USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Azerbaycanlı Milletvekili Iskanderov: Azerbaycan, İran'ı her zaman dost bir ülke olarak görmüştür! -İrade Celil bildiriyor-

Süper güçlerin Azerbaycan'ı alet ederek İran'la Azerbaycan üzerinden çatışmaya girme girişimlerinin Bakü tarafından engellendiğine işaret eden Azerbaycanlı Milletvekili Vugar Iskanderov, İran’ın, gelecekte Azerbaycan’a karşı politikasını değiştireceğini düşündüğünü söyledi

Azerbaycanlı Milletvekili Iskanderov: Azerbaycan, İran'ı her zaman dost bir ülke olarak görmüştür! -İrade Celil bildiriyor-
24-01-2023 07:07
Google News

BAKÜ / HABER MERKEZİ

Bir süre önce İran'ın Ermenistan Büyükelçisi Abbas Badakhshan Zohuri, Ermenistan'ın iç bölgelerini ziyareti sırasında Ermenistan'ın güvenliğinin İran'ın güvenliği olduğunu belirtmişti.

Büyükelçi Zohuri'ye göre; Ermenistan, onların komşusu ve dost ülkesi. 

Ermenistan ile ilgili politikaları değişmedi ve İran'ın konumu hep bu yönde oldu. İran'ın Ermenistan büyükelçisinin bu açıklaması, İran-Ermenistan ilişkilerinin seviyesini bir kez daha kanıtlıyor. 

Hatırlatalım ki, bir süre önce Erivan ve Tahran "Kardeş Şehirler" ilan edildi. İran ve Ermenistan'ın bu yakınlığı hem barış sürecinin hem de Zengezur Koridoru'nun açılmasının önünde doğrudan bir engeldir.

Azerbaycan Milli Meclis üyesi Vugar Iskanderov, dikGAZETE.com'a yaptığı açıklamada bu gelişmelerin her iki ülkenin de kendi tercihleri olduğuna inandığını söyledi.

Vugar Iskanderov, şunları söyledi:

“Kim kiminle dost olur, kim kiminle kardeş devlet olur, bu onların tercihidir. İran'ın tarih boyunca dünyadaki İslami girişimler hakkında bağırdığını, İslami gelenekler hakkında konuştuğunu ve İslam kültürü hakkında vaazlar verdiğini hatırlarsak, bu eylemlerinin sabun köpüğü gibi bir şey olduğu açıktır. Yani bugün, gerçek İran politikasının özüne baktığımızda Azerbaycan'a dost olmayan, ülkemizi sevmeyen tüm ülkelerle kardeş olmaya hazır olduğunu görüyoruz.

Bu politika, günümüz İran siyasetinin gerçeğidir. 1992'de Şuşa'nın işgalini ve bu işgalde İran'ın rolünü unutmadık. İran'ın camilerimizin ve İslam kültürümüzün yağmalanmasına, yıkılmasına ve yok edilmesine göz yumduğunu ve hatta desteklediğini biliyoruz.

Azerbaycan'ın tarihi eserlerinin yıkılması, camilerinin İran camileri gibi onarılması ve restore edilmesi, İran'ın buradaki konumu ve faaliyetleri İran'ın gerçek özünü ortaya koymuştur.”

SÜPER GÜÇLERİN, İRAN’LA AZERBAYCAN ÜZERİNDEN ÇATIŞMA GİRİŞİMLERİ…

İran'ın temel politikası, Azerbaycan'ın gelişmesini, büyümesini ve dünya çapında saygın bir devlet haline dönüşmesini istememektir. Çünkü bu değişiklik ve yeni gerçeklik, İran'ı rahatsız ediyor.” diye konuşan Milletvekili Iskanderov, “bunun tarih boyunca böyle olduğunu da üzülerek belirttiğini” ifade etti.

Azerbaycan, İran'ı her zaman dost bir ülke olarak görmüştür. Süper güçlerin Azerbaycan'ı alet ederek İran'la Azerbaycan üzerinden çatışmaya girme girişimleri bile resmi Bakü tarafından engellendi” diye konuşan Iskanderov, daha sonra şunları ifade etti “Azerbaycan, her zaman Azerbaycan topraklarından İran'a müdahale edilemeyeceğini kaydetmiştir. Bu, Azerbaycan'ın dış politikasındaki önceliklerden biriydi.”

İRAN, GELECEKTE BU POLİTİKASINI DEĞİŞTİRECEK!..

"İran'ın tavrını her zaman görmemize rağmen, komşuluk ve dostluk ilişkilerini korumaya ve geliştirmeye çalıştık. Maalesef bunu karşı taraftan göremiyoruz. Camilerde domuz besleyen, tüm İslam medeniyetine hakaret eden, güvenliğini kendi güvenliğiniz sayan bir ülkeyle kardeş olmak, kelimelerle ifade edilebilecek bir konu değildir. Bu sadece üzücü” diyen Azerbaycanlı Milletvekili Vugar Iskanderov, İran'ın gelecekte bu politikasını değiştireceğini düşündüğünü belirtti.

Iskanderov’a göre İran, Azerbaycan ile normal ilişkiler kurmaya başlayacak ve bundan sonra İran, Azerbaycan'ın bölgede istikrarlı ve kalıcı barışı sağlama çabalarına destek verecek.

.

İrade Celil, dikGAZETE.com

irada.djalil@gmail.com

İradə Cəlil köşe yazıları için tıklayınız...

https://www.dikgazete.com/yazar/irad-clil-60.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ