?>

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi ekimde 52,4'e yükseldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ekimde 52,4'e yükseldi.

Ekonomi - 3 ay önce

Istanbul

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Ekim 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

????

Endekste eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Buna göre, eylülde 51,7 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ekimde 52,4'e yükseldi. Bu son veri, Türk imalatçıları için ihracat ikliminde güçlü bir aylık iyileşmeye işaret etti.

Söz konusu iyileşme, Mayıs 2024'ten bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Böylece ihracat talep koşulları üst üste 22'nci ayda güçlenmiş oldu.

Almanya, ABD ve İtalya'da büyüme ivme kazandı

Ekim ayında, başta Almanya, ABD ve İtalya olmak üzere birçok önemli ihracat pazarında büyüme ivme kazandı. Bu üç ülke, toplamda Türkiye imalat sanayi ihracatının yaklaşık 5'te 1'ini oluşturuyor. Almanya'da ekonomik aktivite son 2,5 yılın en hızlı artışını kaydederken, büyüme hızları ABD'de son iki ayın, İtalya'da ise son 19 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Üçüncü en büyük ihracat pazarı olan Birleşik Krallık'ta, üretim eylüldeki hafif gerilemenin ardından ekimde yeniden yükseldi. En büyük 5 ihracat pazarı arasında üretimin azaldığı tek ülke Fransa oldu. Bu ülkede ekonomik aktivite belirgin biçimde daralırken, düşüş hızı şubat ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Diğer Avro Bölgesi ülkelerine bakıldığında, İspanya'da üretim 2025 başından bu yana en yüksek oranda artarken, Hollanda'da büyüme ivme kaybetmekle birlikte güçlü seyrini korudu.

Suudi Arabistan'da en yüksek üretim artış hızı kaydedildi

Birleşik Arap Emirlikleri'nde ekonomik aktivite eylül ayına göre ivme kaybetse de belirgin bir artış göstermeyi sürdürdü. Benzer bir tablo Suudi Arabistan'da da gözlendi.

Bu ülkede üretim artış hızı Tayland ve Hindistan'ın önünde yer alarak anket kapsamındaki ekonomiler içerisinde en yüksek hızda kaydedildi. Orta ve Doğu Avrupa'da ise talep koşulları zayıflık belirtisi gösterdi.

Romanya, Polonya, Kazakistan ve Çekya'da üretim ekim ayında düşüş sergiledi. Anket kapsamında izlenen tüm ekonomiler arasında en sert üretim daralması Tayvan'da kaydedildi. Ancak bu daralmanın hızı son 5 ayın en ılımlı düzeyinde gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları kaydetti:

"Ekim ayında Türk imalat sanayi sektörünün önemli ihracat pazarlarında büyümenin güçlendiğine dair belirgin işaretler gözlendi. Bu durum, ihracat talep koşullarında yaklaşık 1,5 yılın en belirgin iyileşmesini beraberinde getirdi. Söz konusu olumlu gelişmelerin, yerli firmalara destek sağlayarak bu yılın olumlu bir şekilde tamamlanmasına katkıda bulunması bekleniyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eski madenler güneşin hizmetinde

2025-11-03 13:13 - Ekonomi

Bankacılık sektöründe gelecek yıl Basel III Final düzenlemeleri kapsamında değişiklikler yapılacak

2025-11-09 12:17 - Ekonomi

Basketbol Gençler Ligi'nde 2025-2026 sezonu yeni formatıyla başlıyor

2025-11-07 15:11 - Spor

GAP'ta sulama yatırımlarının 2028'de tamamlanması hedefleniyor

2025-11-06 12:28 - Ekonomi

Suriye'nin Lazkiye kentinde, 'Ugarit uygarlığı'nın izleri gün yüzüne çıkarılıyor

2025-11-04 12:03 - Kültür Sanat

Meksika'da 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2025-11-07 16:32 - Dünya

Topkapı Sarayı'nda Osmanlı'dan günümüze ulaşan 'manevi nöbet' 5 asırdır sürüyor

2025-11-05 12:22 - İslam-Hayat - Şaban 1447

Üsküp'te Aliya İzetbegoviç'in doğumunun 100. yılı dolayısıyla konferans düzenlendi

2025-11-06 19:13 - İslam-Hayat - Şaban 1447

Fenerbahçe zirveyle puan farkını 1'e indirdi

2025-11-09 22:23 - Spor

Trabzon'daki Toprak Ana Köy Yaşam Merkezi, öğrencilerin doğa ile buluşma mekanı oldu

2025-11-09 12:08 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bakan Kacır, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

18:05 - Ekonomi

Sivas'tan dünyanın birçok ülkesine bal ihraç ediliyor

16:10 - Ekonomi

Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatı ocak ayında 1 milyar dolara yaklaştı

16:05 - Ekonomi

500 milyar dolarlık projelerin rotası İstanbul'da çizildi

15:56 - Ekonomi

Türkiye'de geçen ay hava yollarında 17,8 milyon kişiye hizmet verildi

15:55 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İngiltere'de "Epstein" krizi Başbakanlık Genel Sekreteri McSweeney'in istifasını

18:38 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi için düzenlenen mevlit programına katıldı

18:08 - Gündem

Bakan Kacır, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

18:05 - Ekonomi

Çekya Başbakanı Babis, 15 yaş altındakilere sosyal medya yasağı getirilmesini destekliyor

17:38 - Dünya

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1447 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı

17:09 - Gündem