İnsanlaşma süreci 6 -Kapitalizm ve Cennet reklamı-

Cengiz Han Güven

4 yıl önce

Dünyada haz/keyif veren olguların izdüşümü bir Cennet tasviri ile…

Acı ve ızdırap veren sahnelerin izdüşümünün bir Cehennem tasviri ile yapılmış olma sebebini Müslümanlar idrak edemeyince, bu durum, Kapitalizme ilham kaynağı olmuştur.

Çünkü, Cennet tasvirlerinde ifade edilen Saraylar/Huriler, Meyveler/İçkiler gibi semboller, Kapitalizmin "Reklam Stratejisi”ne uygun olarak kullanılmaktadır.

Dizilerde, filmlerde ve ünlülerin ekranlara yansıtılan yaşama tarzlarında, lüks/konfor içerikli temaların oluşu, maddi imkanları olan herkesi bu yaşama tarzına özendirmekte, imkanı olmayanları ise bu imkanlara sahip olabilmek için hırslandırmaktadır.

Saray kültüründen bakiye olan Harem/cariye organizasyonu da zenginler için farklı şekillerde sunulmaya devam edilmektedir; zira kapitalizm için "kadın/huri" sembolü başat roldedir.

Aynı şekilde, eğlence ve yiyecek/içecek tüketimine yönelik pahalı/lüks mekanlar ile oteller de, aynı stratejiye yönelik ortaya çıkmıştır.

Kapitalizmin temel işleyiş mantığı, insanların güdüsel isteklerini tahrik edip, bu artan istekleri elde edebilmeleri için daha fazla üretim/tüketim hacmi oluşturmaktır. 

Lüks/konfor arayışı da bu şekilde ortaya çıkmıştır, çünkü Bilim ve Teknoloji dahi "kapitalist üretim stratejileri”ne uygun şekilde geliştirilmektedir.

Cennet tasvirlerindeki ironi anlaşılmasın diye o kadar çok uğraşıldı ki birçok tarikat, sırf bunun için kurulmuş/kurdurulmuştur.

Kitap’taki "Cennet" tasvirinin bu şekilde yapılmasının sebebini çözenler, İnsanlaşmanın temel dinamiklerini de çözecektirler.

Ayrıca bilinmelidir ki, "Kapitalist zihniyet", bu dinamiği tersine çevirerek dünyayı yönetebilme gücüne kavuşmuştur.

.

Cengiz Han Güven, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI