaret eden Işık, bu harekatın sadece Türkiye'nin deÄŸil, aynı zamanda Avrupa'nın da güvenliÄŸi için olduÄŸunun altını çizdi.

Zeytin Dalı'nın aynı zamanda terörün kitleselleÅŸmesini, küreselleÅŸmesini önleyecek bir harekat olduÄŸuna dikkati çeken Işık, "Çok basit, sığ siyasi çıkarlar üzerinden Fransa gibi ülkelerin bu harekata karşı çıkmaları kabul edilemez." ifadesini kullandı.

"Çok net delilleri bizzat kendim verdim"

"Avrupa'da, 'PYD terör örgütü deÄŸil' ve 'Avrupa'da bir terör eylemine giriÅŸmediler' gibi bazı tezler ortaya atıyorlar. Burada Türkiye yeterince kuvvetli bir argüman geliÅŸtirebildi mi?" sorusuna Işık, ÅŸu yanıtı verdi:

"Bunlar bilmediklerinden, Türkiye'nin ikna edici deliller ortaya koyamadığı ya da koymadığından deÄŸil. Milli Savunma Bakanı olduÄŸum dönemde ABD Savunma Bakanı ve NATO üyesi tüm savunma bakanlarına PKK-PYD iliÅŸkilerini gösteren çok net delilleri bizzat kendim verdim, elden teslim ettim. Ä°ÅŸlerine gelmediÄŸi için."

"Bu konuda yanıt verildi mi?" sorusuna ise Işık, "Yanıt vermiyorlar. Alacağız, değerlendireceğiz, bakacağız..." karşılığını verdi.

Işık, aslında bunların verilmesine bile gerek olmadığını belirterek, "FETÖ ile bu konuda özellikle bilmemezlikten gelmeyi tercih ediyorlar. CIA bugün dünyanın en önemli istihbarat örgütü olarak bilinir. 15 Temmuz darbesinin ardında FETÖ'nün olduÄŸunu bilmemesi mümkün mü? Bunlar iÅŸlerine gelmedikleri için." dedi.

"ABD'nin yaptığı yanlışı ortaya koyuyoruz"

"ABD PYD'ye silah vermeye devam eder ve Türkiye'nin operasyonları engelleme noktasında bir tutum alırsa Ä°ncirlik Üssü'nün statüsünü yeniden deÄŸerlendirir misiniz?" sorusu üzerine Işık, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:

"Bu konular enine boyuna tartışılması, konuÅŸulması gereken konular. Bir tarafta ABD'nin yaptığı yanlışı ortaya koyuyoruz. Bu yanlıştan dönülmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz. Bunu yaparken de Türkiye'nin orta ve uzun vadeli çıkarlarının da garanti altına alınması için bir politika geliÅŸtiriyoruz. EÄŸer Türkiye'nin orta ve uzun vadeli çıkarları bir adım atmayı gerektirirse Türkiye bu adımı atmaktan kesinlikle imtina etmez."

Işık, "Bu seçeneÄŸin masada olduÄŸu söylenebilir mi?" sorusuna, "Bazı ÅŸeyler konuÅŸulmaz. Karar verici mekanizmalar her zaman, her konuyu mutlaka deÄŸerlendirme içerisinde tutarlar." yanıtını verdi.

"Bu saatten sonra engelleyeceÄŸini düÅŸünmüyorum"

Fikri Işık, sınırda füze kalkanı kurulmasına iliÅŸkin, sınır ötesinden atılan roketlerin ilkel olması nedeniyle imhasının çok kolay olmadığını belirterek, akıllı mühimmatların bertaraf edilmesinin çok daha kolay olduÄŸunu aktardı.

Rusya'dan S400 füze savunma sistemi alacak olması nedeniyle ABD'den Türkiye'ye bir ambargo hazırlığı olduÄŸu söylentilerinin hatırlatılması üzerine Işık, "S400 aldığı için bir ambargo konulması, o çok mümkün deÄŸil. Ama S400'ü satan ÅŸirketi, ABD ambargo kapsamına aldığı zaman Türkiye'nin bundan dolaylı etkilenme ihtimali var. Yoksa Türkiye'ye doÄŸrudan bir ambargo koymaları mümkün deÄŸil." diye konuÅŸtu.

ABD'nin, S400'ü satan Rus ÅŸirketini yaptırım listesine almasının Türkiye'yi engelleyip, engellemeyeceÄŸine iliÅŸkin soruya Işık, "Ben bu saatten sonra engelleyeceÄŸini düÅŸünmüyorum." karşılığını verdi.

"Bir milyon insanın kanına girmiÅŸ biriyle görüÅŸmeyi niye bu kadar istiyorsunuz?"

Suriyeli sığınmacıların büyük bir kısmının ülkesine döneceÄŸini dile getiren Işık, insanların vatanlarına döndüklerinde ev, çalışacakları ortamlar, sosyal mekanlar, ÅŸehirlerin altyapısı ve üst yapısı konularından dünyanın el birliÄŸi yaparak, Suriye'nin yeniden imarını saÄŸalama zorunluluÄŸu olduÄŸunu vurguladı.

Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esed ile görüÅŸülmesi önerisine iliÅŸkin Işık, "Siz DEAÅž'ı terör örgütü olarak görüyorsunuz. YPG/PYD'nin terör örgütü olduÄŸu konusunda hiçbir tereddüt yok. Bir milyon insanın kanına girmiÅŸ bir liderle bir kiÅŸiyle görüÅŸmeyi niye bu kadar istiyorsunuz? Özellikle Sayın KılıçdaroÄŸlu'na sormak lazım; bu Esed ile doÄŸrudan görüÅŸmede Türkiye'nin bu kadar ne menfaati var? Türkiye niye bu tavrı koydu? Türkiye, insani bir tavır koydu." yorumunu yaptı.

Suriye'nin toprak bütünlüÄŸüyle Esed'in kalmasının ayrı ÅŸeyler olduÄŸunun altını çizen Işık, CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun bunun anlamadığını söyledi.

Işık, "Suriye demek, artık Esed demek deÄŸildir. Ä°nsanların canına kast etmiÅŸ, milyonlarca insanın evine terk etmesine sebep olmuÅŸ bir caniyi Türkiye'nin mutlaka iletiÅŸim kurması gereken birisi olarak gösterenlerin, insani deÄŸerler noktasında sorgulanması gerekir." dedi.

"Zeytin Dalı Harekatına bölge halkının desteÄŸi tam"

YaÅŸanan son geliÅŸmelerin, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu'daki vatandaÅŸların AK Parti'ye bakışını nasıl etkilediÄŸine iliÅŸkin Işık, "Kürt seçmen açısından da AK Parti'ye olan ilginin en yüksek olduÄŸu dönemi yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

BaÅŸbakan Yardımcısı Işık, PKK terör örgütünün son yıllarda kurmaya çalıştığı baskı ve zulmün terörle mücadele sayesinde ortadan kaldırıldığını, bunun devlete ve hükümete sempatiyi artırdığını belirterek, aynı zamanda halkın devletten bir ümidi olduÄŸuna dikkati çekti.

Zeytin Dalı Harekatı'na bölge halkının desteÄŸinin tam olduÄŸunu dile getiren Işık, PYD'nin asıl Kürtler için tehdit olduÄŸunu bildirdi.

"Ağzı olan konuşuyor"

"Saadet Partisinin ittifakta yer alır mı?" sorusuna Işık, "Kolay olmamakla birlikte imkansız olmadığını düÅŸünüyorum." diye cevap verdi.

Ä°YÄ° Parti Genel BaÅŸkanı Meral AkÅŸener'in "CumhurbaÅŸkanlığı seçiminin ikinci turunda AK Parti ve HDP ittifak yapabileceÄŸine" yönelik iddiasının hatırlatılması üzerine Işık, "AÄŸzı olan konuÅŸuyor." dedi.

HDP'nin tamamen Kandil'in sözcülüÄŸüne soyunduÄŸunu anımsatan Işık, "O Kandil'in sözcülüÄŸüne soyunduktan sonra ne AK Parti'nin HDP ile bir iÅŸ birliÄŸine, ittifak giriÅŸimine tahammülü olur ne de HDP'nin böyle bir konuda kendi tabanına yönelik bir mesajı olabilir. AK Parti açısından bu iÅŸin kesinlikle mümkün olmadığını, sadece Sayın AkÅŸener'in siyasi gündem oluÅŸturmak veya kendine yönelik baskıyı azaltmak için söylediÄŸi bir ifade olarak deÄŸerlendiriyorum." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Ä°nternet üzerinden yayın yapan kurum ve kuruluÅŸların yayınlarını baskılayacak bir düzenleme mi geliyor?" sorusuna Fikri Işık, "RTÜK ÅŸu anda radyo, televizyonlarda hangi yetkiye sahipse internet radyo ve televizyonlarında da aynı yetkiye sahip olacak." cevabını verdi.

Işık, özgürlükleri sınırlayıcı bir giriÅŸim olarak düÅŸünülmemesi gerektiÄŸini dile getirerek, hiçbir ilave ücretin gelmediÄŸini, yayınların sınırlanması gibi bir durumun olmadığını kaydetti.

Muhabir: Aynur Ekiz, Esin Işık

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4BaÅŸakÅŸehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6BeÅŸiktaÅŸ3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20Ä°stanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi