Orman yangınlarıyla mücadelede "mangal kültürü"nün değişmesi gerektiği değerlendirmesi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Serengil, orman yangınlarının büyük bölümünün insan kaynaklı olduğunu belirterek, özellikle mangal kültürüne karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.

Gündem - 3 saat önce

Serengil, yangınla mücadelenin sadece söndürme değil, yangın çıkmadan önce önlem alma anlamı taşıdığına işaret ederek, orman yangını söndürmenin pahalı, tehlikeli ve zor bir iş olduğunu dile getirdi.
Serengil, "Son 20 yılda ormancılığın en önemli stratejik dönüşümü yaşanıyor. Söndürmekten ziyade önlemeye kayış var. Yangınların çıkış nedeni yüzde 1 doğal, geri kalanı insan kaynaklı. Bir günde çok sayıda yangın çıktığı zaman bununla mücadele şansınız yok. İnsanların yangın konusunda bilinçli olması gerekiyor ki çıkmasın." dedi.
Orman yangınlarının genellikle dağlık alanlarda çıktığını ve müdahalenin zor şartlarda yapıldığını söyleyen Serengil, şöyle devam etti:
"Dağlık alanlarda ekiplerin ulaşması ve müdahale zor oluyor. Dolayısıyla halka düşen, söndürme çalışmalarını gündemlerine almak yerine yangın çıkmasını önlemeye odaklanmaktır. Orman yangınlarının çıkmasına neden olan sebeplerden değinmemiz gereken önemli bir konu mangal kültürümüz. Bunun değişmesi gerekiyor. Yangınların çıkış sebeplerinin başında geliyor. Ormanları korumak için yaptığınız bütün çabalar birkaç kibritle, ateşle ortadan kalkıyor. Vatandaşlarımız bu mevsimde özellikle daha da dikkatli olmalıdır."
Serengil, Türkiye'de anız yakmanın yasak olduğuna ancak anız kaynaklı yangınların yaygın şekilde görüldüğüne dikkati çekti.
Birçok ülkede üreticilerin anız yakmadığını dile getiren Serengil, "Bu konunun teknik altyapısı tarımcılar tarafından geliştirilmeli. Köylüler bu işe yönelmesin. Anız ya da atık yaktığınız zaman rüzgarlı havalarda ciddi bir tehlike haline geliyor. Kimse ormanı yakmak istemez ama bu konuda biraz daha otoritelere ve kurumlara farkındalık anlamında iş düşüyor ve insanların da bunu hiç yapmamaları gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda görev yapan orman teşkilatının canla başla çalıştığını belirten Serengil, teşkilatın, gösterdiği başarı ve sahip olduğu ekipman açısından dünyada ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
Türkiye'nin orman yangını yönetimi ve söndürme konusunda deneyimli bir ülke olduğunu belirten Serengil, şunları kaydetti:
"Birçok ülkede orman teşkilatı bizimkine göre düşük kapasiteli. Türkiye'de ormanlar ve orman yangını yönetimi oldukça yaygındır, önemli bir konu. Tecrübeli çalışanlarıyla, emekçileriyle büyük bir teşkilattan bahsediyoruz. Orman çalışanlarının yaptığı zorlu mücadeleyi görmeden yorum yapmak doğru değil. Altında 150 yıllık bir ormancılık birikimi var. Orman yangınlarıyla mücadelede bu birikime saygı duymalıyız."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu ve yönetmen Mehmet Ali Nuroğlu'nun 'Dünyada' adlı tek kişilik performansı Londra'da sahnelendi

2026-08-11 16:28 - Kültür Sanat

Şekip Mosturoğlu'ndan takım otobüsüne saldırı dosyasına ilişkin açıklama

2026-08-11 17:38 - Spor

51. UEFA Süper Kupa'nın sahibi yarın belli olacak

2026-08-11 11:12 - Spor

Skibbe'nin yardımcısı Serhat Umar, yoluna teknik direktör olarak devam etmek istiyor

2026-08-11 13:02 - Spor

Galatasaraylı futbolcu Lucas Torreira'ya göre bu sezon lig yarışı zor olacak

2026-08-11 20:07 - Spor

Spotify, yapay zekayla oluşturulan sanatçı profillerini etiketlemeye başlayacak

2026-08-11 19:23 - Medya

Hentbolda 2026-2027 sezonu Süper Lig fikstürü belli oldu

2026-08-11 19:48 - Spor

Hattuşa'da yaklaşık 2 bin 300 yıllık yeni mezarlar bulundu

2026-08-11 11:07 - Kültür Sanat

Milli para masa tenisçi Kübra Korkut, Tayland'da dünya şampiyonluğu için mücadele edecek

2026-08-11 11:32 - Spor

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

2026-08-11 15:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Çiftçi: Devlet olarak, teknolojiyi yalanı büyütmek için kullananları engelleyecek, hakikatin s

14:33 - Gündem

Yurdun bazı kesimleri için fırtına ve kuvvetli sağanak uyarısı

14:27 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları'nın açıklamalarına tep

14:23 - Gündem

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Gündem

Bakan Göktaş: Huzurun olduğu bir Türkiye'yi el birliğiyle inşa etmeye devam etmek istiyoruz

14:08 - Gündem

Günün Manşetleri

EIA: ABD doğal gaz stokları kış öncesi son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkacak

14:42 - Ekonomi

IEA: Küresel petrol arzı temmuzda günlük 2,4 milyon varil arttı

14:37 - Ekonomi

Bakan Çiftçi: Devlet olarak, teknolojiyi yalanı büyütmek için kullananları engelleyecek, hakikatin s

14:33 - Gündem

Yurdun bazı kesimleri için fırtına ve kuvvetli sağanak uyarısı

14:27 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları'nın açıklamalarına tep

14:23 - Gündem