?>

Yerli üretim ZİHA'lar tarımda verimi artırıp tasarruf sağlıyor

Zirai insansız hava araçlarıyla (ZİHA) çiftçiler iş gücü ve zamandan tasarruf sağlıyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Samsun

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde organize edilen 8. Samsun Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı'nda, çiftçilere kolaylık sağlayan ZİHA'lar da tanıtıldı.

Yüzde 100 yerli yazılımla üretilen ZİHA'lar tarımsal faaliyetlerde zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlarken birim alanda verimliliği de artırıyor.

İthal ürünlere göre hem uygun fiyat hem de yedek parça temininde kolaylık sağlayan yerli ürünlerle çiftçiler tohumlama, gübreleme ve ilaçlama yapabiliyor.

ZİHA geliştiren bir firmanın Genel Müdürü Başak Demir, AA muhabirine, ZİHA'ları Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesindeki Samsun Teknopark'ta projelendirdiklerini söyledi.

Türk Patent ve Marka Kurumundan marka tescilini aldıklarını belirten Demir, "Türkiye'de zirai amaçla yapılmış en büyük kapasiteli hava aracını geliştirdik. Yerlilik oranımız yüzde 75 ama bu oran artmaya devam ediyor. Hem otonom yazılım yerli hem de görüntüleme teknolojisi yüzde 100 yerli olarak geliştiriliyor. Bu projeyi KOSGEB desteğiyle hayata geçirdik." dedi.

İnsansız hava araçlarının çeltik üretiminde kullanımının da gittikçe arttığına işaret eden Demir, şöyle devam etti:

"Kapasitesi en büyük olan 50 litrelik dronumuzla bir kalkışta 22 dönüm arazi ilaçlanabiliyor, 15 dakika havada kalabiliyor. Sudan ve ilaçtan yüzde 60 tasarruf etmiş oluyoruz. Klasik traktörlerle ilaçlama ve gübrelemede teker izinden kaynaklı yüzde 6 verim kaybı yaşanıyor. Bunun önüne geçmiş oluyoruz."

Zirai dronlar sayesinde gerektiği kadar zirai ilacı ürünle buluşturduklarını, bu sayede verimi artırırken doğanın da daha az kirletildiğini dile getiren Demir, "Her coğrafyaya ve üretilen ürüne göre kapasitesi değişiklik gösteren insansız hava araçları bulunuyor. İç Anadolu'da 18, Karadeniz'de 50, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise 30 litrelik dronlar tercih ediliyor." diye konuştu.

Demir, şunları kaydetti:

"Dron kullanılarak ekilen çeltikte yüzde 30 verim artışı var. Buğdayda da aynı oranda verim alıyoruz. Hem zamandan hem maddiyattan hem de işçinin yapacağı çalışmanın daha kısa sürede bitmesinden kaynaklı tasarruf var. Hem ekonomik hem de ergonomik açıdan çok büyük avantajlara sahip geliştirdiğimiz insansız hava araçları. Bu sebepten dolayı bu ürüne talep artmaya devam ediyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazze'deki hastanenin MK-84 bombasıyla vurulduğu ihtimali güçleniyor

2023-10-18 15:43 - Dünya

MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Belözoğlu, Avrupa kupalarına katılmaya odaklandı

2023-10-19 18:33 - Spor

ABD'den Bosnalı Sırp lider Dodik'in aile üyelerine yaptırım

2023-10-20 20:02 - Dünya

Hamas lideri Heniyye uyardı: Gazze'ye dönük saldırılar bölgesel savaşa dönüşebilir

2023-10-20 01:57 - Dünya

TİTCK, Dünya Sağlık Örgütünün "Ulusal İlaç Otoriteleri" listesine alındı

2023-10-20 16:03 - Sağlık

Azerbaycan'da, Türkiye ile "Mustafa Kemal Atatürk 2023" tatbikatı yapılacak

2023-10-17 15:03 - Gündem

İSPARK ücretlerine yapılan yüzde 57’lik zam yürürlüğe girdi

2023-10-16 18:27 - Gündem

Milli boksör Emir, 22 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda altın madalyayı hedefliyor

2023-10-18 12:22 - Spor

Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan uçak yola çıktı

2023-10-22 11:18 - Gündem

Balıkesir'de 1 milyon liralık telefon dolandırıcılığını, özel ekip aydınlattı

2023-10-17 17:47 - Asayiş

İlgili Haberler

ABD’de tarifelerin etkisiyle ithalat kargolarında 2023’ten bu yana ilk yıllık düşüş bekleniyor

19:47 - Ekonomi

Küresel ticaret savaşı nedeniyle Almanya'da 25 bin sanayi istihdamı risk altında

18:22 - Ekonomi

Nippon Steel, 2025 mali yılı net karında yüzde 42,9 düşüş bekliyor

16:53 - Ekonomi

Çin, 2025'in ilk çeyreğinde 165,6 milyar dolar cari fazla verdi

16:47 - Ekonomi

Türkiye'de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Pakistan, Hindistan'a ait İsrail yapımı 77 SİHA'yı düşürdüğünü duyurdu

20:52 - Dünya

Endemik tür Manisa lalesi için genetik araştırma yapılıyor

20:27 - Gündem

İstanbul'da "1. Kamu Diplomasisi Sempozyumu" başladı

20:22 - Gündem

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde çıkan geniş çaplı orman yangınına müdahale ediliyor

20:17 - Dünya

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

19:57 - Gündem