?>

Tek kullanımlık plastikler ve deniz çöpleriyle mücadelede yol haritası hazır

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Tek Kullanımlık Deniz Çöpleriyle Mücadele Yol Haritası"nın hazırlandığını bildirdi.

Gündem - 3 ay önce

Ankara

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün literatür taramaları, düzenlenen çalıştaylar, kurumsal anket ve TÜİK tarafından gerçekleştirilen kamuoyu anketi sonuçlarına dayanarak hazırladığı eylem planında 22 kamu kurum ve kuruluşu kapsayacak, 44 eylem yer alıyor.

Yol haritasıyla tek kullanımlık plastiklerin geri dönüşümle üretilmesinin yaygınlaştırılması, aynı zamanda tüketiminin azaltılmasına yönelik adımların hayata geçirilmesi sağlanacağı belirtilen açıklamada, mikroplastikler de dahil olmak üzere ekosisteme deniz çöpü girdilerini azaltmak, deniz ve kıyı ekosistemleri üzerindeki deniz çöpü baskısını hafifletmek için izlenecek adımlar belirlendiği aktarıldı.

Bu kapsamda, yol haritasında plastik sektöründen başlanarak üretim ve kullanımda kısıtlamalar ile çevre dostu alternatiflerin yaygınlaştırılmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri de içeren eylem adımları sıralandı.

????

Kısa vadede tek kullanımlık plastik ürünleri kısıtlama

Açıklamada, ilk etapta 2025-2027 yıllarını kapsayan kısa vadeli eylem planı hayata geçirileceği belirtildi.

Bu kapsamda, "Ulusal Plastik Stratejisi ve Eylem Planı" hazırlanıp, tek kullanımlık plastiklere yönelik mevzuat hazırlanacak.

Listelenecek tek kullanımlık plastik ürünlerin kısıtlanması ve yasaklanması, gıda ambalajları ve içecek kapları için tüketimin azaltılmasına yönelik mevzuat çalışması yürütülecek. Ücrete Dayalı Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS) planları belirlenecek.

Plastik sektörünün üretim aşamasında sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlü olacağı belirten açıklamada, yine üretim aşamasında geri dönüştürülmüş plastik ham maddeyle içecek kapları ve şişeler için özel tasarımlar oluşturulup otel, restoran ve kafe gibi hizmet sağlayan tesisler ile turizm sektörlerinde sürdürülebilir, yeniden kullanılabilir, doldurulabilir alternatiflerin yaygınlaştırılması sağlanacağı kaydedildi.

Bununla birlikte tek kullanımlık plastikler ve etkileri konusunda kamu bilincini geliştirmek amacıyla her yaşa her kesime hitap eden farkındalık ve bilinçlendirme faaliyetleri, iletişim kampanyaları kamu, özel sektör, endüstri ve STK'ların iş birliğiyle oluşturulacak.

Orta vadede ambalaj atıklarının kontrolünde AB kriterlerine uyum

Orta vadeli eylem planın ise 2028-2032 yıllarını kapsayacağını aktarılan açıklamada, bu aşamada "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"nin AB düzenlemelerine uyumlu olarak revize edileceği, pet şişelerin ayrı toplanma oranının yüzde 77'ye ardından yüzde 90'a çıkarılması hedefleniyor.

Orta vadeli eylem planı kapsamında içecek kapları, tekli ürünler, ıslak mendiller ve tütün ürünleri için etiketleme zorunluluğu getirilip, tek kullanımlık plastik etkileri ve yeniden kullanılabilir alternatifler konusunda bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.

Bu kapsamda, mikroplastik kaynaklarının haritalanması, izlenmesi ve denizler için izleme programı geliştirilmesi, etkili azaltma önlemleri oluşturmak amacıyla kara ve deniz kökenli kaynaklardan salınan mikroplastik miktarının tespit edilmesi, düzenli izlenmesi ve sıcak noktaların bölgesel haritalandırılması sağlanacak.

Öte yandan kamu kurumlarında, akademide, özel sektörde ve STK'larda mikroplastikler konusunda kurumsal ve teknik kapasitenin geliştirilmesi için çalışmalar yürütülecek.

Uzun vadede "tek kullanımlıklar" yerine "yeşil alternatif" hedefi

Uzun vadeli eylem planının ise 2033 ve sonrasını kapsayacak şekilde hazırlandığı belirtilen açıklamada, yeniden kullanım ve doldurma gibi döngüsel iş modellerinin yaygınlaştırılmasının sağlanacağı kaydedildi.

Bu kapsamda, biyobozunurluk ve kompostlanabilirlik test kapasitesi uluslararası standartlara uygun hale getirilip, tek kullanımlık plastik alternatiflerinin yeniden kullanılabilir, doldurulabilir olarak tasarımı, geri dönüştürülmüş alternatif malzeme kullanımı için araştırma-geliştirme ve ürün-geliştirme desteği sağlanarak 12'inci Kalkınma Planı'nda bahsi geçen Yeşil Kamu Alım Stratejileri'ne satın alımlarda mikroplastiklerin kısıtlanmasına yönelik kriterler eklenecek.

Mikroboncuk içeren dudak ürünleri, tırnak ürünleri ve makyaj ürünlerinin yasaklanması için yasal düzenleme çalışmaları hazırlanan eylem planı içeriğinde yer alacak.

Uzun vade planıyla "Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği" izleme parametreleri arasına mikroplastiklerin eklenmesi ve AB mevzuatı ile uyumlu olacak şekilde güncellenmesi için yasal alt yapı hazırlanacak. Evsel ve kentsel arıtma çamurlarında mikroplastiklerin izlenmesi için yasal düzenleme yapılması sağlanacak.

"Tek değil sürdürülebilir üretim diyoruz"

Bakan Kurum da Next Sosyal'deki hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, yol haritasının hazırlandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Sıfır atık vizyonumuzla tarihi bir adımı daha atıyoruz. Tek kullanımlık plastiklerde kısıtlamaya gidiyor. Denizlere ve ekosisteme sahip çıkıyoruz. Sektörü döngüsel ekonomiye yönlendirip 'tek' değil sürdürülebilir üretim diyoruz. Depozito Sistemi gibi uygulamalarla destekleyeceğimiz 'Tek Kullanımlık Plastikler, Deniz Çöpleri ve Mikroplastikler Yol Haritamız' hayırlı olsun."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 81 ilde "İl Yaşlılık Çalıştayları" düzenleyecek

2025-08-08 13:13 - Gündem

Kadın girişimci babasından devraldığı atölyeden 35 ülkeye ihracat yapıyor

2025-08-09 12:23 - Çevre-Hayat

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina, yıkılırken iş makinesinin üzerine devrildi

2025-08-08 21:47 - Asayiş

Van'da astronomi meraklıları meteor yağmurunu izlemek için Alandeşt Yaylası'nda buluştu

2025-08-13 22:42 - Magazin

Ankara Ostim Yedek Parça: Uygun Fiyat, Orijinal Kalite, Güvenilir Tedarik

2025-08-08 11:16 - İnsan&Hayat

Putin, ABD’ye satılan Alaska’yı ziyaret eden ilk Rus lider olacak

2025-08-11 11:48 - Dünya

Orman yangınlarında bir çay kaşığı toprakta bile milyonlarca canlı yok olabiliyor

2025-08-09 12:38 - Gündem

ABD'nin California eyaletinde çıkan yangınlar nedeniyle 2 bin 700'den fazla kişi tahliye e

2025-08-08 16:23 - Dünya

AFAD'dan Balıkesir'deki deprem sonrası çalışmalara ilişkin açıklama

2025-08-15 02:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecine katkı veren herkes ismini tarihe yazdıracak

2025-08-14 15:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Bakan Güler'den düşen askeri kargo uçağının kara kutusuna ilişkin açıklama

20:57 - Gündem

Fatih'te 2 çocuk ile annelerinin ardından baba da hayatını kaybetti

20:17 - Gündem

Karadağ, Türkiye ile "vizesiz seyahat"i yeniden uygulamaya koyacak

18:03 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Artık Filistin devletinin de AGİT PA bünyesinde olmasının vakti gelmiştir

17:57 - Gündem

Sındırgı'da evleri hasar gören vatandaşlar geçici yaşam merkezine yerleştiriliyor

17:22 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Güler'den düşen askeri kargo uçağının kara kutusuna ilişkin açıklama

20:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılı vizyonumuz adım adım gerçeğe dönüşüyor

20:32 - Siyaset

ABD’de kanser, kalp ve beyin hastalıklarını inceleyen 383 araştırma fonu kesintiye uğradı

20:27 - Dünya

BBC, Trump'ın olası tazminat davasına karşı mücadele edeceklerini belirtti

20:22 - Dünya

Fatih'te 2 çocuk ile annelerinin ardından baba da hayatını kaybetti

20:17 - Gündem