?>

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'ye tam üyelik hedefimizi muhafaza ediyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefimizi muhafaza ediyoruz. AB'nin de artık stratejik ve vizyoner tutum benimsemesini, üyelik müzakerelerimizin canlandırılmasını bekliyoruz" dedi

Siyaset - 9 ay önce

İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nde AB'nin Fikirdaş Ülkeler Liderler Çevrim İçi Toplantısı'nda katıldı.

Avrupa Birliği'nin (AB) düzenlediği Fikirdaş Ülke Liderleri Çevrim İçi Toplantısı'na Vahdettin Köşkü'nden katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye olarak ilk günden itibaren savaşın diyalog yoluyla sonlandırılması için çok yoğun ve samimi çaba harcadıklarını söyledi.

Adil bir barışın kaybedeninin olmayacağını her fırsatta açıkça ifade ettiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunu yaparken stratejik ortağımız olan Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına da güçlü destek verdik. Bugün de adil, kalıcı ve onurlu bir barış için savaşan iki tarafın da masada olacakları sağlam bir diplomatik zeminin önemine dikkat çekiyoruz. Bir an önce ateşkes sağlanması ve taraflar arasında güven artırıcı önlem olarak havada ve denizde saldırıların durdurulması fikrini destekliyoruz." diye konuştu.

"Unutmayalım ki Avrupa güvenliği sadece birliğe üye ülkelerin meselesi değildir"

Erdoğan, Karadeniz'de seyrüsefer emniyetini garanti edecek bir mutabakata varılmasına yönelik çabaların da bu yaklaşımla örtüştüğünü dile getirerek "Tabii burada şunu da ifade etmek durumundayım. Gerek savunma sanayimizin Ukrayna'ya desteği gerek savaş şartlarına rağmen ülkeyi terk etmeyen özel sektörümüzün katkıları ortadayken AB'nin savunma ürünleri tedariki ve yeniden imar programlarının dışında tutulmamızın izahının olmadığına inanıyoruz. AB'nin bu tutumunu tadil etmesi ortak çıkarlarımızın bir gereğidir. Unutmayalım ki Avrupa güvenliği sadece birliğe üye ülkelerin meselesi değildir. Avrupalı müttefiklerin tümünü ilgilendiren bir konudur." ifadelerini kullandı.

<br class="k-br" />

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Adil, kalıcı ve onurlu bir barış için savaşan iki tarafın da masada olacakları sağlam bir diplomatik zeminin önemine dikkat çekiyoruz. Bir an önce ateşkes sağlanması ve taraflar arasında güven arttırıcı önlem olarak havada ve denizde saldırıların durdurulması fikrini destekliyoruz." dedi.

Avrupa güvenliğine dair tüm adımların Türkiye'yle birlikte planlanmasının müşterek menfaate olacağı kanaatinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna'nın yeniden inşası ve ayağa kaldırılmasını amaçlayan Avrupa Barış Aracı gibi mekanizmalara dahil olmamız mühimdir." diye konuştu.

"Tam üyelik hedefimizi muhafaza ediyoruz"

"Avrupa Birliği'nin savunma ürünleri tedariki ve yeniden imar programlarının dışında tutulmamızın izahının olmadığına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, Tam üyelik hedefimizi muhafaza ediyoruz. AB'nin de artık stratejik ve vizyoner tutum benimsemesini, üyelik müzakerelerimizin canlandırılmasını bekliyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Birleşik Krallık'ın ev sahipliğinde 2 Mart'ta düzenlenen Liderler Zirvesi gibi bugünkü toplantıyı da Avrupa'nın güvenliğine gerçekçi ve kapsamlı bir yaklaşımın tezahürü olarak görmek istediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa güvenliğine dair tüm adımların Türkiye'yle birlikte planlanmasının müşterek menfaatimize olacağı kanaatindeyiz. Tüm bu gayretlerde transatlantik bağın azami ölçüde korunması ve müttefikimiz Amerika'nın güçlü desteğinin alınması da şüphesiz önemlidir. İleri teknolojiye sahip savunma sanayimiz güçlendirilmeye çalışılan savunma alanına katkı sunmaya hazırdır. Birlik bünyesindeki Avrupa savunma sanayi programının tüm Avrupalı müttefiklere açık olmasının gerektiğini düşünüyorum. Ukrayna'nın yeniden inşası ve ayağa kaldırılmasını amaçlayan Avrupa barış aracı gibi mekanizmalara da dahil olmamız mühimdir."

Erdoğan, karşı karşıya bulundukları sınamaların, Avrupa'nın ekonomik güvenliği ve savunmasında, Türkiye ile AB arasındaki münasebetlerin ne denli kritik olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

"Türkiye, Avrupa Birliği ilişkilerinde uzun vadeli, stratejik bir bakış açısıyla hareket etmek her iki tarafın da menfaatinedir." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz tam üyelik hedefimizi çok güçlü biçimde muhafaza ediyoruz. Birliğin de artık stratejik ve vizyoner bir tutum benimsemesini, dolayısıyla üyelik müzakerelerimizin bir an önce canlandırılmasını bekliyoruz. Ümit ediyorum ki tüm yüksek düzeyli toplantıları da en kısa zamanda birlikte gerçekleştiririz. Sözlerime son verirken Ukrayna'da adil, kalıcı ve onurlu bir barışın tesisi için müzakere sürecine ev sahipliği de yapmak dahil, her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğumuzun altını çiziyorum. Bu düşüncelerle toplantımızın barış ve istikrar yolunda hayırlı neticeler getirmesini temenni ediyorum."

Toplantıda, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, İzlanda Başbakanı Kristrun Mjoll Frostadottir, AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas yer aldı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç, canlı yayında soruları cevapladı

2025-03-07 02:02 - Siyaset

The Ultimate Kazakhstan Adventure 2025: Combining Flights, Trains, and Cars

2025-03-03 15:15 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefini gerçekleştirme noktasında daha avantajlı konumdayız

2025-03-06 20:02 - Siyaset

GÖZDE Güdüm Kiti, TSK'nın gücüne güç katacak

2025-03-05 12:48 - Teknoloji

Baykar ve Leonardo, SİHA'lardan uzay ve yapay zekaya kadar pek çok alanda ortak çalışacak

2025-03-06 17:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'siz bir Avrupa güvenliği düşünülemez

2025-03-03 20:47 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye ve Azerbaycan barışın, huzurun, refahın tarafındadır

2025-03-05 17:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'ye tam üyelik hedefimizi muhafaza ediyoruz

2025-03-07 13:53 - Siyaset

Crocus Group, Rus Gayrimenkulünün Kralları listesinde 7. sırada

2025-03-02 00:26 - Özel Haber

Dünyanın dört bir yanından Müslümanlar, Ramazan ayının ilk gün iftarını yaptı

2025-03-02 10:53 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

İlgili Haberler

11. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

06:37 - Siyaset

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

01:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli branşlardan başarılı sporcuları kabul etti

21:52 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye sürecinin en hassas dönemi siyasi pozisyonların malzemesi haline getirilmemesi lazım

19:23 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Engelli vatandaşlarımızın sorunlarını çözüme ulaştırmak devlet olarak birincil önceliğimizdir

17:18 - Siyaset

Günün Manşetleri

Çocuklara yönelik zararlı sosyal medya içerikleri mahkeme kararı olmadan kaldırılabilecek

11:33 - Gündem

Hac ek kayıt başvuruları bugün sona eriyor

11:28 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Türkiye'de erozyonla her 16 yılda 1 santimetre toprak kaybediliyor

11:23 - Gündem

Hindistan'ın en büyük hava yolu şirketi IndiGo'nun iptal ettiği sefer sayısı 1000'i aştı

11:18 - Çevre & Seyahat

Kars, Ardahan ve Ağrı'da soğuk hava ile sis etkili oldu

11:13 - Çevre-Hayat