?>

Putin-Trump zirvesinde masada Ukrayna krizi olacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın yapacağı görüşmede Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesinin yanı sıra Rus-Amerikan ilişkilerindeki sorunların ele alınması bekleniyor.

Dünya - 3 ay önce

Moskova

Trump, yeniden göreve gelmesinden sonra ilk defa Putin ile ABD’nin Alaska eyaletinde görüşecek.

Zirvede Putin’in çantasında Ukrayna meselesinin çözümüyle ilgili öneriler ve ikili ilişkilere dair konular yer alacak.

Kremlin, Putin ve Trump’ın bu zirvede Ukrayna’da uzun vadeli barışçıl çözüm yollarını müzakere etmeye odaklanacağı bilgisini paylaşarak, görüşmenin öncelikli gündemine dikkati çekti.

????

Bu yüzden, zirvede Ukrayna konusu masaya geldiğinde Putin’in 14 Haziran 2024’te açıkladığı barışın şartları üzerinden müzakereleri sürdüreceği kaydediliyor.

Ukrayna'nın tarafsız, bağlantısız ve nükleer silahlardan arındırılmış statüye kavuşturulması, silahsızlandırılması, Nazilerden arındırılması, Ukrayna'daki Rusça konuşan vatandaşların hak, özgürlük ve çıkarlarının tam olarak güvenceye alınması, ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya'nın toprakları olarak tanınması ve Batı'nın uyguladığı yaptırımların kaldırılması, Moskova'nın en temel şartları arasında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çabasıyla gerek 2022’de gerekse bu yıl içinde Rus ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul’da yaptığı doğrudan müzakerelerde elde edilen sonuçların da gündemde yer alabileceği değerlendiriliyor. Putin, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’daki barış müzakerelerini “olumlu” nitelendirmiş ve müzakerelere her zaman ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı.

Rus-Amerikan ilişkilerindeki sorunlar da gündemde olacak

Zirvede eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde iyice bozulan Rus-Amerikan ilişkilerinin normalleşmesine ivme kazandıracak müzakerelerin gerçekleşmesi de öngörülüyor.

Ekonomik ilişkiler ve ortak ticari projelerin yanı sıra Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından sonra iki ülke arasında iptal edilen doğrudan uçuşların yeniden sağlanması da masada yer alacak.

Gerek ABD gerekse Rus tarafının son verdiği nükleer silahlara ilişkin anlaşmaların yeniden gündeme gelebileceği de göz ardı edilmiyor.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Alaska ve Arktik’te Rusya ile ABD arasında büyük projelerin gerçekleştirilmesi perspektifinin bulunduğunu belirterek, zirvede ortak projelerin gündemde olabileceğinin sinyalini vermişti.

Ayrıca Kremlin, zirve sonucunda herhangi bir belgenin imzalanmayacağını da duyurmuştu.

Trump’ın toprak takası önerisi

ABD Başkanı Trump da Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek için yapacağı müzakere sonrası çözümün son aşaması olarak Putin’i Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile aynı masaya oturtmak istiyor.

Rusya’nın tüm şartlarına karşılık, “Ukrayna lehine bir toprak takası” planını masaya koyacağını da bizzat kendisi ifade eden Trump, Ukrayna için güvenlik garantileri hususunu Putin’in önüne koyacak.

Ukrayna'da ateşkese ulaşılması hususunda ısrarlı olması beklenen Trump’ın istediklerinin olmaması halinde Rus ekonomisine yönelik yaptırımları öne süreceği ifade ediliyor.

Bu zirvenin ardından Putin ile Trump’ın bu defa Rusya’da ikinci zirveyi yapması bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 81 ilde "İl Yaşlılık Çalıştayları" düzenleyecek

2025-08-08 13:13 - Gündem

Kadın girişimci babasından devraldığı atölyeden 35 ülkeye ihracat yapıyor

2025-08-09 12:23 - Çevre-Hayat

Van'da astronomi meraklıları meteor yağmurunu izlemek için Alandeşt Yaylası'nda buluştu

2025-08-13 22:42 - Magazin

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina, yıkılırken iş makinesinin üzerine devrildi

2025-08-08 21:47 - Asayiş

Mauro Icardi, maçlarda forma giymek için sabırsızlanıyor

2025-08-13 13:42 - Spor

AFAD'dan Balıkesir'deki deprem sonrası çalışmalara ilişkin açıklama

2025-08-15 02:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecine katkı veren herkes ismini tarihe yazdıracak

2025-08-14 15:42 - Siyaset

Yargıtay, sebepsiz yere evi terk etmeyi boşanmada "tam kusur" saydı

2025-08-10 11:32 - Gündem

Azerbaycan ve Ermenistan arasında ortak deklarasyona imza atıldı

2025-08-08 23:42 - Dünya

Bakan Fidan, ABD'nin Afrika Kıdemli Danışmanı Boulos'u kabul etti

2025-08-08 16:52 - Siyaset

İlgili Haberler

ABD Kongresi raporu: Çin deniz altı kablolarını kesmeyi hedefleyen yeni kapasiteler geliştiriyor

17:32 - Dünya

BM: Sıcaklığa bağlı ölüm oranı, 1990'lardan bu yana yüzde 63 arttı

16:58 - Dünya

İran, UAEA ile imzalanan Kahire Anlaşması'nı feshettiğini resmen bildirdi

16:38 - Dünya

İsrail'e ait 8 savaş uçağı Suriye semalarında sorti yaptı

16:27 - Dünya

İsrail, Batı Şeria'da son iki yılda 1630 çocuğu gözaltına aldı

16:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da yangın çıkan binada 8 kişi dumandan etkilendi

17:37 - Gündem

ABD Kongresi raporu: Çin deniz altı kablolarını kesmeyi hedefleyen yeni kapasiteler geliştiriyor

17:32 - Dünya

ABD'de tarım dışı istihdam eylülde beklenenden fazla arttı

17:27 - Ekonomi

Mardin'de boğazına yemek kaçan öğrenciyi müdür yardımcısı Heimlich manevrasıyla kurtardı

17:23 - Gündem

İstanbul’da gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

17:17 - Gündem