İngiltere'de 60'tan fazla milletvekili, İsrail'e yaptırım çağrısı yapan önergeye dest

İngiltere hükümetini, İsrail'e yönelik geniş kapsamlı yaptırımlar uygulamaya çağıran parlamento önergesine 60'tan fazla milletvekili destek verdi.

Dünya - 5 ay önce

Londra
İngiltere Parlamentosundaki İşçi Partisi Milletvekili Richard Burgon, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'e geniş kapsamlı yaptırımları içeren parlamento önergesine 60'tan fazla milletvekilinin destek verdiğini bildirdi.
Burgon, Gazze'deki soykırımın ardından İsrail hükümetinin Batı Şeria'yı ilhak etmeye hazırlandığının altını çizerek "Sadece silah, ticaret, ekonomi ve İsrailli yetkililere yönelik yaptırımlar bu savaş suçlarını durdurabilir." ifadesini kullandı.
????
İngiliz milletvekili, önergede İngiltere'nin Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya geniş kapsamlı yaptırımlar uyguladığını ancak İsrail'in bildirilen savaş suçları ve tekrarlanan uluslararası hukuk ihlalleri karşısında aynı adımları atmakta başarısız olduğuna dikkati çekti.
İngiltere hükümetini, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) görüşü doğrultusunda yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye çağıran Burgon, buna, yasa dışı yerleşim yerleriyle bağlantılı mal ve hizmetlere yönelik ticaret ve yatırımların yasaklanması ve İsrail'in işgaline ortak olan tüm kişi ve kuruluşlara seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulmasının dahil olduğunu belirtti.
Burgon, İsrail'e hedefli yaptırımlar uygulanmasının yanı sıra İsrail uluslararası hukuka uyana kadar, İngiltere ile bu ülke arasındaki ticaret anlaşmasının askıya alınması ve bu ülkeye silah ambargosu uygulanması gerektiğini kaydetti.

İsrail'den Batı Şeria'nın ilhakına zemin hazırlayan yeni kararlar

İsrail Güvenlik Kabinesi 8 Şubat'ta, işgal altındaki Batı Şeria'da hukuki ve sivil yapıda köklü bir değişiklik yapmayı ve bölge üzerindeki işgali güçlendirmeyi amaçlayan bir dizi yeni kararı onaylamıştı.
İsrail'in ilhak adımlarını sıklaştıran kararlar arasında, İsraillilerin işgal altındaki Batı Şeria'da gasbedilmiş Filistin arazilerini satın almasını kolaylaştıracak düzenlemeler de bulunuyor.
Alınan kararlar arasında, izinsiz inşaat, su sorunları, arkeolojik ve çevresel alanlara verilen zararla ilgili ihlaller bahanesiyle, İsrail'in denetim ve uygulama yetkilerinin Oslo Anlaşmaları kapsamında "A" ve "B" olarak sınıflandırılan bölgeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi yer alıyor.
Bu durum, Filistin Yönetiminin idari ve güvenlik kontrolü altındaki bölgelerde bile Filistinlilere ait mülklerin yıkılmasına ve el konulmasına olanak tanıyor.
Filistin yönetimi ile İsrail arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, "A", "B" ve "C" bölgelerine ayrılmıştı.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği İsrail'e devredilirken yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idaresi ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'yı işgal altındaki Filistin toprağı olarak kabul ederken İsrail'in Yahudi yerleşim faaliyetleri, uluslararası hukuka göre yasa dışı sayılıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bir çuval unla üretime başladılar, 6 yılda dünyaya açıldılar

2026-03-07 13:07 - Ekonomi

Rize'de kadrosu kadınlardan oluşan aile sağlığı merkezi, dayanışma içerisinde hizmet veriyor

2026-03-07 11:33 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savaş büyümeden bölgeyi tamamen ateşe atmadan durdurulmalıdır

2026-03-11 13:32 - Siyaset

Üniversiteli kızlar, yurtta geleneksel tariflerle yöresel yemekleri öğreniyor

2026-03-05 14:02 - Çevre-Hayat

Türk Telekom Basketbol Takımı, İnnova ile sponsorluk anlaşması imzaladı

2026-03-11 10:21 - Spor

Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lazreq ve eşi, ülkelerine özel iftar sofrasıyla geleneklerini tanıttı

2026-03-07 12:58 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bulgaristan göçmeni kadınların anavatandaki başarıları örnek oluyor

2026-03-07 13:53 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la telefonda görüştü

2026-03-05 19:37 - Gündem

Tüketiciler Birliğinden "ev, araç, uçak, tekne kiralanır, IBAN kiralanmaz" uyarısı

2026-03-11 12:28 - Gündem

İsrail'in Lübnan'a dünden bu yana düzenlediği saldırılarda 39 kişi öldü

2026-03-07 11:32 - Dünya

İlgili Haberler

Kolombiya'da depremde hayatını kaybedenler için 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi

15:42 - Dünya

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Rusya'dan Telegram ve Google'a 26 milyon ruble ceza

14:02 - Dünya

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Kolombiya'da depremde hayatını kaybedenler için 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi

15:42 - Dünya

AB'de ömrünü tamamlayan araçlara yönelik yeni kurallar yürürlüğe giriyor

15:37 - Ekonomi

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

VDK'nin yapay zeka destekli risk analiz sistemi "MİHENK" devrede

15:17 - Ekonomi

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya