?>

TSPB, kripto varlıklar için rehber hazırlamayı planlıyor

TSPB Genel Sekreter Yardımcısı Gönençer, "Yatırımcılara, kripto varlıkların potansiyel riskleri ve düzenlemelerde yatırımcıları ilgilendiren hükümler hakkında bilgi verecek, yol gösterici mahiyette bir rehbere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Ekonomi - 9 ay önce

İstanbul

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Genel Sekreter Yardımcısı Elif Gönençer, kripto varlık piyasasına ilişkin gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Kripto varlıklara ilişkin yasa kapsamında çıkarılacak ikincil düzenlemelerin, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içinde devreye alınacağını ve bu sayede kripto piyasalarında yerli ve yabancı yatırımcılar için daha güvenli ve şeffaf bir yatırım ortamının sağlanacağını kaydeden Gönençer, kripto kanununun Türkiye'nin uluslararası kripto piyasalarındaki konumunu belirlemesi açısından önemli bir rol oynadığını anlattı.

Gönençer, bu düzenlemeyle dijital varlıklarla ilgili çalışmaların sürdüğü birçok ülkenin de önüne geçildiğini vurguladı.

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) ikincil düzenlemeler üzerinde çalıştığını anımsatan Gönençer, "Sadece kanunun çıkmış olması da yeterli değil, burada sürece ilişkin asıl resmi ortaya koyacak olan ikincil düzenlemeler. Kanun genel bir çerçeve çiziyor ama düzenlemeler işleyişi belirleyecek. İkincil düzenlemeler için Ocak 2025'i bekliyoruz. İkincil düzenlemeler, süreçlerin daha net, şeffaf ve güvenilir bir çerçevede ilerlemesine önemli katkılar sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Gönençer, kanun uyarınca ve statüde yapılacak değişiklikle tüm kripto varlık servis sağlayıcıların TSPB'nin üyesi olacağını dile getirdi.

"Kripto varlık hizmet sağlayıcıları için bir çalışma komitesi kurduk"

TSPB olarak kripto varlık hizmet sağlayıcılarından oluşan bir çalışma grubu kurulduğuna değinen Gönençer, şunları kaydetti:

"SPK'nin talimatıyla bir çalışma komitesi kurduk ve düzenli toplantılar yapıyoruz. SPK, TÜBİTAK, Mali Suçları Araştırma Kurulu, Merkezi Kayıt Kuruluşu ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarının temsilcilerini bir araya getiriyoruz. Görevimiz, ekosistemi bir arada tutarak bilgi, görüş ve değerlendirmeleri taraflara aktarmak.

Regülasyon ve inovasyon dengesini sağlamak, sistemin güvenli, sağlıklı, hızlı, etkin ve yenilikçi bir yapıda işlemesi için regülatörlerin piyasa ile işbirliği yapmasını gerektiriyor. TSPB olarak bu süreçte aktif rol oynayarak, her iki tarafın da beklenti ve ihtiyaçlarını dinleyip anlayarak, piyasa temellerinin en doğru şekilde kurulması için sağlıklı bir iletişim platformu sunmaya çalışıyoruz"

Gönençer, yakın zamanda çalışma komitesi ile MASAK'la da bir çalıştay düzenleyeceklerini söyledi.

"Regülasyon sonrası dinamik bir dünya bizi bekliyor"

Türkiye'nin kripto varlık işlemlerinde aktif bir pazar olduğunu ve özellikle genç nüfusun bu alanı yoğun şekilde tercih ettiğini belirten Gönençer, gençlerin teknolojiye yatkınlığı ile dijital finansal araçlara olan ilgisinin, Türkiye'yi kripto varlık piyasasında global düzeyde öne çıkan ülkelerden biri haline getirdiğini vurguladı.

Gönençer, kripto alım-satım platformlarında 7/24 ve hızlı şekilde yapılan işlemlerin gençleri cezbettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Genç yatırımcılar hızlı bir şekilde yaptıkları işlemlerden kar elde etmeye çalışıyorlar fakat burası riski fazla olan ve spekülatif bir alan. Kripto varlık ekosistemi için SPK, ilke kararlarını duyurmaya başladı. SPK, ikincil düzenlemelerden bazılarını ilke kararıyla duyurarak şimdiden piyasayı hazırlıyor. İkincil düzenlemeler sonrasında yatırımcıyı koruyan pek çok maddenin hayata geçirilmesiyle birlikte bu ekosisteme daha fazla kişinin ilgi göstereceğini düşünüyorum. Çünkü platformlar lisanslanacak, faaliyetleri sırasında uymaları gereken pek çok ilke ve esaslar olacak. Daha güvenilir bir ortam oluşacak. Sadece gençler değil, şirketler de hatta kurumsal yatırımcılar da bu kripto varlık konusuna ilgi duymaya başladı. Regülasyon sonrasında bence çok daha farklı, dinamik bir dünya bizi bekliyor."

Gönençer, TSPB olarak görevlerinin sadece piyasada çalışan profesyonellerin değil, aynı zamanda yatırımcıların da eğitimini sağlamak olduğunu söyledi.

TSPB olarak yakın zamanda teknoloji ve fikri mülkiyet hukuku sertifika programını düzenleyerek blok zinciri hukuku ve yapay zeka hukuku gibi önemli konularda eğitim verdiklerini hatırlatan Gönençer, "Dijital Finans, Teknoloji ve Hukuk Sertifika Programını" başlatacaklarını bildirdi.

Gönençer, regülasyonlar tamamlandıktan sonra kripto varlık alanına ilişkin konferans ve webinar düzenleme planları olduklarını belirterek, "TSPB bünyesinde finansal teknolojiler ve dijital dönüşüm birimi oluşturuldu. Kripto varlık dünyasına ilişkin yatırımcı, piyasa ve hatta düzenleyici otoriteler için araştırma raporları üreteceğiz. Bu raporları periyodik olarak yayınlamayı planlıyoruz. Yatırımcılara, kripto varlıkların potansiyel riskleri ve düzenlemelerde yatırımcıları ilgilendiren hükümler hakkında bilgi verecek, yol gösterici mahiyette bir rehbere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu rehber, ikincil düzenlemeleri takiben gerçekleştirmeyi planladığımız çalışmalar arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adalet Bakanı Tunç: Ceza adalet sisteminin amacı toplumu suçtan korumak

2024-10-10 18:02 - Siyaset

Diyarbakır Surları'nın bazı burçlarına ziyaretçilerin düşme riskine karşı korkuluk takılıyor

2024-10-10 18:57 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST Adana'nın son gününde 10 hava gösterisi yapıldı

2024-10-06 17:37 - Teknoloji

Alman golcü Lukas Podolski, 39 yaşında futbolu bıraktı

2024-10-11 16:12 - Spor

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığına Hidayet Türkoğlu yeniden seçildi

2024-10-08 16:14 - Spor

Çin, İsrail'in BM Lübnan Barış Gücüne saldırılarını kınadı

2024-10-11 13:42 - Dünya

Bakan Yerlikaya, bir ayda 4 bin 40 düzensiz göçmenin yakalandığını bildirdi

2024-10-08 08:32 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tüfekli Gösteri Bölüğü, TEKNOFEST'te gösteri yaptı

2024-10-06 14:17 - Gündem

Kocaeli Şehir Hastanesi tıbbi onkoloji tedavisinde çevre illerdeki hastaların da tercihi oldu

2024-10-11 12:53 - Sağlık

Emine Erdoğan: Türkiye, Filistin'in bu haklı mücadelesinde her zaman yanında olacak

2024-10-07 12:28 - Gündem

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, AB ve Meksika mallarına yüzde 30 tarife uygulanacağını duyurdu

17:23 - Ekonomi

İŞKUR'dan engelli ve eski hükümlülerin hibe projelerine erişimine ilişkin açıklama

17:03 - Ekonomi

İş dünyasından "Terörsüz Türkiye" değerlendirmesi

16:58 - Ekonomi

Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı kara yolu sefer taşımacılığında yüzde 60'lık artış

13:37 - Ekonomi

Adana'da, "Türkiye-Bosna Hersek Ticari İlişkilerini Geliştirme" etkinliği düzenlendi

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Başkentte 26 katlı binada çıkan yangına müdahale sürüyor

01:48 - Gündem

İsrail'in Doha'daki müzakerelerde yeni çekilme haritası sunması bekleniyor

01:07 - Dünya

İsrailliler, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması talebiyle gösteriler düzenledi

00:58 - Dünya

İsrail eski Başbakanı Olmert: İsrailliler, Batı Şeria'da her gün Filistinlileri öldürüyor

00:52 - Dünya

Atama kararları Resmi Gazete'de, TRT'de yönetim değişti

00:48 - Medya