?>

Antakya'da yıkıntılar arasında iş yerlerini açan Uzun Çarşı esnafı ramazana buruk giriyor

Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde bazı işletmelerin yıkıldığı, kimilerinin ağır hasar gördüğü Uzun Çarşı'daki dükkanlarını açan az sayıda esnaf, ramazana buruk giriyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Hatay

Çarşıda faaliyet gösteren bazı usta ve esnaf, evlerinde yakalandıkları depremde yaşamını yitirdi.

Her yıl ramazanda ayrı bir kalabalığın olduğu çarşıda az sayıda esnaf da hayatın normale dönebilmesi amacıyla yıkıntıların arasındaki iş yerlerini açıp hizmet vermeye başladı.

Uzun Çarşı'da kurutulmuş gıda ürünleri satan Murat Köseoğlu, AA muhabirine, çevresindeki bazı kişilerin depremde hayatını kaybettiğini, büyük acılar yaşadıklarını söyledi.

Hasar gören iş yerindeki malzemeleri kurtarmaya çalıştığını dile getiren Köseoğlu, geçici süreliğine Mersin'e gittiğini aktardı.

Tarihi Uzun Çarşı'nın terk edilecek bir yapı olmadığını vurgulayan Köseoğlu, şöyle devam etti:

"Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada örnek alınması gereken bir şehrin vatandaşı olmanın gururunu yaşıyoruz. Elbette bu süreç geçicidir, bu süreçler bittikten sonra elbette ki kendi topraklarımıza, iş yerlerimize döneceğiz. Sevdiklerimizle beraber, Hatay'ımızı çok daha sağlam bir şekilde kalkındırıp hayatımıza bakacağız. Ramazana giriyoruz. Bunun bir nebze mutluluğunu bir nebze de burukluğunu yaşıyoruz. Normalde çarşımız, vatandaşların tıka basa doldurduğu uğrak yeridir. İnsanların yoğun alışverişleri arasında ramazanı bitirmeye çalışırdık ama maalesef bu sene Uzun Çarşı'da bunu hiçbir şekilde yapamayacağız. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz."

"Uzun Çarşı'mız koronavirüste bile bu kadar sessiz kalmadı"

Fırınlı kasap işletmecisi Nuri Başak da depremden sonra Uzun Çarşı'yı yıkık görmenin üzüntüsünü yaşadığını anlattı.

Kendilerini teselli edebilmek için birkaç esnafla dükkanlarını açtıklarını kaydeden Başak, "Hep beraber olup tekrar çarşımızı canlandırmak istiyoruz. Çarşımızın canlanması için öncelikle enkazların kaldırılması, elektrik ve suyun da tekrar verilmesi lazım. Şu an geçici olarak hazır sularla yetiniyoruz, elektriği de çalıştırdığımız jeneratörlerle sağlıyoruz. Kendimizi psikolojik olarak toparlamak, daha iyi hissedebilmek için buradayız." dedi.

Çarşıda 4 kuşaktır hizmet veren Şahap Fansa ise ramazana özel "küncülü helva" yaptıklarını ifade etti.

Bu tatlının asırlardır sadece ramazanlarda yapıldığını anlatan Fansa, şöyle konuştu:

"Tarihi Uzun Çarşı'mız koronavirüste bile bu kadar sessiz kalmadı, biz bu kadar zor duruma düşmedik. Asrın felaketini yaşadık ama yine de geleneklerimizi sürdürmek istiyoruz. Küncülü helvamızı yapmaya çalışacağız. Yine Uzun Çarşı'da devam etmek istiyoruz ama şartlar elverişli değil, elektrik ve su sorunu yaşıyoruz. Yine de bir şekilde küncülü helvayı Hataylıların hizmetine sunacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman'da selin ardından başlatılan aramada bir çocuğun cansız bedenine ulaşıldı

2023-03-20 21:03 - Asayiş

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı

2023-03-21 13:07 - Gündem

Afetzede emekli öğretmen ailesiyle KYK yurdunda depremi unutmaya çalışıyor

2023-03-19 11:47 - Çevre-Hayat

Malatya'da 3,9 büyüklüğünde deprem

2023-03-18 11:52 - Gündem

Avrupa'nın LNG kapasitesinin yarısından fazlası 2030'da atıl kalma riski taşıyor

2023-03-22 09:27 - Dünya

EURO 2024 Elemeleri'nde ilk hafta heyecanı başlıyor

2023-03-22 10:53 - Spor

Dişiyle tuttuğu fırçayı kullanarak yaptığı resimlerin satış gelirini depremzedelere bağışlayacak

2023-03-22 11:45 - Çevre-Hayat

Avustralya'da bir finans şirketinin 330 bin müşterisinin verileri siber saldırıyla çalındı

2023-03-18 15:57 - Dünya

ABD bombardıman uçaklarının sınır ihlalini önlemek üzere Rus savaş uçağı havalandı

2023-03-20 23:52 - Dünya

Tarihi Maraş Çarşısı'nın emektarı "Semerci Ali Usta" yeniden üretime başladı

2023-03-18 12:03 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

110 yaşındaki Hayriye nineye Anneler Günü hediyesi

15:03 - Çevre-Hayat

Yücel Arzen Hacıoğulları "Anneler Günü" için beste yaptı

14:38 - Çevre-Hayat

109 yaşındaki "Şemsi teyzeye" Anneler Günü ziyareti

14:32 - Çevre-Hayat

İstanbul'daki çiçekçilerde Anneler Günü hareketliliği

14:28 - Çevre-Hayat

Depremde eşi ve çocuğu ölen, bacağı ampute edilen kadın Anneler Günü'ne buruk girdi

13:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

BYD'nin satışlarında artış hızı en fazla olan ülke Türkiye

15:52 - Ekonomi

Yurt genelinde bu hafta da sağanak etkili olacak

15:23 - Gündem

Beylikdüzü'ndeki metrobüs kazası araç içi kamerasında

15:18 - Gündem

Trabzon'da balıkçı tezgahlarında çeşitlilik sürüyor

15:13 - Ekonomi

Hukukçular Derneğinde başkanlığa yeniden Mehmet Melih Gülseren seçildi

15:07 - Gündem