Fethiye'de tarihi Gemiler Adası, mavi tur yapanların uğrak noktası oldu

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Gemiler Adası ziyaretçilerine, üzerindeki kilise ve yapı kalıntılarıyla tarihi bir yolculuğa çıkma ve kalıntılar arasında kulaç atma imkanı sunuyor.

Çevre-Hayat - 12 ay önce

Muğla
Fethiye'de tarihi Gemiler Adası, mavi tur yapanların uğrak noktası oldu
Kayaköy Mahallesi'ndeki Gemiler Koyu'nun karşısında bulunan ada üzerinde 4 kilise ve birçok tarihi yapının kalıntısı yer alıyor.
Üzerindeki bir kilisede adı geçen Aziz Nikolas ismi sebebiyle Aya Nikola olarak da anılan adaya, Gemiler Koyu'ndan botlarla ve ilçeden kalkan günübirlik teknelerle ulaşılabiliyor. Ada, mavi tur yapan lüks teknelerin de rotasında yer alıyor.
Deniz araçlarından inen ve patikadan yürüyerek kiliselere ulaşan ziyaretçiler, tabloyu andıran manzarayı izleyebiliyor.
Adadaki tarihi kalıntılar arasında tarihte yolculuğa çıkan ziyaretçiler, adanın etrafındaki tarihi kalıntılar arasında akvaryumu andıran suda kulaç atma imkanı buluyor.
????
Fethiye Kaymakamı Fatih Akkaya, Fethiye'nin Türkiye'deki önemli turizm destinasyonlarının arasında yer aldığını söyledi.

Fethiye'de Türkiye'nin diğer köşelerinde bulunmayan endemik olarak adlandırılabilecek turizm alanlarının olduğunu ifade eden Akkaya, "Paraşütüyle, tarihi ve kültürel alanları, ören yerleriyle Fethiye ayrı bir yere sahip. Fethiye’de turizmi daha ileriye götürmek için tüm paydaşlarımızla çalışma yapıyoruz. Bu destinasyonlardan biri de Gemiler Adası. Türkiye'mizin tanıtım için kullandığı uluslararası markalarında, devlet kurumlarının kullandığı beş fotoğraftan birisi Ölüdeniz. Ölüdeniz'in hemen yanındaki Gemiler Adası, bu adada yıllık 22 ile 24 bin turistimizi ağırlıyoruz." dedi.

Akkaya, adada geçmiş yıllarda yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerle ilgili bilgi verdi.
Adanın tepesindeki kilisede Aziz Nikolas diye önemli bir dini figürün adının geçtiğini belirten Akkaya, dolayısıyla sürekli dini ziyaretlerin yapıldığını anlattı.

Adanın eteklerindeki sivil yerleşim yerlerinden edinilen bilgilerle buranın ticaret merkezi olarak kullanıldığını dile getiren Akkaya, "Tarihte ticaret gemilerinin duraksadığı, alışveriş yaptığı bir yer olduğu da tespit edilmiş. Bu anlamda bir adada olmak, adadaki ören yerinde olmak ve hitap edenleri için dini bir atmosfer olması adayı önemli kılıyor. Adayı ziyaret eden 22 binlerin yanında bir 0 ekleyeceğimiz günleri görmek istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"İnsanlar burada olmaktan çok zevk alıyorlar"

Günübirlik sefer düzenleyen tur teknesi sahibi Eyüp Değer (64), adaya 35 yıldır misafirleri getirdiğini dile getirdi.
Adanın bir kısmının batık şehir olduğunu belirten Değer, şunları kaydetti:
"İsteyenler batıklar üzerine yüzüyor, isteyenler de adayı geziyor. Adada, kiliseler mozaikler, kral yolu, sarnıçlar var. Manzarası çok güzel. İnsanlar burada olmaktan çok zevk alıyorlar. Pırıl pırıl suda yüzüyorlar. Rivayete göre adada 7 metre bir batık olmuş. Bu nedenle sarnıçların çoğu su altında. Yüzerken bu kalıntıları görebiliyorlar. Tura çıktığımızda en çok bu adadaki durağımızdan memnun kalıyorlar. Tarihi bir alan ve korunaklı. Rüzgar ve dalga da olmayınca insanların hoşuna gidiyor."

Eşiyle İstanbul'dan tatile gelen İrem Yalçın Güler, tekne turuna katıldıklarını ve adayı ziyaret ettiklerini söyledi.
Adadaki kiliseleri ve kalıntıları gezdiklerini anlatan Güler, bölgenin manzarası ve denizinin de çok güzel olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Voleybolda 2025-2026 sezonunun fikstür çekimi yapıldı

2025-08-20 17:02 - Spor

Günay Güvenç, Galatasaray kalesinde güven veriyor

2025-08-25 11:57 - Spor

Rıdvan Yılmaz, Beşiktaş'a döndüğü için mutlu

2025-08-25 15:47 - Spor

Gazze Şeridi'nde 2 aylık Rasil bebek yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

2025-08-23 03:18 - Dünya

Tunca'da kuraklıkla beraber artan sazlık alanlar kuş türlerine yuva oldu

2025-08-22 11:53 - Çevre-Hayat

TOGG, yeni modeli T10F'nin testlerini başarıyla tamamladığını duyurdu

2025-08-22 15:52 - Ekonomi

Erkekler için Gömlek Kombin Önerileri

2025-08-20 13:32 - İnsan-Hayat

Türkiye'nin en büyük 10 bankası yılın ilk yarısında 305 milyar lira kar elde etti

2025-08-22 11:47 - Ekonomi

Iğdırlı berber, müşterisini Ağrı Dağı'nın zirvesinde tıraş etti

2025-08-26 14:22 - Magazin

Brent petrol fiyatı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10'dan fazla geriledi

2025-08-24 11:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türk ordusunun komutan adayları, sınırlarını zorlayarak geleceğe hazırlanıyor

10:08 - Çevre-Hayat

Bolu ve Düzce'de 656 bin hektar ormanlık alan 24 saat gözetim altında

02:03 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da 13 asırlık zeytin ağacı meyve vermeyi sürdürüyor

01:47 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin kuzey ucu Sinop, kruvaziyer ve yat limanına kavuşuyor

21:03 - Çevre-Hayat

Güneyden esen rüzgar, Akdeniz kıyılarında plastik atık birikimine neden oluyor

12:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

"Kuytulcular" yapılanmasına yönelik operasyonda yakalanan 44 zanlı için tutuklama talebi

23:07 - Gündem

Berlin'de Filistin'e destek gösterisi yapıldı

22:23 - Dünya

Filistin Devlet Başkan Yardımcısı, genel seçimlerin zamanında yapılacağını açıkladı

22:17 - Dünya

Suriye'de güvenlik güçlerini taşıyan otobüse bombalı saldırı düzenlendi

21:57 - Dünya

Atlı Polis Birliği, Malazgirt Zaferi'nin 955. yıl dönümü etkinlikleri için Bitlis'te

21:28 - Gündem