?>

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meclis'te Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Koşanov ile görüştü

Kurtulmuş, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'nın faaliyetlerine gözlemci üye sıfatıyla tam katılımını sağlayacak Nahçıvan Anlaşmasını Tadil Eden Protokol'ün, Kazakistan Parlamentosu'ndaki onay sürecinin tamamlanmasını arzuladıklarını belirtti.

Siyaset - 7 ay önce

Kurtulmuş, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Yerlan Koşanov ile Meclis'te bir araya geldi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Koşanov, iki ülkenin bayrağı önünde el sıkışarak, basın mensuplarına görüntü verdi. Daha sonra Kurtulmuş ile Koşanov heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız @NumanKurtulmus, ülkemize resmî ziyaret gerçekleştiren Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Yerlan Koşanov ile bir araya geldi.TBMM Başkanımız @NumanKurtulmus ve Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Koşanov heyetler arası görüşme… pic.twitter.com/fPISm68c6j

Kurtulmuş, görüşmede, Koşanov ve heyetini TBMM'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, Türkiye ve Kazakistan arasında önemli iş birliğinin bulunduğunu, bunun her alanda artarak devam ettiğini, hükümetler arsında var olan iyi ilişkilerin parlamentolar arasında da sürdürülmesini ve daha ileriye taşınmasını hedeflediklerini söyledi.

Parlamentolar arası dostluk gruplarının karşılıklı ziyaretlerinin ve Türkiye ile Kazakistan heyetlerinin yakın teşriki mesaisinin önem taşıdığını vurgulayan Kurtulmuş, Türk Devletleri Teşkilatı ile Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) bünyesinde iki ülkenin her konuda yakın işbirliği içerisinde olmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Kurtulmuş, haziran ayında Astana'da gerçekleştirilecek TÜRKPA'nın 14. Genel Kurulu dolayısıyla Koşanov'a başarı diledi ve tebriklerini iletti.

Kazakistan ile birçok alanda işbirliğini geliştirme imkanının bulunduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye ve TBMM olarak yapılacak her türlü işbirliğine açık olduklarını vurguladı.

KKTC'nin Türkiye'nin milli meselesi olduğunu hatırlatan TBMM Başkanı Kurtulmuş, KKTC'nin TDT'nin faaliyetlerine gözlemci üye sıfatıyla tam katılımını sağlayacak Nahçıvan Anlaşmasını Tadil Eden Protokol'ün, Kazakistan Parlamentosu'ndaki onay sürecinin tamamlanmasını arzuladıklarını belirtti.

Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Koşanov ise kendisine ve heyetine gösterilen ev sahipliği için teşekkür ederek, 105. kuruluş yıl dönümünde TBMM'de olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Koşanov, Kazakistan ve Türkiye halkları arasındaki bağlara ve manevi birlikteliğe binlerce kilometrelik mesafenin engel olamadığını, bu kardeşlik ve dostluğun daim olmasını, dayanışmanın da artırılmasını arzuladıklarını ifade etti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin kuruluşunun 105. yıl dönümünü kutlayan Koşanov, ziyaretlerini bu anlamlı tarihle örtüşecek şekilde özel planladıklarını söyledi.

Türkiye'nin kuruluşunda TBMM'nin tarihi ve önemli bir rol üstlendiğini dile getiren Koşanov, bugün de TBMM'nin halkın iradesini korumak ve devletin kalkınmasına katkı sağlamak konusunda eşsiz bir rol oynamaya devam ettiğini vurguladı.

Koşanov, Türkiye'nin, asırlık tarihinde devlet yapısını güçlendirerek küresel siyasette özgün yeri olan saygın bir ülke haline geldiğini ifade ederek, medeni, gelişmiş ülkeler arasında olan Türkiye'nin Kazakistan'ın gururu olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, Kazakistan için önemli bir stratejik ortak olduğunu belirten Koşanov, her iki ülkenin liderleri arasında samimi ve güçlü bir kardeşliğin bulunduğunu, devlet başkanlarının üstün çabalarıyla ülkeler arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının her geçen gün arttığını belirtti.

Heyetler arası görüşmenin ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş, mevkidaşı Koşanov ile TBMM Kütüphanesini ziyaret etti.

Kurtulmuş ve Koşanov, daha sonra parlamento heyetleriyle, 15 Temmuz darbe girişiminde TBMM'de bombalanan alanları ziyaret ederek, karanfil bıraktı.

Genel Kurul ziyaretinde Kurtulmuş, Koşnov ve heyetine Meclis'in çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Öte yandan Kurtulmuş ve Koşanov, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 105. Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Genel Kurul'u ziyaret eden çocuklarla sohbet etti.

Görüşmeye, TBMM İdare Amiri ve MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Türkiye-Kazakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AK Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Sena Nur Çelik Kanat, Yeni Yol Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan ve TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun tanıtımına katıldı

2025-04-15 16:22 - Siyaset

Yunus Akgün, Galatasaray formasıyla 100. maçına çıkmaya hazırlanıyor

2025-04-21 11:12 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfusumuzu artırmak için bir dizi önlem aldık, uygulamaya başladık

2025-04-19 15:18 - Siyaset

Venedik'te günübirlik turistlerden geçen yıl alınmaya başlayan giriş ücreti bu yıl da devam edecek

2025-04-19 01:38 - Dünya

Usta yönetmen Derviş Zaim: Hikaye anlatma geleneğini devam ettirmemiz lazım çünkü hikaye ilaçtır

2025-04-15 16:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını savunmak insanlığı, barışı ve adaleti savunmaktır

2025-04-18 15:47 - Siyaset

Kocaelispor'da Süper Lig'e yükselmenin mutluluğu yaşanıyor

2025-04-20 19:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattığımızın müjdesini paylaşmak istiyorum

2025-04-15 19:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu yıl 100 Sağlıklı Hayat Merkezi'ni daha devreye alacağız

2025-04-19 17:12 - Siyaset

Kızılırmak Deltası'ndaki Galeriç Ormanları su düğün çiçekleriyle kaplandı

2025-04-15 13:03 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

17:27 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zafer Günü kutlamaları için Azerbaycan'a gidecek

16:28 - Siyaset

AK Parti'den iktidardaki 23. yılına özel "#SizBunuOkurken" kampanyası

12:53 - Siyaset

Bakan Işıkhan: 2024 yılından bugüne kadar 92 bin 446 kadın iş hayatına kazandırıldı

09:46 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Okul öncesinden doktora sonrası düzeye kadar çıtayı her geçen gün daha yükseğe taşıyoruz

17:28 - Siyaset

Günün Manşetleri

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında CHP'nin bilgi işlem sorumlusu tutuklandı

17:42 - Gündem

Çiftçilere 1,5 milyar liralık tarımsal destekleme ödemesi bugün yapılacak

17:38 - Ekonomi

"Fanatik nineler", taraftarı oldukları Samsunspor'un maçlarını kaçırmıyor

17:34 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

17:27 - Siyaset

Arnavutluk-Yunanistan sınırında bir mağarada "dünyanın en büyük örümcek ağı" bulundu

17:23 - Dünya