USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Başbakan, FED kararını değerlendirdi: Bu baz artışı en çok öngörülen senaryoydu

Başbakan Ahmet Davutoğlu FED’in açıkladığı faiz oranına ilişkin, "Şimdiye kadar ki tepkiler itibarıyla bizim piyasalarımızı olumsuz yönde etkileyen bir tepki de söz konusu değil. Piyasalar ve halkımızın ekonomimiz bağlamında tedirgin...

Başbakan, FED kararını değerlendirdi: Bu baz artışı en çok öngörülen senaryoydu
17-12-2015 00:39
Google News

Başbakan Ahmet Davutoğlu, FED’in açıkladığı faiz oranına ilişkin, "Şimdiye kadar ki tepkiler itibarıyla bizim piyasalarımızı olumsuz yönde etkileyen bir tepki de söz konusu değil. Piyasalar ve halkımızın ekonomimiz bağlamında tedirgin olmasını gerektirecek bir tablo söz konusu değildir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Türkiye-AB ilişkilerinin hükümetin kurulmasıyla birlikte yeni bir ivme kazandığını belirten Davutoğlu, 11 yıl sonra ilk kez AB liderleriyle sistematik bir gündemle bir araya geldiklerini söyledi. Davutoğlu, bu toplantının tek boyutlu bir toplantı olmadığını, fasılların açılması, vize muafiyetinin sağlanması, enerji-ekonomi alanlarında üst düzey ilişkilerin başladığını ifade etti. Davutoğlu, "Bunların hepsi kilometre taşları itibarıyla liderlerle yaptığımız görüşmeler sonrası gereği yapılan faaliyetlerdi. Bugünkü ziyaretim, bu temel üzerinde" dedi. Yarın, bu çerçevede 10 AB üyesi ülkesiyle yeni bir zirvede bir araya geleceklerini ifade eden ve bu ritmin sürdürülmesinin önemine dikkati çeken Davutoğlu, "Belli aralarda yükselen ivme, sonra duran bir süreç neticeye gitmemesi imkansızlaştırır. Yarın, bütün bu konuları ele alacağız" dedi.

Konya’da gerçekleştirilecek Şeb-i Arus törenlerini hatırlatan Davutoğlu, "Yarın bizim için özel bir gün Türkiye, İslam dünyası açısından Şeb-i Arus için Konya’ya gideceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız da yarın Konya’ya teşrif edecekler. Yarın akşam yurt dışından gelen misafirlerimizle birlikte Hz. Mevlana’nın huzurunda hem Şeb-i Arus’u hem de İslam dünyasının esenliği için duada, niyazda bulunacağız" dedi.

DEAŞ’IN BAŞİKA KAMPINA SALDIRMASI

Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Davutoğlu, bir gazetecinin, "Bir süredir Başika kampını konuşuyoruz. Öğleden sonra kampa yönelik bir saldırı oldu. Bu saldırının ardından oradaki Türk askerlerinin güvenliği için kampın takviye edilmesi söz konusu olabilir mi" sorusuna Davutoğlu, "Irak ve Suriye’de öyle gelişmelerle karşı karşıyayız ki artık sınırlarımız güvenliği sınır ötesinden başlıyor. Yani bu konjonktürde sadece sınırlarda alacağınız tedbirlerle sınırlarınıza dönük tehditleri ortadan kaldırmak güçleşiyor. O bakımdan sınır içinde gerekli tedbirleri alırken, terörle mücadele bağlamında DEAŞ ve PKK’ya sınır ötesinde alınacak tedbirleri de hem ulusal güvenliğimiz hem de bölgesel istikrar bağlamında hep aktif şekilde değerlendirdik ve gereken adımları attık. Başika kampının mevcudiyeti, Musul’un DEAŞ’ın eline geçtiği 2014 yazından bu yana bütün uluslararası toplumun üzerinde mutabık kaldığı ilkeler ve BM’in aldığı kararlara dayanmaktadır. Dolayısıyla, boşlukta bir gün Türkiye karar verip de Başika’da kamp kurma yönünde bir adım atmış değildir. Uluslararası toplumun aldığı kararlar ve Türkiye’nin güvenlik gerekçeleri bizi sınırlarımızın ötesinde de bazı tedbirler almaya sevk etmiştir. Bu, son derece detaylı bir şekilde analiz edildikten sonra atılan bir adımdır" cevabını verdi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün ortaya çıkan tablo ise, Başika kampının yaklaşık 4-5 kilometre yakınında peşmerge unsurlarıyla DEAŞ militanları arasında yoğun çatışmanın başlamasının sonrasında Başika kampına da isabet eden mermiler ve oradaki çatışma ortamının etkisi sonrasında ortaya çıkan gerginlikte ve çatışma ortamında maalesef Musullu, Iraklı askerlerden bir subay bir asker şehit oluyor, 4 askerimiz hafif şekilde yaralandı. Askerlerimiz derhal Türkiye’ye intikal etti ve tedavileri yapıldı, herhangi kaygı verici durum yok. Genelkurmay Başkanımız aradı, konuyu ele aldık. Her zaman olduğu gibi misliyle mukabele edildi ve o civardaki DEAŞ mevzileri de imha edildi. Bu, Türkiye’nin caydırıcı gücünü göstermesi bakımından önemlidir. Bu olay da gösteriyor ki eğer Iraklı kardeşlerimizi eğitmek isterseniz, bunun güvenlik riskleri vardır. Bu riskleri de, eğiticiler ve eğitilenler için, giderecek tedbirleri almak zorundasınız. Dolayısıyla bu gelişme geçtiğimiz günlerde o bölgeyi tahkim etmek için attığımız adımların haklılığını ortaya koymuştur. Dost ve kardeş Irak hükümetiyle paylaşacağız. Büyükelçimiz gerekli bilgilendirmeleri yapacak. Buradaki mevcudiyetimiz Irak’ın toprak bütünlüğü ve terörle mücadele bağlamındadır. Meşru güvenlik birimleri bu bölgede hakimiyet kurana kadar, Türkiye’ye dönük riskler de içeren bu bölgelerde Türkiye gerekli tedbirleri alır. Askeri gerekliler de esastır. Silahlı kuvvetlerimiz, orada yeni adımları atması gerekirse bu konuda da tam yetkiye sahiptir."

FED’İN AÇIKLADIĞI FAİZ ORANI

FED’in açıkladığı faiz oranına ilişkin soruya ise Davutoğlu, "Aslında bu da dünya ekonomisinin birbirine eklemlenmiş olduğunu gösteren bir tablo. FED’in bu kararı, aylardır üzerinde tartışılan, dünyada uluslararası kurulları da etkileyecek şekilde beklenti yönetimi tarzında yürüyen bir süreçti. 0.25 faiz artışı beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü ekonomik değerlendirme toplantısı yaptık. FED kararı açıkladıktan sora Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yla da konuyu ele aldık. Merkez Bankamızın daha önce açıklamış olduğu bir yol haritası vardı. Dolayısıyla, açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok. Şimdiye kadar ki tepkiler itibarıyla bizim piyasalarımızı olumsuz yönde etkileyen bir tepki de söz konusu değil. Uluslararası piyasalarda da dikkatli bir teemmi hali var. Olabilecek gelişmeler, senaryoları değerlendirmiştik. Bu baz artış, en çok öngörülen senaryoydu. Merkez Bankamızın açıkladığı eylem planı, yol haritası çerçevesinde çalışmalar sürecek. Piyasalar ve halkımızın ekonomimiz bağlamında tedirgin olmasını gerektirecek bir tablo söz konusu değildir" karşılığını verdi.

TERÖRLE MÜCADELE

Başka bir gazetecinin, "Bugün katıldığınız şehit yakınları kura töreninde, terör sebebiyle ellerinde tek bir valizle yollara düşen insanlarımızın her türlü ihtiyacını karşılayacağız demiştiniz, ne gibi yardımlar olacak" sorusunu ise Davutoğlu, "Terörle mücadele kapsamlı yürütülmesi gereken mücadeledir. Terör odaklarının temelde niyetleri halk ile devleti karşı karşıya getirmek olduğu için halkın günlük hayatını etkileyecek şekilde illegal ve saldırgan bir tutum ve yöntem benimsediler. Halkından meşruiyetini almış bir devletin tahammül etmesi mümkün olmayan bir tablodur bu. Bu tür saldırgan terör faaliyetlerine karşı güvenlik birimlerimiz talimatlandırılmıştır. Burada alınan tedbirler tamamıyla terör örgütüne karşıdır. Oradaki masum ve vatandaşlarımızın etkilenmemesi için de her türlü tedbiri alırız. Teröristlerle ne kadar kararlı bir şekilde mücadele edeceksek, halkımıza da o kadar müşfik ve şefkatli yaklaşmak bizim sorumluluğumuzdur. Biraz önce Başbakan Yardımcımız Numan Bey’i bu konuda görevlendirdim. Yarın Numan Bey ilgili bakan arkadaşlarımızla birlikte bir toplantı gerçekleştirecek" şeklinde cevapladı.
Davutoğlu, "Özellikle üç konuda, yani tam bu sokağa çıkma yasağı ve yaşanan gerilim sebebiyle evlerinden ayrılmak durumunda kalan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak, yapılacak yardımları bulundukları ulaştırmak, kimsenin aç ve açıkta kalmamasını temin etmek. Hangi illere, ilçelere akrabaların yanına gitmişlerse o vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçları tümü karşılanacaktır. Bizim kaymakam ve valilerimize bildirecekler, hepsi karşılanacaktır. Biz, bu kadar mülteci kardeşimizi ağırlarken vatandaşlarımıza en iyi şekilde sahip çıkacak güce sahibiz. Kimseye, hiçbir namerde bir tek vatandaşımızı muhtaç etmeyiz" ifadelerini kullandı.
İkincisinin, özellikle eğitim faaliyetleri itibarıyla eğitimin etkilenmesinin söz konusu olduğu yerlerde alınacak tedbirler olduğunu belirten Davutoğlu, telafi tedbirleri ve bundan sonra uygulanacak programların Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile birlikte kararlaştırılacağını ifade etti. Davutoğlu, "Onların geleceğini karartıp, bilinmez meçhule ve dağa ve şiddete yönetecek her türlü odak karşısında Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetini bulur. Hal böyleyken o öğrencilerin eğitimini tek tek karşılayacak her birinin derdiyle dertleneceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Üçüncüsü de, özellikle Sur başta olmak üzere bu saldırılardan barikatlar, hendeklerden ve teröre karşı yürüttüğümüz mücadeleden dolayı sokağa çıkma yasağından etkilenen esnafımıza ve oradaki kardeşlerimize yapılabilecek destekleri ele alacağız. Hiçbirinin dükkanı kapanmayacak. Bugün kepenk kapatan vatandaşlarımıza sesleniyorum, onlar kepenkleri kapattırarak ekonominin can damarını susturmak istiyorlar, biz de sizin hiçbir kepenginizin kapanmaması için hem güvenlik tedbiri alacağız hem de ola ki birtakım zorluklarla karşılaşırsanız o zorlukları aşmak için gerekli destekleri de sağlayacağız."
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ