?>

Trump'ın ticaret tutumunun bilançosu milyarderler için ağır oldu

ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret partnerlerine getirdiği tarifeler piyasalarda satış baskısı oluştururken, dünyanın en zengin 10 kişisinden 9'unun servetleri piyasa hareketlerine paralel yılbaşından bu yana yaklaşık 370 milyar dolar geriledi.

Dünya - 5 ay önce

İstanbul

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Trump'ın izlediği korumacı ticaret politikası küresel anlamda belirsizlik kaynağı olmaya devam ederken, bu yönde atılan ve atılacak karşı misilleme adımları risk algısının tarihi şekilde yüksek kalmasına neden oluyor.

Geçen hafta Trump'ın imzaladığı kararname kapsamında, ABD'nin birçok ticaret partnerinden ithal edilen mallara yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişen oranlarda tarife uygulanmaya başlandı.

ABD'nin üst üste gelen tarife açıklamaları küresel ekonomi üzerindeki tahminleri zorlaştırırken, ülkelerden gelen ve beklenen misilleme açıklamaları ticaret savaşlarının şiddetlenebileceğine yönelik öngörüleri güçlendiriyor. Ucuz iş gücü, lojistik ve gelişmiş imalat altyapısı gibi farklı avantajları olan Çin, Vietnam ve Tayvan gibi merkezlerin tarifelerden ciddi şekilde etkilenmesi, başta ilgili ülkelerin endeksleri olmak üzere tüm pay piyasalarında risk algısının yüksek seviyelerde kalmasına neden oluyor.

Bloomberg Milyarderler Endeksi (Bloomberg Billionaires Index) verilerine göre, yılbaşından bu yana dünyanın en zengin 10 kişisinden 9'unun servetleri piyasa hareketlerine paralel olarak yılbaşından bu yana ciddi oranda azalış kaydetti.

10 milyarderden 9'u Amerika Birleşik Devletleri, 1'i ise Fransa menşeili iken, 10 kişiden 8'inin teknoloji sektöründe yer aldığı görüldü.

Küresel piyasalarda ticaret savaşlarının şiddetlenebileceği ve yarı iletken ürünler gibi stratejik teknolojik ürünlerin ana yaptırım unsurlarından olabileceği endişeleri teknoloji hisselerindeki düşüş eğilimini desteklerken, şirketleri bu alanda faaliyet gösteren milyarderlerin de servetlerinde düşüşler gözlendi.

ABD'nin karşılıklılık esaslı tarife adımları sonrası Çin, 7 kategorideki orta ve ağır nadir metalleri ihracat kontrol listesine almıştı.

Çin'in küresel arzının büyük bölümünü sağladığı söz konusu elementler, silah sistemlerinden yüksek performans motorlarına, nükleer reaktörlerden elektronik ve optik donanımlara, uzay araçlarından tıbbi görüntüleme makinelerine, batarya ve yakıt hücrelerinden yarı iletken ve süper iletkenlere dek çok sayıda üründe kullanılıyor.

17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık yüzde 90'ını üreten Çin, ihracat kısıtlamasıyla bu alandaki küresel hakimiyetini ekonomik bir koza çevirme niyetini bir kez ortaya koymuştu.

En çok kaybeden Elon Musk, tek kazanan Warren Buffet oldu

5 Kasım 2024'te gerçekleştirilen ABD seçimlerinde Donald Trump'a en yakın milyarder isim olarak gösterilen Tesla'nın sahibi Elon Musk'ın yılbaşından bu yana serveti 135 milyar dolar azalarak 298 milyar dolara geriledi. Musk, en zenginler listesinde ilk sıradaki yerini korusa da serveti en fazla eriyen milyarder oldu.

Musk'ı, 44,9 milyar dolarlık kayıpla 147 milyar dolar serveti olan Larry Ellison izlerken, en çok kaybeden 3. milyarder ABD'li teknoloji ve e-ticaret devi Amazon'un sahibi Jeff Bezos oldu. Bezos'un serveti 42,6 milyar dolarlık kayıpla 196 milyar dolara geriledi.

Bezos'u, 34,7 milyar dolarlık kayıpla Larry Page ve 32,5 milyar dolarlık kayıpla Sergey Brin takip etti.

Dünyaca ünlü giyim markalarının sahibi ve dünyanın en zengin 5.'inci kişisi olan Fransız isim Bernard Arnault'un serveti ise 26,2 milyar dolar azalarak 150 milyar dolara geriledi.

Meta'nın sahibi olan Mark Zuckerberg'in serveti 24,5 milyar dolarlık kayıpla 183 milyar dolara indi. Zuckerberg'in kaybını 20,4 milyar dolarla Steve Ballmer ve 9,45 milyar dolarla Bill Gates izledi.

Dünyanın en zengin 4. ismi ve dünyanın en ünlü yatırımcılarından biri olan Warren Buffet 11,5 milyar dolarlık kazançla listede bu dönemde servetini artıran tek milyarder oldu. Buffet'ın toplam serveti son gelişmelerin ardından 154 milyar dolara ulaştı.

Böylece yılbaşından bu yana dünyanın en zengin 10 kişisinden 9'unun servetleri piyasa hareketlerine paralel yaklaşık 370 milyar dolar azaldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Deniz Otobüsleri feribotunun makine dairesinde çıkan yangın söndürüldü

2025-04-06 22:53 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 85 milyonun kardeşliğini daha ileri taşıma gayretinde olacağız

2025-04-08 14:57 - Siyaset

CHP'de kurultay süreci tamamlandı

2025-04-07 12:38 - Siyaset

Diyarbakır'da iki çocuğunu büyükanne ve büyükbabaya göstermeyen geline hapis cezası

2025-04-03 14:02 - Gündem

Sağlık Bakanlığından "sağlık okuryazarlığı" için yeni eylem planı

2025-04-07 15:48 - Sağlık

Çocukluktaki olumsuz deneyimlerin bilişsel gelişim üzerinde etkili olduğu tespit edildi

2025-04-08 14:23 - Sağlık

İstanbul'da bayram tatilinin son gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-06 20:27 - Çevre & Seyahat

Thomas Müller: Çeyrek asırlık Bayern Münih hayatında rekorlarla dolu bir kariyer

2025-04-06 11:58 - Spor

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan Ne yaparsanız yapın adaletin tecellisine engel olamazsınız

2025-04-08 14:21 - Siyaset

Tekirdağ'da kanola tarlaları sürücülere renkli bir rota sunuyor

2025-04-06 11:43 - Magazin

İlgili Haberler

ABD Hazine Bakanı Bessent, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların değerlendirildiğini belirtti

08:22 - Dünya

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde 'Tiencin Deklarasyonu' kabul edildi

04:48 - Dünya

Trump, İsrail'in ABD Kongresi üzerindeki etkisinin zayıfladığını belirtti

02:43 - Dünya

Kötü hava şartlarından Barselona'ya dönen tekneler tekrar Gazze'ye doğru yola çıktı

00:22 - Dünya

Maduro: Venezuela son 100 yılda kıtamızda görülen en büyük tehditle karşı karşıya

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

İSTOÇ Ticaret Merkezi'nde çıkan yangın söndürüldü

09:18 - Gündem

Reklam Kurulundan 'gizemli kutu' adı altında satış yapan sitelere erişim engeli kararı

09:12 - Medya

Kırmızı bültenle ve ulusal seviyede aranan 14 suçlunun Türkiye'ye iadesi yapıldı

08:38 - Gündem

Kutsal Korunun antik gölgeleri: Hetaga Bayramı -Abdullah Ali Güzel yazdı-

08:28 - En Son Yazılar

ABD Hazine Bakanı Bessent, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların değerlendirildiğini belirtti

08:22 - Dünya