?>

Alanya'da 40'ın üzerinde tropikal meyve üretiliyor

Alanya Tropikal Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Hüddoğlu, ilçede tropikal meyve üretiminin büyüdüğünü belirterek "Son 20 yıldır tropikal ürünler çeşitlendirildi ve 40'ın üzerinde tropikal meyve üretimi yapar hale geldik." dedi.

Ekonomi - 2 ay önce

Antalya

Alanya Tropikal Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Hüddoğlu, tropikal meyve üretim alanlarının hızla genişlediğini söyledi.

İlçede muz ve avokadonun ana ürün haline geldiğini anlatan Hüddoğlu,"Tropikal ürün çeşitliliği de her yıl artıyor. Son 20 yıldır tropikal ürünler çeşitlendirildi ve 40'ın üzerinde tropikal meyve üretimi yapar hale geldik. Bu üretim kapasitesi her geçen gün hızla artıyor. Biz üreticiler bunu üretmekten yorulmuyoruz. İşimizi aşkla yapıyoruz." diye konuştu.

????

"Muz ve avokadoda kendimize yeter hale geldik"

Hüddoğlu, ürettikleri tropikal meyvenin pazarlanmasının da yeni olduğunu belirterek Anadolu'da yeni tanınmasına rağmen ürünlerinin trend olduğunu kaydetti.

Bu ilginin her yıl üretim kapasitelerinin de artmasına neden olduğunu ifade eden Hüddoğlu, yerli üretimin artmasıyla bazı ürünlerde dışa bağımlılığın azaldığını dile getirdi.

Hüddoğlu, muz ve avokadoda yeterliliğe ulaştıklarını anlatarak "Ana üretimlerimizden muz, avokado yanında ejder meyvesi, mango, çarkıfelek (passiflora), papaya da sırada geliyor. Hatta Alanya'da artık kahve de üretiyoruz. Diğer tropikal meyvelerde de üretim artıyor." ifadelerini kullandı.

İlçede tropikal meyve üretiminin yalnızca büyük çiftçiler değil, hobi bahçeleri ve ev önlerinde de yaygınlaştığını söyleyen Hüddoğlu, Kovid-19 salgınından sonra üretim alanlarında büyük genişleme yaşandığını vurguladı.

Hüddoğlu, Alanya'da 80 bin kişinin tarımla bağlantısının olduğunu, her evin bahçesinde bir tropikal meyve ağacının olduğunu söyledi.

Tropikal meyve üretiminin Kovid-19 salgını sonrasında hızla arttığına işaret eden Hüddoğlu, şöyle devam etti:

"Alanya'da son 7-8 yıldaki tropikal üretim alanları çok arttı. Son 10 yılda 100 kat üretim alanı artan meyveler var. Muz ve avokadonun yanında mango, papaya, çarkıfelek ve ejder meyvesiyle anılan bir bölge olduk. Resmi kayıtlara göre ilçede 5 bin tropikal meyve üreticisi var ama üretici sayısı çok daha fazla. Resmi kayıtlarda 25 bin çiftçi var. 5 kişiden biri tropikal meyve üretiyor ama şunu söylemek de doğru: Bu bölgede 10 çiftçi varsa 8 tanesinin evinin önünde küçük veya büyük tropikal bahçesi var."

Yerli ürünlerin kalitesine de dikkati çeken Hüddoğlu, tüketicilere bölge ürünlerini tercih etmeleri çağrısında bulundu.

Bölgede üretilen tropikal ürünlerin lezzetinin ithal ürünlerde olmadığını vurgulayan Hüddoğlu, altyapı projeleriyle üretimi desteklemeyi hedeflediklerini kaydetti.

Hüddoğlu, yeni hal binasının ve sulama altyapılarının tamamlanmasıyla bölge ekonomisine milyonlarca dolarlık katkı sağlanabileceğini belirterek tropikal meyvenin hak ettiği değere ulaşması için çalıştıklarını ifade etti.

Üreticilerin tropikal meyveye yönelmesinin temel nedenlerinden birinin de sebzeye göre iş gücünün daha az olması olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, makro ekonomik verilerdeki gelişmeleri değerlendirdi

2025-08-13 10:47 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye'yi sabırla, cesaretle, samimiyetle inşa ediyoruz

2025-08-13 16:38 - Siyaset

'Huzur İstanbul' denetimlerinde 700 kişi gözaltına alındı

2025-08-09 10:28 - Asayiş

Prematüre bebekler, sağlık çalışanlarının çabasıyla hayata tutunuyor

2025-08-14 12:38 - Sağlık

İspanya'nın başkenti Madrid'deki Retiro parkında Filistin'e destek gösterisi

2025-08-09 16:22 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat: Milli gelirimiz yıl sonunda 1,4 trilyon doları aşacak

2025-08-08 20:32 - Ekonomi

Karaciğer nakliyle sağlığına kavuşan hastalardan "organ bağışı" çağrısı

2025-08-08 12:57 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye barış masalarının aranan aktörü haline geliyor

2025-08-08 18:32 - Siyaset

UAEA: Zaporijya Nükleer Santrali'nde salı günü duman görüldü ancak nükleer güvenlik etkilenmedi

2025-08-14 00:37 - Dünya

TEKNOFEST Robotaksi yarışması başladı

2025-08-10 13:43 - Teknoloji

İlgili Haberler

4. Sigorta Sektörü İşbirliği Fuarı ve Kongresi sektör temsilcilerini buluşturdu

19:37 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Çok yakında fiyat etiket düzenlememiz geliyor

18:58 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, eylül ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

15:57 - Ekonomi

Türkiye ile BAE arasındaki swap anlaşmasının Körfez yatırımlarının önünü açması bekleniyor

15:23 - Ekonomi

Bakan Kacır: Türkiye mobilite ekosisteminin dönüşümüne liderlik etmeye hazır

14:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye'den Trump'ın Gazze'de ateşkes planına Hamas'ın verdiği cevapa ilişkin aç

02:18 - Gündem

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Türk Devletleri İşbirliği Günü'nde İstanbul ve Ankara'daki bazı köprü ve binalar turkuaza büründü

00:12 - Çevre-Hayat

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya

İstanbul'da bazı bölgelerde sağanak etkili oluyor

23:58 - Gündem