?>

Sağlık Bakanlığının 'Özel Hastaneler Yönetmeliği' Resmi Gazete'de

Yönetmeliğe göre, özel hastaneler, ruhsatlandırıldıkları tarihten itibaren en geç 3 yıl içinde Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsünden akreditasyon belgesi alacak

Gündem - 6 ay önce

Ankara

Sağlık Bakanlığının Özel Hastaneler Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, özel hastaneler, ruhsatlandırıldıkları tarihten itibaren en geç 3 yıl içinde Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsünden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alacak.

Akreditasyon belgesi alamayan hastanelerde, hastaların görebileceği şekilde "Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur" ibareli bilgilendirme tabelası asılacak.

1219 sayılı Kanun'un 28. maddesinde sayılan suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hüküm giymiş gerçek kişiler, kamu görevinden yasaklı gerçek kişiler ile ortaklık yapısında bu kişilerin bulunduğu tüzel kişiler adına özel hastane açılmasına izin verilmeyecek.

Bu kişiler, ruhsatlı özel hastanelerin ruhsatlarını devralamayacak, adına özel hastane ruhsatı bulunan tüzel kişilerin ortaklık yapısında yer alamayacak.

"Kötü muamele" gibi hasta hakkı ihlalinin yapıldığı tespit edilen özel hastanelerde, ihlalin gerçekleştiği ilgili birimin faaliyeti uygun şartlar sağlanana kadar Sağlık Bakanlığının kararı üzerine valilikçe durdurulacak. Ayrıca ilgililer hakkında ilgili mevzuat uyarınca idari ve adli işlemler yapılacak.

Hasta odaları, poliklinikler ve bekleme salonlarında, hastaların geri bildirimde bulunabileceği Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ile entegre karekod bulundurulacak.

Sağlık hizmetinin uygunluğu denetlenecek

Özel hastanelerde sunulan sağlık hizmetinin, Sağlık Bakanlığınca belirlenen tıbbi endikasyonlara veya uygulamalara uygunluğunun tespiti amacıyla gerektiğinde denetim gerçekleştirilecek. Denetim, hasta dosyası, elektronik kayıt sistemleri, tıbbi fotoğraf, tıbbi görüntüleme, rapor ve diğer ilgili bilgi ve belgeler üzerinden, e-denetim sistemi kullanılarak veya yerinde yapılacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından alanında uzman akademisyenlerden oluşan komisyon görüşleri alınarak "tıbbi endikasyon ve uygulama denetim formu" oluşturulacak.

Denetim faaliyetlerini yürütmek üzere, bakanlığa ait sağlık kurum ve kuruluşlarından veya üniversitelerden konusunda uzman en az 3 kişilik tıbbi endikasyon ve uygulama denetim komisyonu kurulacak.

Yapılan denetimler esnasında, hastaların tedavisini olumsuz etkileyen, hizmetin devamı halinde hasta sağlığını ve güvenliğini tehlikeye sokan ve hizmetin gecikmeksizin derhal durdurulmasını gerektiren acil ve telafisi güç durumların tespiti durumunda, bakanlık kararı üzerine hastanenin ilgili birimi veya tamamının faaliyeti durdurulacak.

Öte yandan, yeni yönetmelikle birlikte, 27 Mart 2002 tarihli Özel Hastaneler Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İnternetin geleceği olarak görülen metaverse'ye ilgi her geçen yıl azalıyor

2025-01-23 11:58 - Medya

Asırlık İdmanocağı'nın 104 yıllık gururu

2025-01-27 12:43 - Spor

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, İsrail'in ateşkese uyması için tedbir alınmasını istedi

2025-01-25 17:23 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın AB Yüksek Temsilcisi Kallas ile görüşecek

2025-01-23 13:32 - Siyaset

Grönland halkının çoğu, ABD'nin bir parçası olmak istemiyor

2025-01-29 10:52 - Dünya

BM: İsrail'in zorla yerinden ettiği 376 binden fazla Filistinli Gazze'nin kuzeyine döndü

2025-01-29 10:43 - Dünya

UNRWA'nın faaliyetlerinin kısıtlanmasına destek veren ABD, BMGK'de yalnız kaldı

2025-01-28 23:47 - Dünya

Türkiye ile Irak arasındaki ikili ticaret hacminde hedef 30 milyar dolar

2025-01-28 14:27 - Ekonomi

BM Genel Sekreteri Guterres, ABD'nin dış yardımları askıya almasından endişe duyuyor

2025-01-27 23:57 - Dünya

Toprak Razgatlıoğlu, şampiyonluklarının yanı sıra karakteriyle de rol model olmak istiyor

2025-01-27 11:42 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye'de barajlardaki doluluk oranı yüzde 42,2'ye düştü

11:22 - Gündem

Tek kullanımlık plastikler ve deniz çöpleriyle mücadelede yol haritası hazır

11:08 - Gündem

Edirne'de Kadıköy Barajı'nda su seviyesi yüzde 1'in altına düştü

11:03 - Gündem

YÖKDİL sonuçları açıklandı

10:27 - Gündem

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney gözaltına alındı

07:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Alanya'da 40'ın üzerinde tropikal meyve üretiliyor

11:37 - Ekonomi

Avrupa, Alaska zirvesinde masadan dışlanırken "transatlantik birlik" testten geçiyor

11:32 - Dünya

Putin-Trump zirvesinde masada Ukrayna krizi olacak

11:28 - Dünya

Türkiye'de barajlardaki doluluk oranı yüzde 42,2'ye düştü

11:22 - Gündem

Yılın ilk yarısında 20 binden fazla sanayi ürünü denetlendi

11:17 - Ekonomi