?>

Brent petrol fiyatı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10'dan fazla geriledi

Brent petrolün varil fiyatı, ABD yönetiminin uyguladığı karşılıklılık esaslı tarifeler ve petrol üreticilerinden oluşan OPEC+ grubunun üretimi artırmasıyla yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre yüzde 10,8 geriledi.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da birçok ticaret ortağından ithal edilen ürünlere en az yüzde 10 ek vergi uygulanacağını duyurmuş, bu adım küresel ticaret savaşları endişelerini artırarak petrol fiyatları üzerinde baskı yaratmıştı.

Bununla birlikte, OPEC+ grubu üyesi 8 ülkenin de bu süreçte üretim artışı planını hızlandırması, fiyatların aşağı yönlü hareketini destekledi. Martta 74,55 dolardan kapanan Brent petrol, nisanda 58,22 dolara kadar gerileyerek ayı yüzde 18,1 düşüşle 61,03 dolardan kapattı. Bu, Ocak 2021'den bu yana en düşük kapanış olarak kayıtlara geçti.

????

Mayıs itibarıyla ABD'li yetkililerin askıya alınan tarifelere ilişkin kararları ve güçlenen talep öngörüleriyle Brent petrol yeniden yükselişe geçti. Mayısta Brent petrolün varil fiyatı bir önceki aya göre yüzde 2,6 artarak 62,60 dolara, haziranda ise yüzde 6,2 yükselerek 66,46 dolara ulaştı.

Ancak, nisan-haziran döneminde OPEC+ grubunun günlük 960 bin varil üretim artışı taahhüdü ve ABD'nin çoğu askıya alınan tarifeyi fiilen uygulamaya devam etmesi, Brent petrolün ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre toplam yüzde 10,8 değer kaybetmesine yol açtı.

"Brent 60 dolar seviyesine gerileyebilir"

Londra merkezli enerji danışmanlık şirketi Facts Global Energy Orta Doğu Petrol Piyasası Uzmanı Palash Jain, yaptığı değerlendirmede, kısa dönemde Brent petrolün varil başına 60 dolar seviyesine gerilemesinin beklendiğini söyledi.

Jain, bu beklentinin, küresel temellerin zayıflamaya devam edeceği ve petrol stok birikimlerinin artacağı öngörülerine dayandığını ifade ederek, jeopolitik gelişmelerin bu eğilimin seyrini değiştirebileceğini de sözlerine ekledi.

Mevcut durumda en önemli jeopolitik belirsizliğin, Hindistan'ın Rus petrolü alımlarını sürdürme konusundaki resmi tutumuyla ilgili olduğunu anlatan Jain, "Eğer Hindistan hükümeti, ABD'nin baskısıyla yerli rafinerilere Rus petrolünü işlemeyi durdurmaları yönünde talimat verirse Brent fiyatlarında kısa vadede varil başına 80-85 dolar aralığında bir yükseliş yaşanmasını bekliyoruz." dedi.

"OPEC+ arz artışı fiyatları 50 dolara çekebilir"

Dünyanın önde gelen petrokimya veri sağlayıcılarından ICIS'in Petrol Piyasaları ve Enerji Dönüşümü Direktörü Ajay Parmar da yılın ikinci çeyreğinde ABD yönetiminin açıkladığı tarifelerin yarattığı talep artışına ilişkin endişelerin ve OPEC+ grubunun üretim artışları sebebiyle gözlemlenen gerilemelerin ilerleyen aylarda da fiyatlar üzerinde belirleyici olacağını söyledi.

Parmar, OPEC+ grubunun arz artışlarını sürdürmesi durumunda nisan-eylül döneminde üretimin günlük toplam 2,2 milyon varile çıkacağına ve piyasaların bunu hazmetmesinin kolay olmayacağına işaret ederek, "Bu nedenle, kış dönemine girildiğinde ham petrol fiyatlarının 60 doların alt seviyelerine inmesini bekliyoruz." dedi.

Fiyatların 2026 boyunca da baskı altında kalmasının beklendiğini ifade eden Parmar, "Eğer OPEC+ grubu mevcut planlarının da ötesinde arzı artırmaya karar verirse fiyatların 50 dolar seviyesine kadar gerileme ihtimali bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

2025-08-24 01:18 - Dünya

Netanyahu'dan orduya Gazze kentinin işgalini belirlenenden daha kısa sürede tamamlaması talimatı

2025-08-20 22:13 - Dünya

Paralimpik oyunları şampiyonu Öznur Cüre Girdi, yine "zirve" istiyor

2025-08-17 11:42 - Spor

Red Bull, motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu’na özel "kutu" tasarladı

2025-08-19 19:02 - Spor

Depreme dayanıklı şehirler için son 23 yılda 6 trilyon lira yatırım yapıldı

2025-08-17 11:43 - Ekonomi

Voleybolda 2025-2026 sezonun fikstür çekimi yapıldı

2025-08-20 15:07 - Spor

Köleliğin kaldırılması için ilk ayaklanmanın üzerinden 234 yıl geçti

2025-08-23 11:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İnsanlardaki genetik mutasyondan her tür virüse karşı koruma geliştirilebilir

2025-08-20 12:17 - Sağlık

İslam Alimleri Vakfı Başkanı Hacımüftüoğlu: Gazze'de insanlık yanıyor

2025-08-24 11:07 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Apple yapay zeka yarışında geri kalmakla eleştiriliyor

2025-08-21 11:28 - Teknoloji

İlgili Haberler

AnimaWings Hava Yolları İstanbul Havalimanı uçuşlarına başladı

19:12 - Ekonomi

Rekabet Kurulu, Adidas'a 402,3 milyon lira ceza verdi

15:37 - Ekonomi

Çin, ABD'li çip üreticisi Qualcomm hakkında anti-tekel soruşturması başlattı

15:33 - Ekonomi

Volkswagen Grubu'nun 9 aylık küresel satışları yüzde 1,2 arttı

15:17 - Ekonomi

Türkiye'nin 81 iline yeni şarj istasyonları geliyor

14:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AnimaWings Hava Yolları İstanbul Havalimanı uçuşlarına başladı

19:12 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'deki soykırımında dikkatler, ateşkes planı ve uygulamasına çevrildi

18:18 - Dünya

Bayrampaşa Belediye Meclisi'ndeki başkan vekilliği seçimine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı

17:57 - Gündem

Milli parklara ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM'de

17:32 - Siyaset

AK Parti, İstanbul'da 30 yaş üstü öğrencilerin indirimli ulaşım hakkını yeniden mahkemeye taşıd

17:12 - Gündem