Emil Çeçko İnsan Hakları ödüllerinin ilki Belarus'un başkenti Minsk'te verildi

Okay Deprem

5 ay önce

Emil Çeçko İnsan Hakları ödüllerinin ilki Belarus'un başkenti Minsk'te verildi 

MOSKOVABelarus tarihinde ilk kez insan haklarını savunma alanında ödüller verildi.

Geçtiğimiz günlerde Belarus tarihinde ilk kez, insan hakları alanında ödüllerin verildiği uluslararası çapta büyük bir etkinlik düzenlendi.

Başkent Minsk'in merkezinde bulunan 140 yıllık tarihi "Avrupa" otelindeki etkinlik, ülkenin evrensel insan haklarını savunma, koruma ve geliştirme alanındaki ilk sivil toplum örgütü niteliğindeki “Emil Çeçko Uluslararası İnsan Hakları Vakfı” tarafından organize edildi.

Organizasyona birçok Avrupa ülkesinden insan hakları savunucusu, aktivist ve gazeteci katıldı.

Çok farklı ülkelerden pek çok insan hakları savunucusu, toplumsal aktivist ve gazetecinin iştirak ettiği yarışmada adaylar jüriye; insan haklarını müdafaa alanında yaptıkları çalışmalar ile söz konusu sahadaki projelerini sundular.

Almanya, Rusya, İrlanda, Azerbaycan, Türkiye ve Hollanda başta olmak üzere bir dizi ülkeden katılımcı ve adayın dahil olduğu yarışmadaki oylamanın sonucunda sırasıyla Almanya, Hollanda ve Türkiye'den gelen adayların; evrensel insan hakları alanındaki çalışmaları, özgürlük ve gerçek demokrasiyi savunma noktasında gösterdikleri gayretler ve de jüri üyelerine sundukları projeler ödüle layık görüldü.

Federal Almanya'dan Veronika Naydenova ve Mark-Gero Brill isimli aktivistler, ülkelerinde faaliyet yürüttükleri "Savaş Çocukları" adlı sivil toplum örgütündeki etkinlikleri adına, Hollanda'dan Sonja van den Ende adlı bağımsız gazeteci Suriye, genel olarak Ortadoğu ve de Rusya üzerine geçtiği haber bültenleri ve yaptığı çalışmalardan dolayı, gazeteci - muhabir Okay Deprem ise 2014 yılından beri Donbasslı sivillerin, yerel halkın uğradığı mağduriyetler ve sosyal, insani, ekonomik, vs. açılardan yaşadığı büyük yıkım üzerine hazırladığı sayısız haber ve makalelerle ilintili olarak söz konusu ödüllere layık görüldü.

Veronika Naydenova ve Mark Brill çifti birincilik ödülünü alırken, Sonja van den Ende ve Okay Deprem ise art arda ikinci ve üçüncü sırada değerlendirildiler.

Emil Çeçko kimdir ve kendisini ünlü yapan olayın kısa tarihçesi...

Emil Çeçko, 2022 yılına kadar Polonya Ordusu'nun 16. Pomeranya Mekanize Bölüğü'nde görevli genç bir askerdir. 26 yaşındaki Çeçko, Belarus ile Polonya sınırında henüz 2021 yılında patlak veren mülteci krizinin sürmekte olduğu 2022 başlarında bizzat ilgili sınırda görevlendirilmiştir.

Emil Çeçko o sıralar, söz konusu hudut boyunca vazifeleri, Ortadoğu kökenli mültecileri her ne suretle olursa olsun durdurup, geri püskürtmek ve de Polonya'ya girişlerini engellemek olan binlerce sınır muhafızından sadece birisidir.

Mart ayına gelindiğinde; Polonya makamlarının, daha çok Irak ve Suriye kökenli olup, nihai olarak Almanya'ya ulaşma niyetinde olan Kürt ve Arap kökenli sığınmacı adaylarına yönelik acımasız, zalimane ve adeta faşizan uygulama ve tebriklerini daha fazla uygulamak istemeyen Çeçko, bir gün sınırı tek başına geçmek suretiyle Belarus tarafına siyasi olarak sığınır.

Aşırı sağcı Polonya makamlarının kendisini "firar etmekle suçladığı genç Leh subay, komutanlarının kendilerine, mültecilere ateş açma ve onları gerekirse öldürme emri verdiklerini aktaracaktır sonradan...

Çeçko, Belarus'a iltica ettiği aynı yıl, Minsk'teki evinde bir gün, henüz 27 yaşını dahi doldurmamışken ölü halde bulunacaktır...

.

Okay Deprem, dikGAZETE.com

Ödül töreninden bazı kareler...

.

.

.

.

.

.

.

YAZARIN DİĞER YAZILARI