?>

Bangladeş ve Hindistan son yılların en büyük sel felaketi ile karşı karşıya

Bangladeş ve Hindistan’ı etkisi altına alan muson yağmurlarının neden olduğu seller, özellikle ülkelerin kuzeydoğusunda yer alan bölgelerde insani krize yol açtı.

Dünya - 3 yıl önce

Ankara

Söz konusu ülkelerde sel ve heyelanlardan 8 milyona yakın kişi etkilenirken can kayıpları son bir ayda 200’e yaklaştı.

Hindistan’ın Barak Vadisi'ndeki seller tehlikeli boyutlara ulaştı

Hindistan’da yağışların neden olduğu olaylarda en fazla can kaybı, Barak Nehri’nin içinden geçtiği Assam eyaleti başta olmak üzere, Meghalaya ve Arunaçal Pradeş eyaletlerinde yaşandı.

Assam’da nisandan beri 3 bin 510 köyde 3,3 milyondan fazla insanın etkilendiği sel ve heyelanlarda yaklaşık 118 kişi hayatını kaybetti.

Eyaletin 2’nci en büyük şehri Silchar’ın yaklaşık yüzde 80’i sular altında kaldı.

Yetkililer, sel bölgesini havadan haritalandırmak ve ulaşılması güç yerlere yardım malzemeleri taşımak için Cachar bölgesine iki insansız hava aracı konuşlandırdı.

Hindistan’da iklim değişikliği ve çevre konularında çalışmaların yayımlandığı internet platformu Ground Report’a göre, muson yağmurlarının yılın bu döneminde ülkenin belli yerlerinde sel ve heyelanlara yol açtığı bilinse de uzmanlar, iklim değişikliğinin etkisiyle yağışların şiddetinin önceki yıllara kıyasla çok daha yüksek seyrettiği görüşünde.

Bangladeş’te son 100 yılın en büyük sel felaketinin yaşandığı belirtiliyor

Bangladeş’te haftalardır devam eden yağışların yol açtığı seller, ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Surma Nehri kıyısındaki yerleşim yerlerini vurdu.

Sylhet şehrinin yüzde 70’i, Sunamganj’ın ise yüzde 60’ı sular altında kaldı.

Bölgedeki şiddetli yağışlardan 4,5 milyondan fazla kişi etkilendi, mayıs ayından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 73’e çıktı.

Can kayıpları daha çok Sylhet, kuzey ve orta Mymensingh ve Rangpur’da yaşandı.

Şiddetli yağışlar, ülkenin ikinci en büyük şehri Chittagong’da da heyelana yol açtı. Bunun yanı sıra seller nedeniyle Bangladeş’te 75 bin hektardan fazla çeltik arazisi ile 300 bin hektar ekim alanı zarar gördü.

Bangladeş hükümeti, krizle mücadele adına 2 binin üzerinde kurtarma ekibi görevlendirdi.

İçme suyuna ve gıdaya erişim zor

Bangladeş’te 10’u aşkın ilçede sel nedeniyle evlerinde mahsur kalan yüz binlerce kişiye yardımlar ulaştırılamıyor.

Hükümet yetkilileri, sadece Sylhet şehri için 1400 ton pirinç ve 13 bin paket kuru gıda yardımı ile yaklaşık 3 milyon dolar nakdi yardım ayrıldığını belirtse de iletişim hatlarının zarar görmesi ve ulaşımın çok daha zor olması nedeniyle kırsal alanlarda kalanların yaşam mücadelesi sürüyor.

İçme suyuna erişimleri olmadığı için felaketzedelerin yağmur suyu içerek hayatta kaymaya çalıştığı ve kirli su kaynaklı salgınların arttığı belirtiliyor.

Bangladeş Sağlık Bakanlığına göre, 18 Haziran’dan bu yana yaklaşık 4 bin kişi, kirli suyun yol açtığı hastalıklara yakalandı.

Hindistan’da da selden etkilenen bölgelerde geniş çaplı su, yiyecek ve ilaç kıtlığı sürüyor. Hindistan Hava Kuvvetlerine bağlı ekiplerin katıldığı faaliyetlerle felaket yerlerine havadan ulaşım sağlanmaya çalışılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa borsaları resesyon endişeleriyle düşüşle kapandı

2022-06-23 20:40 - Ekonomi

Trabzonspor Kulübü genç yeteneklerini arıyor

2022-06-22 17:21 - Spor

Kürek sporu başkentten tüm Türkiye'ye yayılacak

2022-06-23 12:28 - Spor

Polis Özel Harekat timleri, gerçek operasyonlara sanal ortamdaki eğitimle hazırlanıyor

2022-06-22 13:28 - Teknoloji

Okan Buruk, İstanbul'a geldi

2022-06-21 22:28 - Spor

PAB Başkanı Pacheco: Türkiye, göçmenlere birer nesne gibi yaklaşmadı

2022-06-20 13:21 - Gündem

Van'ın Özalp ilçesinde 1500 ton arpa hasadı bekleniyor

2022-06-24 16:08 - Ekonomi

Bangladeş ve Hindistan son yılların en büyük sel felaketi ile karşı karşıya

2022-06-25 14:07 - Dünya

Megakentte depreme karşı en büyük tıbbi tahliye tatbikatı yapıldı

2022-06-24 11:59 - Gündem

Polonya, Ukraynalı mültecilere yardım için 450 milyon avro kredi aldı

2022-06-24 17:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Venezuela saldırıya uğrarsa silahlı mücadele aşamasına geçer

03:23 - Dünya

Mağrib Sumud Filosu, sporseverleri ve taraftarları, Gazze'ye destek pankartları hazırlamaya çağırdı

03:03 - Dünya

ABD Başkanı Trump'tan Venezeula'ya "uçaklarınızı düşürürüz" tehdidi

00:57 - Dünya

Alman polisin Gazze eyleminde yumrukladığı O'Brien, müdahale anını anlattı

00:37 - Dünya

Trump, Savunma Bakanlığı’nı "Savaş Bakanlığı" olarak değiştiren kararnameyi imzaladı

23:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Yüksek ve orta-yüksek teknolojinin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 42,5'e yükseldi

10:32 - Ekonomi

Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi için acele kamulaştırma kararı

09:57 - Ekonomi

Beyannamelere ilişkin maktu damga vergisi tutarı yeniden belirlendi

09:53 - Ekonomi

Milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı

09:48 - Ekonomi

A Milli Futbol Takımı'nın rakibi, son Avrupa şampiyonu İspanya

09:37 - Spor