Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının hasadı kavurucu sıcakta yapılıyor

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde "beyaz altın" olarak nitelendirilen sarımsağın hasadı, zaman zaman 40 dereceyi bulan sıcaklıkta geleneksel yöntemlerle yapılıyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Kastamonu
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'de coğrafi işaret tescili bulunan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 28 bin dekarda üretiliyor.

Kastamonu ve Taşköprü'nün yanı sıra çevre illerden gelerek sarımsak tarlasında çalışan işçiler, kavurucu sıcağa rağmen hasadı sürdürüyor.

Sarımsak üreticisi Engin Uysal, ilçeye bağlı Uzunkavak köyünde uzun yıllardır üretim yaptıklarını söyledi.
Sarımsağın tohumunun şubat ve martta toprakla buluşturulduğunu dile getiren Uysal, "Temmuzun 15'inin gelmesiyle gün yüzüne çıktı, hasadımızı yapıyoruz." dedi.
????
Taşköprü sarımsağının özelikleri hakkında bilgi veren Uysal, şunları kaydetti:
"Taşköprü sarımsağı, Avrupa Birliği tescilli ürünler arasında yer alıyor. Raf ömrü uygun saklama koşullarında en az 10 aydır. En çok tercih edilme sebeplerinden biri budur. Ayrıca keskin tadı ve aroması tercih sebeplerinden bir diğeridir. Üçüncü özelliği ise besin değeri ve tıbbi değerleri oldukça fazladır."

Taşköprü sarımsağının, diğerlerine göre ayırt edici özellikleri bulunduğunu anlatan Uysal, "Parlak beyaz rengi, yumuşak sapa sahip olması bunların başında gelir. En önemli ayırt edici özelliğinden biri, diş renginin kırmızı ve pembemsi olmasıdır. Kurudukça iç kabuk renkleri pembemsi sarımtırak olur." ifadelerini kullandı.

Son günlerde bölgede sıcak havanın etkisini sürdürdüğüne işaret eden Uysal, "Taşköprü sarımsağının sökümü temmuzda olur. Yapraklarını dökmesi ve kurumasıyla söküme uygun olur. Yaz aylarının ortasında 35-40 derece sıcakta söküm yapılıyor ama yapacak bir şey yok. Dededen toruna geleneksel yöntemlerle, el işçiliğiyle sökümü gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

İşçilerden Ali Titrek ise Sinop'un Boyabat ilçesinden sarımsak tarlasında çalışmak için geldiklerini belirterek, "Temmuzda 15-20 gün boyunca sıcağın altında Taşköprü'nün beyaz altınını topluyoruz. Sıcaktan şapkayla korunuyoruz. Temmuzun gelmesiyle hava sıcaklığı 40 dereceyi buluyor ama buna rağmen çalışıyoruz." dedi.

Satı Kurişgil de sarımsak hasadında çalışmak için Sinop'tan geldiğini söyleyerek, "Çok sıcak oluyor ama biz elimizden geldiğince çalışıyoruz. Bu işi en doğal şekilde yapıyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan'ı resmi törenle karşıladı

2025-07-16 15:48 - Siyaset

Ayşe Nazlı Aydın, tekvandoyu bırakıp geçtiği atletizmde 50 madalya kazandı

2025-07-12 15:23 - Spor

Başkentte 26 katlı binadaki yangına ilişkin incelemeler sürüyor

2025-07-13 13:38 - Gündem

DMM'den "kadın konukevlerinin yetersiz olduğu" iddialarına ilişkin açıklama

2025-07-11 20:52 - Gündem

"Umut" ve "Sıla" adı verilen kelaynakların göç yolculuğu takip altında

2025-07-13 12:22 - Çevre-Hayat

OPEC’in ham petrol üretimi haziranda günlük 220 bin varil arttı

2025-07-15 15:22 - Ekonomi

Down sendromlu milli sporcudan ödül töreninde sürpriz evlilik teklifi

2025-07-14 17:48 - Magazin

Bolu'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2025-07-17 20:32 - Asayiş

FETÖ'nün darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçti

2025-07-13 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Epstein davasına bakan federal savcı Maurene Comey'in görevden alındığı belirtildi

2025-07-17 10:48 - Dünya

İlgili Haberler

Kars'ta 57 yıl önce ağaçlandırılan tren istasyonu, yeşil dokusuyla dikkati çekiyor

00:32 - Çevre-Hayat

Antalya'da yüksek nem ve sıcaktan bunalanlar sahilleri doldurdu

15:18 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin 'yeşil altın'ı Çubuk turşusu 45 çeşidiyle dünya lezzetleri arasında

13:07 - Çevre-Hayat

Ahlat'a yerleştirilen Ahıska Türkleri yeni yuvalarına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor

12:13 - Çevre-Hayat

Atlı Polis Birliği, Malazgirt Zaferi'nin 955. yıl dönümü etkinlikleri için Bitlis'te

21:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Başkentte ağaçlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

02:43 - Asayiş

Vakıflar Genel Müdürlüğünün restorasyonunu tamamladığı 2 cami ibadete açılacak

02:42 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Diyarbakır'da plazada çıkan yangın söndürüldü

02:03 - Asayiş

Irak'tan İran ve Suudi Arabistan'a "ortak güvenlik koordinasyon konseyi" kurulma

01:18 - Dünya

Suriye ve İsrail heyetleri "gerilimi azaltmak için" ABD arabuluculuğunda bir araya geldi

00:42 - Dünya