Türkiye'nin en büyük elektrik üretim şirketleri belli oldu

Türkiye'nin en büyük 100 elektrik üreticisinin belirlendiği MW100 Türkiye Araştırması’nda, 21 bin 254 megavatlık üretim kapasitesiyle Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) zirvede yer aldı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara
Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney ile Enerji Günlüğü şirketi tarafından hazırlanan "MW100, Türkiye'nin En Büyük 100 Elektrik Üreticisi Araştırması"na göre, kamu kuruluşu EÜAŞ sektördeki ağırlığını sürdürüyor.
Elektrik üreticilerinin 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla sahip oldukları kurulu güçlerine göre yapılan araştırmaya göre, EÜAŞ'a bağlı santrallerin 21 bin 254 megavatlık kurulu gücü bulunuyor. Bu rakam, Türkiye'nin 104 bin 136 megavatlık toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 20,4'üne denk geliyor. EÜAŞ’ın kurulu gücünün 13 bin 903 megavatını hidroelektrik santralleri, 4 bin 735 megavatını doğal gaz santralleri, 2 bin 424 megavatını yerli kömür santralleri ve 17 megavatını da rüzgar santralleri oluşturuyor.
Özel sektör şirketleri arasında ise 3 bin 969 megavat kurulu güçle en büyük şirket ENKA oldu. ENKA, bu rakamla Türkiye’nin toplam üretim kapasitesinin yüzde 3,8'ini oluşturdu. Araştırmaya imza atan Enerji Günlüğü ve Kearney Türkiye yetkilileri, ENKA’ya ait doğal gaz santrallerinin kurulu güçleri yüksek olsa da piyasa şartları nedeniyle üretim faaliyetlerinin giderek azaldığına dikkati çekti.
En büyük 3. elektrik üreticisi ise 3 bin 727 megavatlık kurulu güçle Enerjisa olarak belirlendi. Alman E.ON ile Sabancı Holding ortaklığı Enerjisa, ilk 3 arasında en dengeli kaynak dağılımına sahip şirket olarak öne çıktı.
Listenin 4. sırasında 3 bin 361 megavatlık kurulu gücüyle Cengiz Enerji, 5. sırasında ise 2 bin 818 megavatlık kurulu gücüyle Eren Enerji yer aldı.

Yenilenebilir enerji vurgusu

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, MW100’ün, enerji sektörünün yatırımcı profilini detaylı şekilde ortaya koyduğunu belirterek, "Böyle 1 yılda bile enerji üretim portföyünü çeşitlendiren, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren Türkiye’nin, tüm küresel zorluklara karşın başarı hikayesine devam ettiğini gördük. 2022'de gerçekleştirilen yatırımlarla net kapasite artışı yüzde 4’ün üzerinde gerçekleşti. Gerek enerji güvenliği gerek de enerji dönüşümü konularında Türkiye pek çok ülkeye örnek olmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Enerji Günlüğü Şirketi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara da dünyanın gündemindeki ana trendlerden birinin dijital dönüşüm olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye de her alanda hedef belirlerken bu faktörü mutlaka dikkate almalı. Çünkü 'dönüşmeyen yok olur' demek yanlış olmaz. Türkiye'nin elektrik üretimi 2022'de geriledi. Peki büyüyen bir ekonomide elektrik üretimi düşer mi? Düşebilir elbette. Elektrik üretimindeki kaynak dağılımınız ve kullandığınız teknolojideki değişim ya da dönüşüm, tüketirken enerjiden aldığınız faydanın artması, yani verimli tüketmeniz, toplam elektrik ihtiyacınızı azaltacaktır. Peki Türkiye’de var mı böyle bir durum? Olduğunu umuyoruz. Mesela sadece buzdolaplarına getirilen asgari verimlilik standartları bile ülke ölçeğinde ciddi enerji tasarrufu sağlar."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Depremzede genç voleybolcu, Türkiye Şampiyonası'na takımından ayrı hazırlanıyor

2023-03-21 13:02 - Spor

Şi’nin Rusya ziyareti, Çin’in Ukrayna krizindeki olası yeni rolünün ipuçlarını verecek

2023-03-20 11:47 - Dünya

Türkiye'nin en büyük elektrik üretim şirketleri belli oldu

2023-03-22 12:27 - Ekonomi

Wushucu çocuklar, Türkiye'yi yurt dışında temsil etmek için çalışıyor

2023-03-19 11:57 - Spor

F1 Suudi Arabistan Grand Prix'sinde 3'üncülük Alonso'dan Russell'a geçti

2023-03-19 23:33 - Spor

Uçak, İHA ve mühimmata yön verip 5 kıtaya ihracat yolunu açtı

2023-03-19 13:47 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak başvurusu YSK

2023-03-21 16:43 - Siyaset

#ErkanTrükteneİmza süreci başladı! 100 bin imza için haydi hayırlısı #TürkiyeİçinYap

2023-03-22 08:42 - Özel Haber

Brent petrolün varil fiyatı 74,69 dolar

2023-03-22 09:44 - Ekonomi

Depremzede genç yazar için çadır kentte imza günü düzenlendi

2023-03-15 15:18 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Gübre ham maddesi üre için ithalatta gümrük vergisi sıfırlandı

01:37 - Ekonomi

ABD'den Körfez'de deniz ticareti için 20 milyar dolarlık reasürans planı

23:17 - Ekonomi

Rusya: Rus gazını Avrupa yerine Asya pazarına göndereceğiz

20:03 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 90 doları aştı

17:42 - Ekonomi

Üreticilerin 2025'ten kalan yaklaşık 17 milyar liralık pancar bedeli hesaplarına aktarıldı

16:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ukrayna'dan, Rusya'nın Karadeniz filosuna ait iki fırkateyne hasar verildiği iddiası

06:18 - Dünya

ABD'nin en büyük uçak gemisi "USS Gerald R. Ford" Kızıldeniz'e ulaştı

02:48 - Dünya

Sözde çocuk katiller ve çeteler aileleri ile şehirden kovulmalı!.. Şehirler medeniyetin merkezi mi suç kaynağı ve alanı mı? -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

01:59 - En Son Yazılar

Gübre ham maddesi üre için ithalatta gümrük vergisi sıfırlandı

01:37 - Ekonomi

Trump silah üretim hızının artırılması için savunma şirketleriyle görüştü

01:02 - Dünya