Zelim'i avlamak

Ülkü Menşure Solak

1 yıl önce

28 Aralık günü Çeçenya'nın Gudermes şehrinde silahlar konuştu.

Rus yanlısı Kadirov rejimince yapılan açıklamaya göre, teslim olmayı reddeden direnişçiler ve güvenlik (!) güçleri arasında çıkan çatışmada iki terörist öldürülmüştü.

Olayı duyuran, uzun bir süre öldü zannettiğimiz Tumso Abdurakhmanov’du. Telegram kanalında paylaştığı iki videodan birinde Kadirov, 15 yaşındaki oğlu ve etrafındaki onlarca iri yarı çirkin suratla yürüyor.

Adamlardan birinin eli kan, yüzünde insanı dehşete düşüren bir sevinç, haz ifadesi var.

İkinci video ise korkunç!..

Öldürülen, saçı sakalı birbirine karışmış, uzun zamandır özbakımını yapamayacak koşullarda olduğu bir bakışta fark edilen, kafasına defalarca ateş edilmiş iki insanın naaşları Kadirov'un ve oğlunun ayakları altına atılıyor.

ÖLÜLERİN SÜLALELERİNİN SORUMLULUĞU, Kadirov tarafından hatırlatılıyor. Bunu neden böyle yazdım, biliyorsunuz, sülaleniz aynıysa kurban/faili tanımanıza gerek yok, işkence göreceksiniz.

Kadirov'un sapkın kuralları böyle işliyor.

Tanıklıkların ifadesi” diye bir şey olamıyor çünkü; aksi ifade vermek mümkün değil. Ama Tumso Abdurakhmanov'un aktardığına göre cesedlerden birindeki yaralardan kan akmıyor. Ayrıca işkence izleri de açıkça görülüyor.

Olaydaki kurban/faillerden biri 34 yaşındaki Zelim, diğeri de 60 yaşlarındaki amcası.

Anlatıya göre Kadirov polisleri, Zelim'i tutuklamak için evine gidiyor, Zelim direniyor. 4 polisi yaralayıp amcasıyla kaçıyor ve katlediliyorlar.

Bir uyduruk tabanca var yanında, suç aleti bu. Fakat fotoğraf objesi mi gerçekten kullanıldı bilinmiyor.

Halkın silah bulundurması sıkı denetim altındayken, Zelim'de bu basit tabancanın bulunması da olası görünmüyor.

İbrahim Yangulbayev'in aktardığına göreyse, önceden öldürülüp, sansasyonel bir şovla tezgaha sürülen insan avında kurban/failler, sahne olarak belirlenen mezarlığa ölü halde getirildiler.

Daha önce itirafçı bir Kadirov polisi olan Süleyman Gezmakhaev'den dinlediğimiz bir gerçeklik bu.

Zayıf bir aşiretin, kimsesiz fertleri, kaçırılıp zayıf düşene kadar bodrumlarda hapsedilir, ayağı kırılır vs. bir şekilde sakatlanır ve işkenceden perişan olmuş av, pirim ve ek ödemeyle beraber Kadirov'un cesed ihtiyacını karşılamak için salınır.

İnsan avlanır ve hikâye anlatılır.

Bir gün önce Çeçenistan İnguşetya sınırında uyduruk bir karakola saldırı yapıldığı iddiasıyla peşine düşülen 4 kişi hakkındaki durum da muhtemelen Zelim ve amcası Ruslan'ın öyküsünden farklı değil.

Saldırgan” olarak adı anılan Mikail Moshkhoev, Ramazan Eldiev, Amir Bokov ve Amirkhan Gurazhev 21 ila 25 yaş aralığındaki İnguş gençler.

Ramazan'ın saldırıdan sonra öldüğü söyleniyor. Diğer 3 genç ise bu olay yaşanmadan önce de aramıyormuş. Amir'in taipi, oğullarının 2 yıl önce kaçırıldığını söyleyen bir video yayınladı. Amirkhan ve Mikail'in durumunun da daha farklı olduğunu düşünmüyorum.

Ve "1 Adat", Caharkala’da (Grozny) bir işkence merkezini ifşa etti. Merkezde 19 yaşından 63 yaşına kadınlar ve erkekler var. 65 kişiden bazılarının fotoğrafı yayınlandı. (*)

Bu arada Çeçenler, Ukrayna'da savaşıyor. Aslında Rusya kiminle savaşsa, Çeçenler elbette onun yanında yer alır. Bunca insan hakkı ihlali, bunca vahşet bitsin diye savaşıyorlar. Bunu durdurmanın insanca, barışçıl bir yolu olsun dilerdim ama yok.

Bütün şer odaklarının kökünün kazınmasından başka bir yol yok.

Bu kadar kanı kurutacak bir pişmanlık yok.

Allah bize Cahar'ın İçkeriasında huzur ve özgürlüğü görmeyi nasip etsin.

.

Ülkü Menşure Solak, dikGAZETE.com

(*)

.

.

.

.

.

YAZARIN DİĞER YAZILARI