?>

Gazze Şeridi'nde 2 aylık Rasil bebek yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Filistinli 2 aylık bebek Rasil Ebu Mesud, İsrail'in 22 aydan uzun süredir sürdürdüğü savaşın yol açtığı açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Dünya - 2 ay önce

Gazze

Anadolu Ajansı (AA) ekibi, bebeğin cansız bedenini hastane morgunda, kaburgaları belirgin şekilde görüntüledi. Bu görüntüler, Gazze'yi kasıp kavuran kıtlığın en çarpıcı kanıtı olarak kayda geçti.

İsrail'in Londra Büyükelçiliği önünde Gazze'deki kıtlık protesto edildiGazze, İsrail’in su kuyularını ve arıtma tesisini yok etmesiyle ağır susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kaldıGazze'de kıtlık, en şiddetli düzey olan 5. seviyede tespit edildiİsrail, sağlık sistemini çökme noktasına getirdiği Gazze'de en az 1581 sağlık çalışanını öldürdü

Rasil bebeğin teyzesi, "Rasil iki haftadır yetersiz beslenme sorunları yaşıyordu. Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ne kaldırıldı ancak Gazze'de mama bulunamaması nedeniyle durumu kritik hale geldi." dedi.

????

Teyze, "Yiyecek yok ve Gazze Şeridi'nin sınırları kapalı." ifadesini kullandı.

Nasır Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahid Halef ise "Kıtlık nedeniyle yeni bir ölümle karşı karşıyayız. Her geçen gün ölümlerin sayısı artıyor." diye konuştu.

Halef, yapılan testlerin, bebeğin herhangi bir organik hastalığının bulunmadığını, ölümünün "yetersiz beslenme, mama, süt, ilaç ve besin takviyesi eksikliği, hastanelerdeki aşırı yoğunluk ve İsrail'in tıbbi malzeme girişini engellemesi" sonucu gerçekleştiğini teyit etti.

Gazze'de yaşananların, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve uluslararası kuruluşların da raporladığı gibi kıtlık nedeniyle birbiri ardına çocukların hayatını kaybettiği "gerçek bir felaket" olduğuna dikkati çeken Halef, uluslararası topluma, "Ablukanın kaldırılması, tıbbi ve gıda yardımlarının acilen ulaştırılması ve açlıktan ölen çocukların kurtarılması için İsrail'e baskı yapılması" çağrısında bulundu.

İsrail, yardım kamyonlarının girişine izin vermemeye devam ediyor

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakanlığı ve Hükümet Medya Ofisi verilerine göre, bölgede bir milyondan fazla çocuk gıdaya erişemiyor.

Bir yaş altındaki 40 bin bebek ağır yetersiz beslenme ile karşı karşıya ve bu durum ölümlerin artmasına neden oluyor.

Veriler, Gazze'de halkın temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için günde 7,5 milyon öğüne ve en az 600 yardım kamyonuna ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı da "Gazze nüfusunun üçte birinin günlerdir yemek bulamadığı" uyarısında bulunmuştu.

BM'nin desteklediği Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ise Gazze kentinde "kıtlık durumu" ilan ederek, bunun eylül sonuna kadar Deyr el-Belah ve Han Yunus kentlerine yayılabileceğini bildirmişti.

Buna rağmen İsrail, sınır kapılarında yığılan yardım kamyonlarının girişine izin vermemeye devam ediyor.

Kıtlık nedeniyle 113'ü çocuk olmak üzere 274 kişi hayatını kaybetti

BM ve uluslararası kuruluşlar ise Gazze'ye ulaşan sınırlı yardımın "denizde bir damla" niteliğinde olduğunu vurguluyor.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana ABD desteğiyle Gazze Şeridi'nde saldırılarını sürdürerek, Uluslararası Adalet Divanı'nın savaşı durdurma çağrılarını da görmezden geliyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, İsrail'in saldırıları ve dayattığı açlık politikaları nedeniyle şimdiye kadar 62 bin 263 Filistinli yaşamını yitirdi, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 157 bin 365 kişi yaralandı, 9 binden fazla kişi kayboldu.

Ayrıca, kıtlık nedeniyle 113'ü çocuk olmak üzere 274 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı İstanbul'da 8. kez kapılarını açtı

2025-08-20 17:07 - Ekonomi

Lokma Dağıtımı İçin İstanbul'da Popüler Mekanlar

2025-08-23 00:18 - İnsan&Hayat

PFDK'den 8 Süper Lig kulübüne ceza

2025-08-22 01:23 - Spor

Paralimpik oyunları şampiyonu Öznur Cüre Girdi, yine "zirve" istiyor

2025-08-17 11:42 - Spor

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ortak basın toplantısında konuştu

2025-08-17 20:47 - Dünya

Sınır Tanımayan Doktorlara göre Gazze'deki durum felaket olarak tanımlanamayacak kadar vahim

2025-08-21 11:57 - Dünya

Depreme dayanıklı şehirler için son 23 yılda 6 trilyon lira yatırım yapıldı

2025-08-17 11:43 - Ekonomi

Netanyahu'dan orduya Gazze kentinin işgalini belirlenenden daha kısa sürede tamamlaması talimatı

2025-08-20 22:13 - Dünya

Nemli havalarda artan küf mantarı ağır hastalıklara yol açabiliyor

2025-08-18 13:33 - Sağlık

Antalya'da kayalıklara sıkışan balina yavrusu kurtarıldı

2025-08-21 15:12 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, Gazze'den kimsenin zorla çıkarılmayacağını söyledi

23:37 - Dünya

İsrail devlet televizyonu KAN, basına sızan ateşkes taslağını paylaştı

23:23 - Dünya

AB Refah sınırındaki yardım misyonunu yeniden görevlendirmeye hazır

22:07 - Dünya

BM: 170 bin tonluk gıda, ilaç ve diğer malzemeler Gazze için hazır bekliyor

22:03 - Dünya

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Türkiye ile en iyi ilişkileri istiyoruz

21:43 - Dünya

Günün Manşetleri

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 7. hafta heyecanı başladı

00:08 - Spor

Özgürlük Filosu'nda alıkonulan 3 Türk milletvekili yurda döndü

23:58 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Gazze'den kimsenin zorla çıkarılmayacağını söyledi

23:37 - Dünya

Bakan Fidan: Netanyahu'nun savaşı tekrar dayatma ihtimaline karşı uluslararası toplum teyakkuzda

23:32 - Siyaset

İsrail devlet televizyonu KAN, basına sızan ateşkes taslağını paylaştı

23:23 - Dünya