TİHEK'ten yolları görme engelliler için erişilebilir hale getirmeyen belediyeye para cezası

Görme engelli kişinin taleplerini karşılamayan belediyeye 10 bin lira idari para cezası verildi.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), görme engelli kişinin oturduğu mahalledeki yolun erişilebilir hale getirilmesi talebinin yerine getirilmemesi nedeniyle yapılan başvuruda, engellilik temelinde ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına hükmetti ve ilgili belediyeye 10 bin lira idari para cezası verdi.
TİHEK'in kararına göre, Konya'da yaşayan görme engelli bir kişi, 2016'da belediyeye başvurarak mahallelerine taşıt yolu yapılmasını talep etti. Talepleri hakkında 2022'ye kadar işlem yapılmayan kişinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) müracaatı üzerine yol yapılmasına ilişkin tavsiye kararı verildi ancak belediye maliyeti gerekçe göstererek taşıt yolu yapılamayacağını belirtti.
Engelli kişinin "en azından yaya yolu yapılsın" talebi üzerine belediye, belirtilen bölgeye parke taşı döşedi ancak bu da engelli kişinin evine ulaşımı sağlayacak şekilde olmadı. Kişi, yolun kenarındaki 30 metrelik yükseklik nedeniyle korkuluk yapılması talebinin de reddi üzerine TİHEK'e başvurdu.
Başvuruyu inceleyen TİHEK, engellilik temelinde ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına hükmetti ve ilgili belediyeye 10 bin lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Kararın gerekçesinden

TİHEK'in ihlal kararında, kanunlar önünde bütün bireylerin eşit olduğu, engelliler açısından erişilebilirliğin sağlanması gerektiği ifade edildi.
Başvuru konusu olayda muhatap belediye tarafından mevcut soruna ilişkin aşamalı dahi de olsa bir çözüm önerisi sunulmadığı aktarılan kararda, belediyenin erişilebilirliği sağlama konusunda da isteksiz davrandığı tespiti yer aldı.
Muhatap belediyenin devlete düşen pozitif yükümlülük kapsamında sağlaması gereken erişilebilirliği sağlamadığı kaydedilen kararda, "Başvuranın dezavantajlı bir konuma sokulduğu ve dolaylı ayrımcılığa maruz bırakıldığı anlaşılmaktadır. Açıklanan tüm hususlar birlikte değerlendirildiğinde başvuranın engelliliği nedeniyle ayrımcı bir muameleye maruz kaldığı, eşit muamele ilkesi ile ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaatine varılmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB, Orta Doğu Barış Sürecini canlandırmak için uğraşacak

2023-10-23 17:37 - Dünya

Galatasaray, Devler Ligi'ndeki ilk mağlubiyetini aldı

2023-10-24 22:02 - Spor

İsrail'in Gazze saldırılarında yıkılan cami sayısı 33'e yükseldi

2023-10-25 08:53 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesine çağrı

2023-10-18 20:33 - Dünya

Uşak'ta iki işçi servisinin çarpıştığı kazada 28 kişi yaralandı

2023-10-22 09:47 - Asayiş

Kruvaziyer yolcu sayısı 1 milyonu aştı

2023-10-22 11:13 - Ekonomi

Yerli üretim ZİHA'lar tarımda verimi artırıp tasarruf sağlıyor

2023-10-22 11:28 - Ekonomi

Kayserispor Teknik Direktörü Recep Uçar'ın hedefi coşkulu oyun

2023-10-19 12:38 - Spor

AB ülkelerinin içişleri bakanları Şengen bölgesinin güvenliğini güçlendirmeyi görüşüyor

2023-10-19 12:47 - Dünya

Yolcu gemisi 'Seabourn Encore' Marmaris Limanı'na demirledi

2023-10-19 12:57 - Çevre - Seyahat

İlgili Haberler

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta "Tuba" Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barıştan, istikrardan ve kardeşlikten yana tavır koymaya devam ediyoruz

12:13 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'de ilk kez bu kadar büyük bir ittifak ortamı oluştu

12:03 - Gündem

Orman yangınlarıyla mücadelede "mangal kültürü"nün değişmesi gerektiği değerlendirmesi

11:48 - Gündem

Bakan Kurum'dan COP31 diplomasisi

11:39 - Gündem

Günün Manşetleri

İngiltere'de sıcak hava dalgaları nedeniyle 4,4 milyar sterlinlik ekonomik kayıp öngörülüyor

13:27 - Ekonomi

Ziraat Bankasından yılın ilk yarısında 74,2 milyar lira net kar

13:22 - Ekonomi

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya