?>

40 yıldır elinden düşürmediği balyozla kaya bloklarını parçalıyor

Bitlis'te 20 yaşından bu yana taş ocağında çalışan Recep Gürgüz, bileğinin gücüyle geleneksel mimari malzemesi olan Ahlat taşı çıkarıyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Bitlis

Bitlis'in Ahlat ilçesinde taş ocağında çalışan 60 yaşındaki Recep Gürgüz, 40 yıldır elinden düşürmediği balyozuyla kaya bloklarını parçalıyor.

Yöredeki tarihi yapıların ana malzemesi olan, yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğiyle tercih edilen Ahlat taşı, ilçedeki birçok kişiye de geçim kaynağı oluyor.

Yüksek kesimlerde kurulan taş ocaklarında çalışan işçiler, çıkardıkları taş miktarına göre aldıkları ücretlerle ailelerini geçindiriyor.

Kırklar Mahallesi'ndeki taş ocağında çalışan 60 yaşındaki Gürgüz de 20 yaşından bu yana, manivela, kazma, çivi ve 4 kilogramlık balyoz kullanarak geleneksel yöntemlerle taş kırıyor.

İlçede 60 yıl taş ustalığı yapan babasının elinden tutarak işe başlattığı Gürgüz, uzun uğraşlar sonucu çıkardığı büyük kaya bloklarını, balyoz ve çivilerle kullanılabilir hale getiriyor.

Ömrünü taş ocağında çalışarak geçiren Gürgüz, ilerleyen yaşına rağmen her gün yaklaşık 12 saat çalışarak ailesinin geçimini sağlıyor.

Gürgüz, AA muhabirine, 40 yıldır yaptığı taş işçiliğiyle 4 çocuğunu büyüttüğünü, okuttuğunu ve evlendirdiğini söyledi.

Ekmeğini taştan çıkardığını belirten Gürgüz, "Sabah 05.00'da buraya gelip arkadaşlarla kahvaltı yaptıktan sonra çalışmaya başlıyorum. Zor bir iş ama çalışmak zorundayım. Ailemin geçimini bu işle sağlıyorum. Başka alternatifimiz yok." dedi.

Taş çıkarırken kullandığı manivelanın 25, balyozun da 4 kilogram olduğunu anlatan Gürgüz, "Ağır bir iş. Hiçbir makine ve teknolojik ekipman kullanmadan bilek gücüyle taşları çıkarıyoruz. Akşama kadar kavurucu sıcaklığın altında balyoz sallıyoruz. Ailemizin rızkı için bunu yapıyoruz. Taşlar, yazın serin kışın ise sıcak tutma özelliğine sahip." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sümela Manastırı dolu günlerine kavuştu

2022-07-01 11:58 - Çevre-Hayat

Trabzonspor Kulübü 51. Olağan Divan Genel Kurulu yapıldı

2022-06-25 16:20 - Spor

Düzce'de sağanak taşkınlara neden oldu

2022-06-28 08:40 - Asayiş

'12 Dev Adam' için yeni bir başlangıç zamanı

2022-07-01 19:56 - Spor

Ceylanlar, İzmir'deki doğal yaşam parkında çoğalıyor

2022-06-30 13:10 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe'de yeni sezon hazırlıkları

2022-06-27 14:59 - Spor

Bangladeş ve Hindistan son yılların en büyük sel felaketi ile karşı karşıya

2022-06-25 14:07 - Dünya

İstanbul turizmde Avrupa destinasyonlarını geçti

2022-06-30 17:05 - Ekonomi

Asgari ücret trafiği hızlandı

2022-06-25 13:18 - Ekonomi

Kolombiya'da boğa güreşi festivalinde tribün çöktü

2022-06-27 00:55 - Dünya

İlgili Haberler

İslahiye'nin son teneke ustası mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor

10:12 - Çevre-Hayat

15 Temmuz sabahı Kapadokya'da balonlar Türk bayrakları ve afişlerle uçtu

08:13 - Çevre-Hayat

Kırklareli'nde 15 Temmuz şehitleri anısına 253 gül fidanı dikildi

22:12 - Çevre-Hayat

Antalya'da öğrenciler gökyüzünde ve sualtında gerçekleşen etkinliklerle 15 Temmuz şehitlerini andı

21:28 - Çevre-Hayat

Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı, şehit Ömer Halisdemir'in mezarını ziyaret etti

19:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Suriye güvenlik güçleri Süveyda şehir merkezine girmeye başladı

10:33 - Dünya

Suriye güvenlik güçleri Süveyda şehir merkezine girecek

10:13 - Dünya

Rusya: Trump’ın Kremlin’e yönelik seyirlik ültimatomunu umursamadık

10:08 - Dünya

Beşiktaş, hazırlık maçında yarın Wolfsberger ile karşılaşacak

09:57 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: 15 Temmuz destanını unutmayacağız, unutturmayacağız

09:53 - Siyaset