?>

Çocuklara yönelik zararlı sosyal medya içerikleri mahkeme kararı olmadan kaldırılabilecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemeleri için hazırladığı raporda, yasa dışı, zararlı veya şiddet içeren içeriklerin, mahkeme ya da idari karar olmadan platformlar tarafından hızla kaldırılması isteniyor.

Gündem - 2 saat önce

Ankara

Bakanlık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili kurumlarla, çocukları sosyal medyanın zararlarından korumak için yasal düzenleme hazırlıklarını sürdürüyor.

????

"Yasaklama" yerine "Güvenliğin" ön plana çıktığı düzenlemeyle, zararlı içeriklere karşı daha güçlü denetim mekanizmaları oluşturulması, çocukların kişisel verilerinin daha etkin korunması ve dijital platformların sorumluluğunun artırılması planlanıyor.

Çocukların dijital ortamdaki risklerden korunması için dünyada pek çok ülke tarafından hazırlık yapılıyor. Bu kapsamda, Avustralya'da 16 yaşın altında çocukların sosyal medyaya erişimi yasaklandı. Benzer yasağın İngiltere'de de gelmesi tartışılıyor. Ayrıca Fransa'da 15, İtalya'da 14, Danimarka'da ve Belçika'da ise 13 yaşından küçük çocuklar ebeveyn izni olmadan hesap açamıyor.

Türkiye de bu alanda özgü bir model geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Geçen yıl başlatılan altyapı çalışmalarıyla, küresel örneklerin yanı sıra İngiltere ve Avustralya'daki düzenlemeler incelendi.

İçeriği en hızlı biçimde kaldırmaları bekleniyor

Bakanlığın hazırladığı raporda, dijital platformlara 15 yaşından küçük çocuklara kesin hizmet sunmama ve hesap açmama yükümlülüğü getirilmesi öneriliyor.

Buna ek olarak platformların, yaş tahmini ve doğrulama sistemlerini etkin biçimde kullanma yükümlülüğü altında olmaları isteniyor.

Platformlara yasa dışı, zararlı ya da şiddet içeren içerikleri barındırabilme kapasiteleri konusunda "risk analizi" yapma yükümlülüğünü yerine getirmesi beklenen raporda, riskleri nasıl yönettiklerine dair raporları belli aralıklarla kamuoyuyla paylaşmaları yer alıyor.

Yine aynı kapsamdaki içeriklerin ortaya çıkmasından sonra mahkeme kararı ya da idari kurum kararına gerek olmadan, platformun kendi öz denetimi sonrasında içeriği en hızlı biçimde kaldırması bekleniyor.

Raporda, platformlara sistemik gözetim modelinin parçası olarak, ebeveyn denetim araçlarını çeşitli, ulaşılabilir ve anlaşılabilir biçimde sunmaları tavsiye ediliyor.

Çocukların kişisel verilerinin korunması konusunda yasal bir düzenleme yapılması istenen raporda, Türkiye'de oyun pazarının büyümesi ve oyun firmalarının ciddi bir karşılık görmesi sonucu bu alanda da düzenlenme yapılması önerisi getiriliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İspanya hükümeti, İsrail'i boykot için Eurovision Yarışması'ndan çekilme kararından memnun

2025-12-05 00:23 - Dünya

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

2025-12-05 01:53 - Siyaset

Ukrayna lideri Zelenskiy'nin İrlanda'ya iniş rotasında kimliği belirsiz 4 askeri dron tesbit edildi

2025-12-05 01:47 - Dünya

Merkez Bankası rezervleri 183,2 milyar dolar oldu

2025-12-04 15:03 - Ekonomi

BM: Ukrayna'daki savaşta ateşkese yakın olduğumuzu hissetmiyoruz

2025-12-05 04:47 - Dünya

Doha Forum 2025, 'Adalet Harekete Geçiyor: Vaatlerden İlerlemeye' temasıyla düzenlenecek

2025-12-04 23:42 - Dünya

ABD, ülkedeki sığınmacıların çalışma izni süresini 5 yıldan 18 aya düşürdü

2025-12-05 10:18 - Dünya

Zelenskiy "olayların her türlü gelişmesine" hazır olduklarını belirtti

2025-12-04 23:37 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye sürecinin en hassas dönemi siyasi pozisyonların malzemesi haline getirilmemesi lazım

2025-12-04 19:23 - Siyaset

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın RAMS Başakşehir'e konuk olacak

2025-12-05 09:17 - Spor

İlgili Haberler

TRT, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'nda kalmasına onay verilmesine tepki gösterdi

13:23 - Gündem

Kars'taki merkezde 10 yılda 4 bin 500 yaban hayvanı tedavi edildi

13:18 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkının 91. yıl dönümünü kutladı

12:22 - Gündem

"Futbolda bahis" soruşturması kapsamında 46 şüpheli hakkında gözaltı kararı

12:13 - Gündem

6. sondaj gemisi Karadeniz'de görev yapacak

11:48 - Gündem

Günün Manşetleri

TRT, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'nda kalmasına onay verilmesine tepki gösterdi

13:23 - Gündem

Kars'taki merkezde 10 yılda 4 bin 500 yaban hayvanı tedavi edildi

13:18 - Gündem

BM yetkililerinden su ve gıda israfıyla mücadelede işbirliği çağrısı

13:12 - Dünya

Slovenya, İsrail katılımcı ülkeler arasında yer aldığı sürece Eurovision'a katılmayacak

13:08 - Dünya

Fransa'da özellikle Müslümanlara karşı dine dayalı ayrımcılık arttı

13:02 - Dünya